Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


IPRO - PC Magazine Romania, Februarie 2004
SOLUȚII PENTRU PROGRAMATORII ȘI DESIGNERII WEB

Transmisia prin fibra optică

Oprean Traian

Fibra optică reprezintă mediul ideal pentru rețelele de mare viteză și întindere medie și mică datorită unor avantaje certe date de caracteristicile sale de transmisie.

Principiul transmisiei cu fibra optică, cabluri optice

Sistemele de comunicație cu fibre optice au o importanță din ce în ce mai mare în transmisia și prelucrarea datelor deoarece ofera o serie de avantaje suplimentare comparativ cu sistemele bazate pe transmisia informației pe cale electronică. La sistemele optice semnalele sunt transmise sub forma de lumină (fotoni), fără sarcină electrică, și de aceea nu sunt afectate de câmpuri electrice cum sunt cele ce apar în echipamentele de tensiune înaltă sau în timpul descărcărilor electrice. Similar, câmpurile magnetice, cum sunt cele produse de motoare și transformatoare, nu au efect asupra transmisiei optice. Nu există probleme de interacțiune între canale învecinate de comunicație, deoarece fluxul luminos foarte redus ce s-ar pierde din fibra optică este reținut în învelișul opac din jurul fibrei, asigurând că semnalele optice să nu interfereze chiar dacă fibrele sunt foarte apropiate una de cealaltă. Lipsa oricărei pierderi de semnal din fibră spre exterior asigură și o securitate perfectă a transmisiei, fiind imposibilă măsurarea semnalului din exterior.

Izolarea electrică perfectă este un avantaj evident, oferind o libertate mai mare în proiectarea emițătorului, a liniei de transmisie și a receptorului, eliminând și necesitatea buclelor de împământare. Avantajul cel mai important este însă banda de frecvențe mai ridicată și pierderile de transmisie mai reduse. La orice cablu coaxial sau paralel banda de frecvențe variază invers proporțional cu pătratul lungimii, în timp ce la fibra optică aceasta variază doar invers proportional cu lungimea. Rezultă posibilitatea unor lungimi mari de tronson de fibră optică. Se remarcă o capacitate mare de transmisie și viteze mari de transfer.

Principiul comunicatiei cu fibră optică

Cablul cu fibra optică este format dintr-un fir de material sticlos numit miez, acoperit cu un înveliș numit mantă. Proprietățile de difracție ale celor două medii de sticlă sunt diferite. Energia luminoasă se propagă în înteriorul fibrei optice într-un număr finit de configurații. Fiecare astfel de configurație, numită mod, are propriile proprietăți de propagare. Fibra optică ce permite folosirea mai multor moduri de propagare poarta denumirea de fibră multimodală.

Modurile de propagare

Razele de lumină ce se propagă prin fibrele optice pot fi clasificate ca meridionale și de rotație. Razele meridionale sunt acelea care intersectează axa fibrei în timpul propagării, după fiecare reflexie internă, în timp ce razele de rotație nu intersectează niciodată axa fibrei. Există de asemenea și raze paralele cu axa fibrei, care se propagă prin fibră fără a fi reflectate. De interes pentru propagarea semnalelor prin fibrele optice sunt razele meridionale. Fibrele monomodale sunt acelea la care zona centrală și apertura numerică sunt atat de mici încât prin fibră se poate propaga un singur mod. Există și alte moduri dar aceastea se atenuează rapid.

Dispersia

În fibrele optice există două tipuri de dispersie, ce limitează lățimea de bandă a semnalului: dispersia de material și dispersia modală.

Dispersia de material este datorată propagării undelor de diferite lungimi de undă cu viteze diferite, chiar în același mediu de propagare. În consecință unde cu lungimi de undă diferite emise de sursă nu vor ajunge la receptor simultan și vor avea o dispersie în timp datorită propagării în durate de timp diferite. Dispersia modală este produsă de diferența de drum de propagare dintre modurile de ordin redus și cele de ordin înalt.

La fibrele cu index variabil în trepte dispersia modală poate fi redusă prin scăderea aperturii numerice pentru a permite numai modurilor de ordin redus să se propage. La fibrele cu index gradat efectul este redus deoarece modurile de ordin înalt se propagă cu viteză mai mare prin regiunile de index mai redus, astfel ca diferența de timp dintre modurile de ordin înalt și cele de ordin redus nu este atât de mare ca la fibrele cu index variabil în trepte.

Dispersia este în general o problemă numai la distanțe mari de comunicație și în consecință pentru aceste aplicații se folosesc fibre cu index gradat împreună cu emițătoare laser, deși prețul acestor fibre este mai mare decât al celor cu index variabil în trepte. La distanțe scurte (sub 500 metri) sunt preferate fibrele cu index variabil în trepte, cu bandă mai redusă, datorită costului sensibil mai redus și a metodelor de cuplare mai simple.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro