Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Timpul Liber - PC Magazine Romania, Noiembrie 2004

Dead, Very Dead!

DVD VIDEO ÎN ROMÂNEŞTE!

…şi în engleză: Good Afternoon! My name is Costel I. Mazilu (cu negru ☺). Însă (deşi era şi ceva de spus pe tema asta ☺) nu cred că lecţiile de japoneză şi de engleză fac subiectul acestui articol aşa că... DVD Video să fie!

Ce înseamnă DVD?

1. Dead, Very Dead; 2. Delayed, Very Delayed;... 1321. Digital Video Disc şi 1322. NIMIC! Şi răspunsul final... NIMIC! Sunteţi dezamăgiţi? După o analiză mai bună a ceea ce înseamnă DVD-ul, cei din DVD Forum au decis ca cele trei caractere ale DVD-ului să rămână trei simple litere ale alfabetului. Fără a fi acronimul Digital Versatile Disc-ului (aşa cum, pun pariu ☺ că şi voi credeaţi asta)

...încă ceva: Ştiţi ce înseamnă VHS? Greşeală! Acelaşi lucru ca la DVD ☺: NIMIC!

Calitatea DVD Video-ului, avantaje şi dezavantaje!

În comparaţie cu VHS-ul, S-VHS-ul şi LaserDisc-ul (la noi nici nu a ajuns aşa ceva, mulţumită comunismului) DVD-ul este... revoluţie în adevăratul sens al cuvântului! Şi (cum spun mincinoşii) credeţi-mă!

Opţiunile, pardon, avantajele DVD-ului:

  1. Posibilitatea alegerii - Quality versus Quantity. Adică deşi pe un DVD înregistrabil (nu-mi place cuvântul blanc) scrie că poate stoca de exemplu, 240 de minute, eu pot (deoarece sursele mele sunt nişte antice casete VHS) stoca 10 ore! de imagine mai bună decât cea de pe sursă (pentru că de asta există şi postprocesarea). Sau vrem să îngrămădim cinci ore în loc de patru (la o sursă digitală sau...) în detrimentul calităţii;
  2. Imaginea este întreagă (panoramică şi cu o rată de aspect asemenea cinematografului: 2.35:1), la alegerea noastră fiind dacă imaginea va fi decupată pentru a se încadra în cei 4:3 ai televizorului sau vom urmări filmul în toată splendoarea lui;
  3. Sunetul poate fi şi în rusă şi în engleză şi în DTS (asta nu mai e nici o limbă ci un sistem de compresie audio) adică maxim opt fluxuri audio cu până la opt canale fiecare (7.1). De exemplu, DVD-ul cu X-men 2 comercializat la noi are două straturi (am explicat în prima parte ce şi cum) şi o coloană sonoră AC3 5.1 în engleză, una 5.1 în rusă, una DTS 5.1 în engleză, una AC3 pe două canale cu comentariile regizorului...
  4. Subtitrările. Gata cu o subtitrare aplicată peste imagine. Acum putem avea până la 32 subtitrări pe un singur DVD!
  5. Closed Captions (doar la player-ele din standardul celor de la NTSC) - tehnologie menită să îmbunătăţească vizionarea programelor TV de către persoanele cu deficienţe auditive. Aceasta constă în afişarea peste imagine a unor texte ce caracterizează sunetele curente. De exemplu: când la o emisiune de divertisment se aplaudă, pe ecran apare un text ca [Publicul aplaudă]. CC-urile se găsesc încorporate în semnalul TV NTSC la linia 21 şi pot fi setate după dorinţă direct de pe telecomanda televizorului sau din decodorul de semnal, la DVD-uri direct de pe telecomanda player-ului.
  6. Unghiuri de filmare diferite. "Opţiunea" mea preferată. O scenă poate fi filmată din până la nouă unghiuri diferite. Această opţiune poate fi găsită pe DVD-urile cu concerte, ediţiile speciale sau extreme a unor filme, filmele pentru adulţi (acolo întreg filmul poate fi filmat din nouă unghiuri ☺)...
  7. Meniurile. La DVD-uri accesul către acele opt coloane sonore sau acele 32 de subtitrări, la capitole, la videoclipurile soundtrack-ului... se face dintr-un meniu animat (de cele mai multe ori) uşor navigabil şi plăcut ochiului.
  8. Capitolele. Nu mai trebuie să derulaţi două ore de bandă pentru a arăta prietenilor o scenă mai spectaculoasă. Capitolele marchează toate scenele importante din film arătând mici imagini şi de multe ori şi cu minititluri din respectiva scenă.
  9. Iar meniurile. Şi acestea pot fi în mai multe limbi (de regulă aceleaşi cu subtitrările) aşa că şi bunica (care nu are decât un patifon şi un televizor cu lămpi) s-ar descurca ☺.
  10. Gata cu derularea! Trecerea de la minutul 14 la cel 132 se face instantaneu (ca la CD-urile audio), semnele de genul Derulează sau îţi dăm amendă! de pe casetele VHS închiriate nemaiaflându-se şi pe DVD-uri.
  11. Imaginea rămâne aceeaşi în timp, uzura excesivă nealterând imaginea, discurile sunt rezistente la căldură, la câmpuri magnetice, aparatul neatingând discul acesta poate fi vizionat de n ori (cu condiţia ca manevrarea să se efectueze cu o oarecare grijă, e mai greu pentru laser să citească discul prin amprenta vecinei şi zgârieturile făcute de introducerea discului pe lângă tray-ul DVD player-ului).

Părţile "naşpa":

  1. Folosirea unui CoDec MPEG2 de proastă calitate (aş enumera vreo douăm, însă vă daţi seama de ce o să iasă ☺) duce la apariţia, pe imagine, de artifacts ("zgomotul" de pe imagine, adică tot ce ar sau nu ar trebui să apară pe ecran: "purici", "cubuleţe" colorate, detalii lipsă...) aşa că nu toate DVD-urile au o imagine ca de cristal, aşa cum spun;
  2. Incompatibilităţi între disk-uri şi aparatura DVD Video;
  3. În comparaţie cu VCR-ul, DVD-Video Recorder-ul este mult mai scump şi mai inaccesibil (în special nouă, cetăţenii României);
  4. Protecţia la copiere. DVD-urile au o serie de protecţii menite a îngreuna (dar nu a opri) activitatea piraţilor şi a păstra omul cinstit, cinstit. Acestea pot fi digitale (un DVD-Video nu poate fi copiat pe computer sau nu îi pot fi făcute copii, nu în mod obişnuit) sau analogice (Macrovision, protecţia ce nu permite VCR-ului înregistrarea dintr-o sursă DVD prin alterarea semnalului, protecţie eficientă în 95% din cazuri uneori "eficientă" şi cu televizoarele mai vechi ☺)
  5. Nu toată aparatura DVD citeşte şi CD-uri sau DVD-RAM-uri aşa că atenţie la ce achiziţionaţi!
  6. Opţiunile ca DVD-Audio, DVD-uri cu DTS Audio "tracks", DVD-VR... sunt opţionale. Aşa că dacă doriţi un aparat cu imaginea progresivă sau MPEG4 sau DVD-Audio... plecaţi de acasă pregătiţi şi măcar cu o idee cât de cât a ce doriţi să faceţi cu "scula".
  7. Codurile regionale au fost introduse pentru a împiedica rularea (înainte de premieră) a unor discuri destinate jamaicanilor pe aparatura din Belarus. De ce? Pentru că Popescu cumpără produsul din SUA (unde premiera filmului a avut loc de mult) şi îl aduce în România (unde nici la televizor nu face reclamă) pentru a-l viziona împreună cu jumătate din oraş (pentru că Popescu are un centru de închiriat casete video şi DVD-uri). Pe glob sunt opt regiuni: 1. SUA, Canada, Hawaii şi toate teritoriile SUA; 2. Europa, Japonia şi o mică parte din Asia Mică; 3. Asia de Est şi de Sud-Est, Hong-Kong 4. Australia, Noua Zeelandă, America Centrală, Mexic, America de Sud, Caraibe; 5. Federaţia Rusă, India, Africa, Coreea de Nord; 6. China; 7. Rezervată; 8. Avioane, nave de croazieră... transportul internaţional. (pentru o listă completă şi o hartă - http://www.sendit.com/help/help_dvd_regions)

Înnnnnncheiereaaaaaaaaa!

După cum vedeţi am ales să scriu o explicaţie mai "soft", adică în română. Dacă vreţi şi informaţii despre compresiile Dolby, MPEG2 sau altceva related to..., dacă aveţi idei de articole noi (şi interesante, bineînţeles), întrebări, propuneri, sugestii, reclamaţii ☺, training (şi cu plată şi gratis) în Digital Video sau cursuri de utilizare PC: Costel-Mazilu@Costel-Mazilu.tK.

Sfârşitul părţii a doua din Dead, Very Dead!

P.S. Pentru viitoarea părticică a Dead, Very Dead!-ului să aveţi pregătită ori partea cu Libertatea DVD-ROM/±RW-ului ori DVD Creation With DVD Maestro! sau ce altceva vreţi voi (de aia există poşta electronică!) sau ☺ cine ştie!

Specificaţiile nespecificate
Rezoluţia imaginii: MPEG2 - 720x576 şi 720x480 (Full-D1), MPEG2 - 704x576 şi 704x480, MPEG2 - 352x576 şi 352x480 (Half-D1), MPEG2 - 352x288 şi 352x240, MPEG1 - 352x288 şi 352x240.
Compresia video folosită: MPEG2 şi MPEG1 (şi MPEG4 la aparatura DivX © Certified însă… nu despre asta e vorba! Nu încă! ☺)
"Şuvoiul" video…: acesta poate fi CBR (Constant BitRate) sau VBR (Variable BitRate) şi poate avea până la 1856Kb/s la MPEG1 respectiv 9800Kb/s la MPEG2.
...şi cel audio: LPCM max. 8ch. la o rată de biţi de până la 6,144Mb/sec.
  • Dolby Digital max. 6ch. la o rată de biţi de la 64 la 448Kb/sec.
  • MPEG Audio - MPEG1 & MPEG2 - max. 8ch. cu o rată de biţi maximă de până la 384Kb/sec. la MPEG1 respectiv 912Kb/sec. la MPEG2
  • DTS - max. 8ch. cu o rată de biţi de la 64Kb/sec. până la 1536 Kb/sec. însă cele mai folosite sunt 754,5Kb/sec. şi 1509,25Kb/sec. pentru sunet 5.1 şi 377 sau 754 pentru cel pe două canale.
  • SDDS - cu o rată de biţi maximă de 1280 SDDS este varianta pentru cinematografe a compresiei audio ATRACT patentată de Sony.

PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro