Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Soluţii - PC Magazine Romania, Noiembrie 2004

Omul de serviciu şi datele

Alexandru Lazăr

O să fiu sincer cu voi. Pregăteam altceva pentru numărul acesta. Cu totul altceva, fără vreo tangenţă cu oamenii de serviciu, cu măturile, făraşele şi clorul. Am citit însă ceva care m-a făcut să îmi schimb părerea.

Doi oameni de pe meleaguri îndepărtate au făcut un mic experiment. Au cumpărat mai multe hard disk-uri ieftine (de pe E-Bay şi de la diverse magazine de hardware second-hand), în jur de 150, şi au vrut să vadă ce pot recupera de pe ele. Desigur, disk-urile erau formatate, unele aveau

bad-uri, altele erau defecte de tot. Din cele 150, numai o parte erau încă utilizabile în practică. Dar, cu toate acestea, au avut surpriza de a vedea că aproape toate aveau date recuperabile. Unele fişiere conţineau chiar numere de cărţi de credit!

Deci nu prea le şterge

Probabil că sunt mulţi dintre dumneavoastră care obişnuiesc să-şi formateze hard-disk-ul, sau măcar unele partiţii. Măcar o dischetă sunt sigur că aţi formatat. "All data will be erased"... sună familiar, nu? Uitaţi de asta. Bun venit în lumea nivelului fizic.

Fişierele cu care te-ai obişnuit nu sunt altceva decât simboluri. La fel ca în literatură, un simbol este o reprezentare concretă a unei idei abstracte. În pictură, fertilitatea era reprezentată ca o femeie însărcinată. Ei bine, un fişier este reprezentarea user-friendly a unei grămezi de biţi.

Există o diversitate de sisteme de fişiere. Unele sunt arhaice şi inutilizabile în ziua de azi, aşa ca FAT12. Altele sunt jurnalizate, altele sunt rapide (eu, de exemplu, folosesc ReiserFS). Au în comun un lucru: toate fac un management al fişierelor. Atenţie: management al fişierelor, nu al datelor ca atare.

Atunci când ştergi definitv un fişier, ceea ce ştergi nu sunt datele pe care le conţine. Motivele sunt diverse. Unele sisteme de operare menţin facilitatea "undelete", care permite ca fişierele şterse să fie restaurate. în alte cazuri, problema care se pune este aceea a performanţei, dacă sistemul este lent, ştergerea efectivă a unui fişier ar dura destul de mult pentru un utilizator obişnuit. Ştergerea unui fişier elimină de pe hard-disk informaţia despre cum pot fi localizate datele conţinute de acel fişier. Pentru sistemul de operare, asta nu e o problemă. Dacă zona care ieri era marcată ca fiind ocupată de un fişier este azi marcată ca liberă, desigur că nu e nici o problemă în a scrie peste ceea ce se află acolo.

Căutătorii de perle

Întrebare pe care ţi-o pui, probabil, este de câte mii de dolari e nevoie pentru a recupera datele de pe un hard-disk. Răspunsul? Depinde.

Dacă hard-disk-ul nu are bad-uri şi nu a fost formatat, ci pur şi simplu vrei să recuperezi un fişier de pe el, nu e nimic complicat. Linux-ul meu poate face asta fără probleme, şi nici în Windows nu este prea greu. Utilizarea unor instrumente simple (şi mai ales portabile, din suita GNU) sunt suficiente în cazul sistemelor de fişiere jurnalizate. Nu cred să existe vreun sistem de operare mai nou care să nu ofere instrumente echivalente cu grep sau df, iar pentru Windows&co. există instrumente third-party care îşi fac treaba.

http://www.executive.com/undelete/undelete.asp şi http://www.r-undelete.com/ îşi vor face treaba. Dacă hard-disk-ul este corupt, a fost formatat, sau are bad-uri, există programe specializate. Recovery de la Ontrack îmi vine în minte (http://www.ontrack.com/software/). şi Recover It All (http://www.dtidata.com/Products_ria.asp) este un program care funcţionează destul de bine, la fel ca şi File Scavenger de la QueTek (http://www.quetek.com/prod02.htm)

Dacă însă discul are defecte grave (adică este pe moarte), este nevoie de echipament specializat. Am citit mărturii (de încredere) de cazuri extreme, în care discul era complet inutilizabil - capete de citire rupte de exemplu.

Cum să curăţăm

Să zicem că te-ai decis. Vei schimba hard disk-ul, şi îl vei vinde pe cel actual cuiva, sau îl vei dona, sau...în fine, ce mai vrei tu să faci cu el. Sau pur şi simplu, dintr-un motiv sau altul, vrei să distrugi informaţia de pe el. Tocmai ţi-am povestit mai sus despre cum pot fi recuperate datele de pe un hard disk. Ei bine, există cazuri în care nu se mai poate.

Cum pot fi distruse informaţiile definitiv? şi aici, depinde foarte mult de ceea ce vrei să faci mai departe cu hard disk-ul. Dacă nu plănuieşti nimic pentru el, nu vrei să-l vinzi sau să-l dai cuiva, ci vrei pur şi simplu să distrugi datele de pe el, există trei strategii care nu dau greş. Unul ar fi să dai şapte-opt găuri în platane, în puncte diferite, asimetric. Foloseşte o bormaşină bună şi un burghiu gros. O a doua metodă ar fi să "prăjeşti" literalmente hard disk-ul. Am auzit despre cazuri în care datele au fost recuperate de pe un hard-disk expus la temperaturi înalte, dar asta n-ar trebui să fie o problemă în România. A treia metodă ar fi să treci pur şi simplu cu maşina proprietate personală peste hard disk-ul întins pe asfal. E posibil ca vecinii să se uite ciudat, dar n-au decât să se uite, în fond ei n-au date confidenţiale J.

Dacă în schimb vrei să foloseşti mai departe diskul, situaţia este un pic mai complicată. Probabil că deja te-ai gândit la o metodă destul de bună de ştergere a datelor. Ele ar trebui suprascrise. De cât mai multe ori.

Primul pas ar fi ştergerea efectivă a fişierelor confidenţiale. După ce ai făcut acest lucru, defragmentează disk-ul. În felul acesta, datele vor fi realiniate, mutate, trunchiate, tăvălite printre clustere, mai ales dacă sistemul de fişiere este foarte fragmentat.

Urmează partea mai grea. Mai întâi, formatează disk-ul, apoi repartiţionează-l, folosind eventual şi un alt sistem de fişiere decât cel original. Şi... urmează suprascrierea.

Datele trebuie suprascrise de cât mai multe ori. O singură dată nu e neapărat suficient. Standardele US Department of Defense prevăd suprascrierea de trei ori. Standardele germane prevăd suprascrierea de şapte ori.

DataEraser (un program foarte bun!) de la Ontrack - http://www.ontrack.com/dataeraser/ - permite suprascrierea de până la 99 de ori în versiunea Professional.

WipeDrive de la WhiteCanion (http://www.whitecanyon.com/downloads.php) este, de asemenea, o soluţie destul de bună.

Ar mai fi o categorie de utilizatori pe care i-am cam neglijat aici. Pentru cei care nu vor, de fapt, decât să şteargă definitiv nişte fişiere, puteţi găsi la adresa http://www.digitalworld.co.uk/index.cfm?go=downloads.privacy trei programe. Este vorba de SureDelete, Disk Cleanup şi BCWipe. Între acestea, SureDelete este cel mai accesibil, şi este destul de performant. Pentru sisteme UNIX, majoritatea distribuţiilor vin cu un program numit shred, care face parte din suita GNU core. Totuşi, datele şterse aşa pot fi uneori recuperate.

Final peste program

Aici se încheie incursiunea noastră în distrugerea datelor. Pur şi simplu pentru că precauţia nu strică. Cu speranţa că v-am fost de folos, închei, până data viitoare cel puţin, şi aştept ca de obicei mesajele voastre la: std@cwazy.co.uk.

Mult noroc!


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro