Legislaţie - PC Magazine Romania, Noiembrie 2004
Marca temporală
Elena Andreea Liţă
Proiectul de lege privind marca temporală, care stabileşte regimul juridic al mărcii temporale şi condiţiile de furnizare a serviciilor de marcare temporală, a fost aprobat de Camera Deputaţilor şi urmează să fie trimis Preşedintelui României pentru promulgare.
Marca temporală este o colecţie de date în formă electronică ataşată în mod unic unui document electronic, care permit oricărei persoane să constate dacă un documentul respectiv a fost creat sau semnat la (sau înaintea) unui moment de timp precizat. Ea certifică faptul că anumite date în formă electronică au fost prezentate la un moment de timp determinat furnizorului de servicii de marcare temporală şi este formată din cel puţin următoarele elemente: amprenta ataşată documentului supus marcării, data şi momentul de timp aferente documentului supus marcării - exprimate în timp universal, informaţii care identifică în mod unic furnizorul de servicii de marcare temporală, precum şi numărul de ordine din registrul furnizorului de servicii de marcare temporală.
Cu 30 de zile înainte de începerea activităţilor legate de emiterea mărcilor temporale, companiile care intenţionează să furnizeze servicii de marcare temporală au obligaţia de a notifica autorităţii data începerii acestor activităţi. De asemenea, aceştia au obligaţia de a comunica autorităţii o serie de informaţii şi documente precum: certificatul calificat pe baza căruia se va putea verifica semnătura asupra mărcii temporale; politica referitoare la protecţia datelor cu caracter personal care să fie conformă cu legislaţia română în vigoare; orice alte informaţii referitoare la activitatea de furnizare de servicii de marcare temporală cerute de autoritate. Totodată, furnizorii de servicii de marcare temporală sunt obligaţi să menţină înregistrări ale mărcilor temporale emise pe o perioadă de 10 ani, să păstreze documentaţia aferentă algoritmilor şi procedurilor de generare a mărcilor temporale emise, să asigure posibilitatea obţinerii şi verificării online a mărcilor temporale, precum şi să asigure accesarea permanentă a bazei de timp. În cazul încetării activităţii, furnizorul de servicii de marcare temporală are obligaţia să transfere unui alt furnizor de servicii de marcare temporală sau, după caz, autorităţii, registrul electronic operativ de evidenţă, registrul mărcilor temporale precum şi documentaţia aferentă algoritmilor şi procedurilor de generare a mărcilor temporale emise.
Marca temporală trebuie generată de un sistem informatic sigur, capabil să asigure că este imposibil să fie emisă o marcă temporală corectă pentru un alt timp decât momentul când a fost primit documentul sau să se schimbe ordinea în care mărcile de timp sunt emise. Sistemul care creează marca temporală trebuie să producă un registru operativ pe un suport ne-reinscriptibil în care sunt automat înregistrate evenimentele prevăzute în lege şi în normele tehnice şi metodologice. Orice anomalie sau tentativă de intruziune care poate să modifice funcţionarea sistemului, astfel încât să îl facă incompatibil cu cerinţele prezentei legi şi în particular cu prevederea referitoare la înregistrarea corecta a datei, trebuie sa fie înregistrată în registrul operativ şi să determine blocarea sistemului.
- Marca temporală este utilizată de obicei în legătură cu verificarea unei
semnături electronice aplicate unui document, validitatea certificatului de
semnătură electronică, în sisteme de licitaţii desfăşurate pe Internet sau
pentru a da o dată certă pentru operele protejate de dreptul de autor.
- Data şi ora conţinute în marca temporală sunt specificate în conformitate
cu data şi ora Europei Centrale, ţinându-se seama de schimbarea orei - ora
de vară / iarnă. Eroarea maximum admisă este de un minut.
|