Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





PC Magazine Romania, Noiembrie 2004

XandrOS, o nouă alternativă?

Gabriel Piscupescu

Xandros Desktop OS este distribuţia GNU/Linux care vine cu un suflu nou în lumea Open Source.

Mediul de instalare este unul dintre cele mai uşoare întâlnite până acum, pachetul de aplicaţii bogat şi interfaţa de lucru extrem de intuitivă, sub licenţă gratuită atâta timp cât nu este folosit în scop comercial.

Are ca platformă de plecare Debian-ul, kernel 2.4.24, interfaţa grafică fiind un KDE 3.1.4.

Instalarea se face în modul boot CD.

Am preferat modul de bootare, după ce în prealabil ne-am asigurat de existenţa a unui spaţiu nealocat suficient (minim 2GB), o partiţie liberă.

Instalarea, în 4 paşi, a decurs facil după cum urmează:

Am acceptat licenţa sub care este oferit Xandros OCE, ne-am ales modul de instalare (Express/Custom), am selectat partiţia pe care să se instaleze pachetele, apoi am setat parola de administrator (root) şi numele reţelei.

Modul Express este, asa cum probabil aţi ghicit, cel care necesită minimă intervenţie din partea utilizatorului, mai exact parola de administrator, numele reţelei şi, dacă se doreşte (recomandat), crearea unui utilizator neprivilegiat. Apăsând "Finish" Xandros se va instala cu pachetele standard. Dar atenţie, va folosi asa cum crede de cuviinţa hard disk-ul dumneavoastră. Dacă folosiţi acest mod de instalare vă recomandăm un back-up complet înainte!

Modul de instalare Custom, cel recomandat de noi, deşi are câteva întrebări în plus, nu este deloc dificil de utilizat. Sunteţi întrebat dacă doriţi să instalaţi pachetele la nivel minimal (655MB), standard (980MB), full install (1156 MB) şi custom (începând de la 613MB). Vă sfătuim să alegeţi opţiunea Full Install. Apoi urmează partiţionarea. Xandros poate folosi spaţiul liber disponibil, formatarea unei partiţii existente sau manual. Alegem partiţia liberă spre formatare apoi partiţia pentru instalarea managerului de boot, cea selectată de Xandros fiind alegere bună. Urmează partea în care se configurează parametrii de reţea, implicit este DHCP-ul. Setarea parolei utilizatorului privilegiat şi crearea unora neprivilegiaţi apoi un clic pe "Finish" e tot ce v-a rămas de făcut.

După repornire, logare prin intermediul unei căsuţe de dialog, vă va purta în modul de lucru al KDE (v3.1.4) personalizat Xandros. Câteva întrebari specifice mediului KDE (mouse, localizare) vor fi cele care vor finaliza instalarea. Dacă aveti cameră web, TV Tuner, scanner sau alt dispozitiv comun, Xandros ar trebui sa-l instaleze fără probleme. Am remarcat pe spaţiul de lucru un icon cu Xandros Network care se va dovedi foarte util. Este cel care vă va ajuta sa instalaţi pachete noi sau să le actualizaţi pe cele existente. Actualizările de securitate vor acoperi eventualele "bug-uri" descoperite în pachetele de pe sistemul dumneavoastră. Iniţial Xandros vine cu browser-ul Opera în versiune "adware" dar achiziţionarea şi implicit trecerea la o versiune superioară vor elimina aceste nedorite bannere. Nimic nu stă însă în calea instalării unui alt browser, Mozilla Firefox este doar un exemplu. Cel care a impresionat în mod deosebit a fost Xandros File Manager. Intuitiv, foarte uşor de utilizat, un exemplu fiind partajarea de resurse (fişiere, imprimantă) în reţea. Scrierea de CD-uri se poate face direct din el, un inconvenient fiind limitarea vitezei la 4X. Am instalat fără probleme, prin compilare, popularul K3b. Celelalte partiţii din sistem sunt recunoscute şi adăugate în meniul din stânga, NTFS doar pentru citire iar FAT32 pentru scriere/citire. Redarea fişierelor audio-video se realizează cu uşurinţă cu ajutorul playerelor XMMS şi XINE, acesta oferind un suport complet pentru decodare, subtitrări etc. Deloc de neglijat este şi suportul pentru crearea de fişiere MP3 şi OGG.

Xandros Open Circulation Edition reprezintă un mare salt în evoluţia distribuţiilor LINUX prin suportul oferit accelerării 3D, instalarea versiunilor oficiale de drivere NVIDIA şi ATI realizându-se fără probleme.

Excelenta uşurinţă în utilizare, viteza bună, stabilitatea şi bogăţia de pachete disponibile sunt doar câteva din atuurile lui.

Merită încercat!

Divertisment

  • SolSuite 2004 - Solitaire Card
  • Games Suite 20.1
  • AirStrike II v2.12
  • Bomberman vs Digger 2.14
  • 2D Counter-Strike
  • Super Chompers 1.0

Soft românesc

  • Salarii 5.4.2.2.6
  • Agenda 2.0

PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro