Soluţii - PC Magazine Romania, Septembrie 2003
Alibre Design - întruchipări ale plăsmuirilor "CAD via Internet"
Mircea Băduţ
În urmă cu vreo trei ani citeam despre perspectiva ASP-urilor CAD (furnizori de aplicaţii informatice sub formă de servicii de proiectare şi inginerie). Deşi lucrurile sunau promiţător - mai ales în subdomeniul CAE, unde scenariul "pentru analizarea iterativă a produsului pe care în proiectezi trebuie să cumperi un software FEA, de (zeci de) mii de dolari" avea să fie înlocuit de "testează-l trecând modelul 3D prin facilităţile unui ASP specializat, via un Internet performant, la o fracţiune din costuri" - nu puteam fi decât sceptic ştiind ce greu se transferă un fişier mare prin omni-prezenta (la noi!) conexiune dial-up.
De atunci lucrurile au evoluat aproape neobservat: pe de o parte cvasi-totalitatea produselor CAD/CAM/CAE/PDM includ şi funcţii de colaborare WWW, pe de altă parte s-au dezvoltat binişor posibilităţile de trafic Internet (impropriu numite "lărgime de bandă" prin preluarea - inspirată literar dar nu şi tehnic - a unui termen din electronică). Atât de firesc-asimilată şi de discretă a fost această evoluţie, încât apariţia lui "Alibre Design" versiunea 5 din septembrie 2002 - un prim produs MCAD bazat copios pe facilităţile prezise anterior de analişti - a surprins piaţa şi a determinat-o (sensibilizată probabil şi de preţul incredibil) să-i vehiculeze frecvent numele în ultimul timp. A fost totodată şi un semnal că lucrurile se copseseră pentru a se trece la altceva.
"Alibre Design" este un modelor de solide 3D ce oferă facilităţile deja clasice în domeniul MCAD (proiectarea bazată pe operaţii/entităţi de modelare parametrică a pieselor; importul schiţelor 2D ca profile generatoare de entităţi 3D; proiectarea de ansambluri, simularea cinematică; generarea semi-automată a desenelor tehnice din modelul piesei/ansamblului; diseminarea/gestionarea informaţiilor), însă ale cărui resurse (distribuite cu o disjuncţie înţeleaptă) se regăsesc atât pe calculatorul pe care s-a instalat licenţa cât şi pe serverele Internet ale producătorului (devenit astfel şi ASP). Desigur că utilizatorul poate folosi programul şi în mod decuplat (off-line), însă avantajele lucrului on-line (colaborare, resurse suplimentare, asistenţă tehnică) încurajează lucrul deschis. Ca efect al acestei interoperabilităţi revoluţionare, dar poate şi din dorinţa de a atrage implementări complementare în soluţii verticale, Alibre Design se laudă cu avansate abilităţi de import/export, pe care de altfel mi le-a şi probat mulţumitor - programul citeşte/creează fără probleme diverse formate de fişiere IGES, STEP şi SAT. Desigur că un "feature recognizer" (care să transfere solidul mono-bloc importat într-un model structurat, prin identificarea operaţiilor/entităţilor de modelare care-l compun) ar fi aici grozav însă deja vorbim despre aspecte care deocamdată nu se încadrează în strategie. Oricum performanţele lui Alibre Design au atras atenţia multor pioni din pieţele complementare (furnizori de soluţii MCAD, CAE, FEA, CFD, CAM, PDM, styling, producători de periferice CAD) care i-au devenit parteneri.
O altă materializare ce m-a determinat să vă aduc în atenţie acest impetuos mediu de proiectare este premoniţia "proiectării continue". Expresie a globalizării tot mai evidente, procesul concret se rezumă ipotetic astfel: piesa începe să fie proiectată în America, spre seară proiectul este preluat de colaboratorii din Japonia, după opt ore vine rândul Europei, astfel că americanii îşi încep schimbul următor cu reperul gata proiectat - în cursa nebunească de a câştiga timp pentru lansarea produsului pe piaţa aprigă. (Recunosc totuşi că prima oară când a auzit despre un astfel de scenariu am fost tentat să cred că-i vorba de o glumă.) O surpriză plăcută a fost faptul că una dintre firmele prezentate pe CD-ul pe care l-am primit spre evaluare declară că foloseşte un astfel de "lanţ global de proiectare" având o verigă/echipă în România.
Revin spre finalul articolului la facilităţile lui Alibre Design, însă nu prin enumerări concrete, ci prin sinteza experienţei subiective: având în minte pe de o parte posibilităţile programelor MCAD mid-range (Autodesk Inventor, Delcam PowerShape, Pro/Desktop, Solid Edge, SolidWorks) şi pe de altă parte preţul (o zecime din cel al modeloarelor de mai sus), am probat programul tot căutând să aflu ce NU face Alibre Design. Şi nu prea am găsit.
Cerinţe minime de sistem: procesor Pentium II sau echivalent, 256 MB RAM, 150 MB spaţiu hard-disk, adaptor video (cu suport DirectX, 16 biţi de culoare şi rezolutie de 800x600), unitate CD-ROM, mouse; Windows XP/2000/NT/ME/98, Internet Explorer, Microsoft Virtual Machine; conexiune Internet de minim 56.6 kbps (dar recomandat ISDN, DSL, cablu, radio, T1).
|