Timpul Liber - PC Magazine Romania, August 2003
www.pogo.com
Dan Iancu
Deja
te-ai plictisit de solitaire-ul de pe calculatorul tău şi ar fi cazul să treci
la alte jocuri ceva mai răsărite. Desigur că piaţa e plină. Nu ai decât să te
duci la un magazin mai supermarket şi vei găsi după pofta inimii. Ce se întâmplă
dacă nu vrei să ieşi din casă şi ai o legătură bunicică la internet? Păi faci
ca amicul meu Gabi, care noaptea târziu, fără alde Oreste şi Badea, intră pe
un sit să dea o tablă. Mai rău, şi-a corupt propriul tătă să nu uite de bridge-ul
din tinereţe şi l-a abonat cu japca. Ai grijă că Romtelecom nu iartă, iar la
servici nu îţi recomand să joci din motive evidente. Vei uita de tine, dar ochiul
şefului veghează. Te vei trezi în ziua predării că-ţi lipsesc obiecte la inventar
şi să nu te miri.
Din câte situri am colindat, Pogo mi se pare cel mai bun din câteva puncte de vedere. În primul rând poţi strânge puncte şi după ce zestrea creşte vei putea juca cu cei buni. Apoi informaţiile ajutătore pe care le primeşti despre orice joc sunt cele mai ample, în măsura posibilului. Interfeţele sunt foarte bune şi clare, iar moderarea, în cazul jocurilor cu mai mulţi participanţi, este excelentă.
Dar mai bine să vă prezint câteva jocuri din lunga listă propusă de Pogo. Nu uita ca la intrare să-ţi faci un cont de utilizator. Al meu e tzeapa7, ca bun român ce mă aflu. Hai la joc.
Bridge
Preferatul meu. Pleci de la 1500 de puncte, ca să ai de unde scădea în caz de pierdere primordială. Cum treci de această limită intri la grupa medie. Urmează avansaţi (galbeni), experţi (violeţi) şi maeştrii (roşii). Vei avea surpriza că uneori vei fi refuzat de categoriile superioare, iar unele mese sunt deja închise pentru ei. Dar nu dispera. Poţi să-ţi deschizi propria masă, unde ai dreptul să setezi cum şi cine să vină. Jocul poate fi cu puncte sau fără, doar ca să te antrenezi cu prietenii.
Odată intrat la masă te afli în condiţii de concurs. Se joacă sistem robber. Din păcate nu există posibilitatea de a face un concurs de perechi cu done preparate şi cu punctaj adecvat. Ast-avem, asta iubim. Ai grijă pe ce apeşi ca să nu-ţi muşti mâinile. Fii atent la informaţiile din profilul partenerului, dar si al adversarilor, ca să pricepi ce licitezi. În caz că unul dispare, poate fi înlocuit cu calculatorul. Din păcate această metodă este nepoliticoasă şi inechitabilă. calculatorul nu licitează decât pas, iar la jocul de levată este departe de a fi un expert. Frumos este, când eşti stăpânul mesei, să aştepţi un timp oarecare ca să revină împricinatul De altfel nu ar fi rău ca să trimiţi mesaje în sala comună pentru a găsi un om dispus să dea o mână de ajutor. Ajutorul e benevol şi nu se obţin puncte de pe urma lui. Un alt criteriu de refuz, în afară de cel al diferenţei mari de puncte, este şi numărul de jocuri abandonate. Oamenii refuză în general pe cineva care tot începe şi nu termină. Fă un efort şi revino la masă pentru a nu te umple de respect. Ce sfaturi să-ţi mai dau? Joacă standard american cât mai bine şi evită sistemele complicate. Joacă cum trebuie levata (nu ştii ce e o levată? e cazul să te apuci de brigde:-)) şi fii politicos. Pentru atitudine incorectă sau pentru limbaj de mahala, poţi fi raportat şi în timp dacă reclamaţiile se adună să fii refuzat la intrarea în sit. Să nu uit. Există grupuri de săli, ce sunt dedicate fiecărei culori. La gălbiori sunt Golden Gate, Mandarin Dynasty, Orangutan şi Pumpkin Patch. Fiecare sală are o capacitate de 125 de jucători, deci dacă îţi dai întâlnire cu cineva fii sigur că mai sunt locuri.
Poartă-n casă
Ar trebui să te trimit la Gabi, expertul meu în ale teoriei conspiraţiei la table. Părerea lui este că roşul este avantajat. Părerea mea e că are un ghinion mai rar văzut prin Cişmigiu, unde zarul e zar, iar nu aleatorică imperfectă. Oricum nu contează. Aici pulurile sunt roşii şi negre. Noi ne-am obişnuit cu albele, dar nu cred că te-ncurcă la joc. Eu joc în Raţa cu portocale (Duck a l´Orange). Spre deosebire de bridge unde pe la experţi şi la maeştri nu prea găsiţi pe nimeni, aici lucrurile se schimbă radical. Nu numai că sunt bine delimitaţi, dar de obicei te refuză dacă diferenţa e mai mare de o sută de puncte. Tot spre deosebire de alte jocuri, aici poţi dubla şi răsdubla miza partidei, până la un coeficient de 64. În funcţie de diferentă poţi câştiga foarte multe puncte sau mai nimic, dacă adversarul este mult sub tine. Altfel jocul este cel binecunoscut la noi ca table, la ei ca backgammon. Regulile sunt fix la fel, iar cititul ziarului nu este o fericire pentru nimeni. Oricum ţi se va spune de fiecare dată că nu ai ce muta. Mi-a plăcut că nu trebuie să te frămânţi cu număratul. Odată pus mouse-ul pe pul, interfaţa îţi va arăta ce posibilităţi ai. Dacă ai. Dacă nu, nu.
Şah şi... rămâi fără adversar
Aceasta în cazul în care vede la timp că nu mai are vreo şansă. Aici butonul de resign funcţionează mult mai civilizat. Nu pentru că la altele nu ar fi la dispoziţie, când e cazul, dar pentru că oamenii nu aşteaptă să audă şahmat. iarăşi trebuie să menţionez posibilităţile de setare inclusiv ale timpului de joc. De obicei, 15 minute ajung, dar dacă vrei să fii culant se poate şi mai mult. Sau mai puţin, dacă îţi place şahul fulger. Dacă rămâi cu acelaşi adversar poţi opta pentru schimbarea culorilor după un joc. Mi s-a părut interesantă şi posibilitatea de a trimite prin e-mail istoria partidei, mai ales că unii vor să şi înveţe. Eu sunt pe la începători şi mai am mult până să stau noaptea vânând unde am greşit. Ca şi în alte jocuri cu adversari, ai două opţiuni de sortare a meselor din sală, numeric şi în funcţie de numărul de participanţi înscrişi. Cea de-a doua ca să nu cauţi mereu unde sunt locuri libere. Ca să nu stresezi colegii de birou poţi scoate sunetele ce imită mutările pieselor adevărate.
Damele frumoase
Nimic mai simplu pentru cine ştie checkers, dar şi pentru cei care încă nu au prins gustul unui astfel de joc. Nu uitaţi de conversaţie. Obligatoriu să joci şi să pălăvrăgeşti o ţâră. Acum joc cu o tânără din Texas al cărei unchi e undeva prin România. oricum joacă ceva mai bine ca mine după punctajul afişat. -am mărturisit că este primul meu joc şi sper să fiu cât de cât ok. Trebuie să fii totuşi atenţi când se schimbă culoarea pulurilor, atunci e cazul să laşi tandreţea şi să execuţi mutarea. Oricum fata e draguţă şi-mi explică. Eu bâtă. Cu timpul voi mai învăţa ceva dacă nu voi rămâne la bridge.
Altele
Lista completă este suficient de mare ca să nu te plictiseşti. Când te duci prima dată pe sit găseşti de la jocuri interactive pentru oameni serioşi până la jocuri pentru copii. Unele sunt de descărcat, altele de cumpărat. fiecare după posibilităţi şi dorinţe. Ai şi jocuri de casino. Unele gratuite altele nu. Te sfătuiesc să fii reţinut şi să nu umbli după cai verzi pe pereţi sau câştiguri suculente. Nu are rost. Tot casa câştigă până la urmă, dar aşa de-un poker sau blackjack, 21 la noi, se poate pune câteodată dacă joci pe scobitori. Nu lipseşte nici de aici marele solitaire sau hearts. Puţin schimbate, puţin mai mici decât ce ne-a învăţat Windows, dar până la urmă tot aia. Alt joc cunoscut de aproximativ toată lumea este domino. Clasic. Unul mai puţin jucat la noi este baseball-ul. Am încercat dar sunt departe de adevăr. Pot spune că am dat cu bâta pe lângă baltă şi nici nu m-a pasionat să învăţ conştiincios regulile.
Una peste alta am petrecut o după amiază instructivă şi plăcută în compania lui Pogo, ceea ce îţi urez şi ţie dragă cititorule.
|