Comentarii şi interviuri - PC Magazine Romania, August
2003

"Vrem să fim apreciaţi pe piaţă ca o firmă cu competenţe tehnice
de nivel înalt"
|
Bogdan Cocora Managing Director, S&T România
Cel mai important integrator de sisteme din România
În urma achiziţiei Fujitsu Services, S&T România îşi diversifică sfera
de soluţii, servicii şi produse oferite, câştigând în acelaşi timp noi clienţi.
Astfel, compania devine cel mai important integrator de sisteme de pe piaţa
românească.
PC Magazine: S&T a realizat în ultimul an două achiziţii majore, Plaut şi Fujitsu Services. Cum s-a realizat armonizarea culturilor organizaţionale în primul caz şi cum estimaţi că se va realiza în cel de-al doilea?
Bogdan Cocora: Integrarea a două firme, a două echipe ce au culturi organizaţionale diferite, este o sarcină dificilă. Identitatea culturală a unei firme se contopeşte greu şi încetul cu încetul, cu cea a noului mediu. În momentul de faţă, fosta echipă Plaut funcţionează perfect în cadrul S&T. Totuşi astăzi poţi să identifici nişte lucruri care au aparţinut cultural vechii echipe. Exerciţiul cu Plaut a fost foarte bun pentru că am învăţat ce trebuie făcut pentru ca o astfel de integrare să meargă mai repede şi fără obstacole. Integrarea echipei Fujitsu este parţial realizată, sunt oameni care lucrează deja în contextul S&T de o perioadă de timp. Din momentul în care ştiam că se va produce această achiziţie, am avut colaborări şi tatonări şi, în momentul de faţă, practic 80% din echipa Fujitsu îşi va desfăşura activitatea la sfârşitul lunii iulie în sediul S&T. Ca strategie de integrare, nu am creat un departament care să se numească "ex-Fujitsu", fiecare om este integrat într-o echipă existentă, pe structura S&T, în funcţie de competenţele sale. Nu există o enclavă şi nu există "noi" şi "voi" ca referinţă pentru cele două echipe. Există doar o singură echipă S&T, mai complexă şi mai puternică.
PC Magazine: Între echipele S&T şi Fujitsu au existat complementarităţi. Vă rog să ne daţi câteva exemple concrete.
Bogdan Cocora: Pe piaţa românească, S&T şi Fujitsu Services au fost două companii în mare măsură complementare, atât în ceea ce priveşte segmentele de piaţă adresate, cât şi al competenţelor dezvoltate. Cu câteva excepţii inerente, nu există suprapuneri; în consecinţă, a rezultat o echipă foarte bună sub toate aspectele: cunoştinţe, oameni, performanţe.
De exemplu, în partea de soluţii privind planificarea resurselor şi conducerea unei întreprinderi, S&T lucra cu soluţii SAP, Fujitsu cu soluţii Oracle. În partea de soluţii GIS, Fujitsu promova soluţii Intergraph iar S&T promova soluţii ESRI. Astfel de soluţii, care pot acoperi acelaşi tip de cerinţă, rezolvă problemele diferit şi capacitatea de a fi neutru din perspectiva furnizorilor este o caracteristică necesară unui integrator de sisteme IT de calitate, permiţând selectarea soluţiei optime pentru un client. Au existat şi o serie de produse pe care noi nu le-am promovat până acum, precum cele din gama managementului de resurse sau al produselor SUN, pentru care noi aveam nişte calificări pe partea de vânzări, dar nu şi capabilităţi de suport. Prin integrarea celor două echipe, vom putea adresa mai eficient proiectele de integrare a soluţiilor IT, punând accentul pe valoarea adăugată a serviciilor oferite.
PC Magazine: Cât de repede se vor vedea rezultatele acestei achiziţii din punct de vedere financiar?
Bogdan Cocora: Rezultate se pot vedea deja din punct de vedere al uşurinţei şi eficienţei atinse în adresarea proiectelor mari, complexe. Considerând ciclul mediu de vânzare la proiectele mari de peste un an, de rezultate substanţiale vom putea vorbi în 2004. În momentul de faţă echipele lucrează împreună, într-un mod integrat, abordând atât proiectele locale cât şi cele internaţionale.
PC Magazine: Sunteţi în momentul de faţă cel mai important integrator din România.
Bogdan Cocora: Noi aşa credem, o trecere în revistă a principalelor proiecte de pe piaţa românească din acest an ne poate susţine această afirmaţie, dar ar trebui să existe un arbitru independent care să certifice acest lucru. Cifrele noastre de afaceri se obţin în urma consolidărilor dintre rezultatele obţinute direct de entitatea românească şi cele realizate de firma mamă, în urma unor contracte încheiate direct cu firme din România. Poate acest lucru se întâmplă şi cu alte companii. Deoarece nu există nici o statistică făcută de un organism independent, nu se poate şti care este situaţia reală.
PC Magazine: Ce obiective v-aţi propus până la sfârşitul acestui an şi ce vă doriţi pe o durată medie?
Bogdan Cocora: Planul până la sfârşitul anului, corectat după achiziţie, este foarte ambiţios şi sper să îl depăşim cu 30%. Oricum, în ultimii doi ani, noi am înregistrat un procent de creştere de 50% pe an. Pe termen ceva mai lung, dar nu foarte îndepărtat, dorim ca ponderea soluţiilor în ansamblul activităţii noastre să crească foarte mult. În prezent, avem o structură mixtă: oferim şi soluţii şi infrastructură IT. Păstrând volumul de infrastructură hardware de la momentul actual, vrem ca partea de soluţii să înregistreze o creştere mult mai însemnată. De asemenea vrem să fim apreciaţi pe piaţă ca o firmă cu competenţe tehnice de nivel înalt. Piaţa cere din ce în ce mai mult soluţii integrate, la cheie. Deschiderea se simte în special din zona companiilor multinaţionale. Firmele româneşti manifestă ceva mai multă precauţie. O creştere importantă se înregistrează în zona guvernamentală, unde există multiple oportunităţi, mai trebuie însă soluţionată problema fondurilor.
A consemnat Mihaela Cârstea.
|