Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Legislație - PC Magazine Romania, Iunie 2003

Poșta legislativă

Achiziționarea în leasing a echipamentelor TI

Radu Bălaș, LINKLATERS Miculiți & Asociații SCPA

Achiziționarea echipamentelor TI poate fi o afacere destul de costisitoare. Dată fiind rapiditatea cu care astfel de echipamente, fie că este vorba de hardware, fie de software, devin depășite, apare necesitatea investirii unor sume din ce în ce mai mari pentru a avea tot timpul la dispoziție un produs performant. Acest lucru generează și nevoia firească a găsirii unor mecanisme de finanțare adecvate, care să poată susține asemenea investiții.

Pe lângă modalitățile clasice de finanțare, și anume vânzarea bunurilor în rate (caz în care finanțarea provine direct de la vânzător, care acceptă plăți eșalonate), respectiv vânzarea pe credit (caz în care finanțarea provine din partea unei terțe persoane, de regulă o bancă, care îl împrumută pe cumpărător), începând cu anul 1997 a fost reglementată în legislația românească o nouă modalitate de finanțare: leasingul.
Normele privind leasingul sunt cuprinse în Ordonanța nr. 51/1997 (republicată cu modificări în Monitorul Oficial nr. 9 din 12 ianuarie 2000), care reglementează, cu caracter general, toate tipurile de leasing, indiferent de natura bunurilor. În lipsa unor prevederi speciale cu privire la achiziționarea în leasing a echipamentelor de TI, Ordonanța nr. 51 va fi aplicabilă și în aceste situații. În continuare vom trece în revistă câteva din principalele elemente ale achiziționării produselor în sistem leasing.

Conceptul de leasing
Conform Ordonanței nr. 51, prin operațiunile de leasing o parte, (denumită locator), transmite dreptul de folosință asupra unui bun al cărui proprietar este cealaltă parte, (denumită utilizator), la solicitarea acesteia, contra plății unei rate de leasing, iar la sfârșitul perioadei de leasing locatorul se obligă să respecte dreptul de opțiune al utilizatorului de a cumpăra bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a înceta raporturile contractuale.
Există două tipuri de operațiuni de leasing în legislația română: (i) leasing operațional, care este o formă specială de închiriere, și (ii) leasing financiar, care se apropie mai mult de o formă de credit decât de închiriere.
Potrivit legii, pentru a putea fi calificată ca leasing financiar, o operațiune de leasing trebuie să îndeplinească una sau mai multe din următoarele condiții:

  • riscurile și beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din momentul încheierii contractului de leasing;
  • părțile au prevăzut expres că la expirarea contractului de leasing se transferă utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului;
  • utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului, iar prețul de cumpărare va reprezenta cel mult 50% din valoarea de intrare (piață) pe care acesta o are la data la care opțiunea poate fi exprimată; sau
  • perioada de folosire a bunului în sistem de leasing acoperă cel puțin 75% din durata normată de utilizare a bunului, chiar dacă în final dreptul de proprietate nu este transferat;
    În consecință, leasing-ul operațional este operațiunea de leasing care nu îndeplinește nici una dintre condițiile enumerate mai sus.


Mecanismul leasing-ului

O operațiune de leasing financiar necesită de regulă întrunirea a trei elemente: (i) furnizorul bunului, (ii) locatorul (întotdeauna o societate care are drept unic obiect de activitate efectuarea de operațiuni de leasing), care cumpără bunul de la furnizor, și (iii) utilizatorul.

Pe baza contractului de leasing, locatorul este obligat să cumpere bunul de la furnizorul indicat de utilizator și să transmită acestuia drepturile izvorâte din contractul de vânzare-cumpărare. Suma totală a ratelor de leasing reprezintă prețul de cumpărare corelat cu o anumită rată a dobânzii.
Nu există un raport direct între utilizator și furnizor, astfel încât acesta nu poate intenta o acțiune contra utilizatorului pentru neplata prețului de cumpărare.

Conform legislației române locatorul este obligat să asigure bunul contra tuturor riscurilor la un asigurător indicat de utilizator. Valoarea primelor de asigurare este de regulă inclusă în rata de leasing și utilizatorul este beneficiarul asigurării.

Reținerea dreptului de proprietate de către locator funcționează mai puternic decât o garanție reală, protejând locatorul de suportarea concursului creditorilor utilizatorului, inclusiv în caz de faliment al acestuia.


Opozabilitate și executare silită
Contractul de leasing se încheie pe o perioadă de cel puțin un an. Nu există o cerință expresă ca contractul să fie încheiat în formă scrisă, dar Ordonanța nr. 51 reglementează clauzele obligatorii într-un contract de leasing, astfel că forma scrisă trebuie subînțeleasă.

Contractul de leasing constituie titlu executoriu (adică poate fi pus în executare contra utilizatorului fără nevoia parcurgerii vreunei proceduri judiciare) dacă utilizatorul refuză să înapoieze bunul, în următoarele situații:

  • la sfârșitul perioadei de leasing, dacă acesta nu a formulat opțiunea cumpărării bunului sau a prelungirii contractului; sau
  • în cazul rezilierii contractului din vina exclusivă a utilizatorului.

Contractele de leasing referitoare la bunuri mobile sunt supuse înregistrării în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, în condițiile Legii nr. 99/1999, pentru opozabilitate față de terți, dar interesul unei astfel de înregistrări este al locatorului, iar nu al utilizatorului (ca în cazul leasing-ului imobiliar).

Deductibilitate
Achiziționarea de mijloace fixe (între care se includ echipamentele TI) prin leasing financiar intră sub incidența legislației referitoare la amortizare (în principal, Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilzat în active corporale și incorporale, astfel cum a fost modificată și republicată), astfel încât deductibilitatea ratelor de leasing va fi tratată diferențiat. Astfel, o parte a ratei este deductibilă ca dobândă, o altă parte ca primă de asigurare și o altă parte ca prețul de achiziționare a bunului, acesta din urmă fiind determinat conform legislației referitoare la amortizare.

Reguli speciale privind leasingul internațional
Ordonanța nr. 51 conține și unele reguli speciale privind taxele vamale. Astfel, bunurile care sunt introduse în țară de către utilizatori, persoane fizice sau juridice române, în baza unor contracte de leasing încheiate cu societăți de leasing, persoane juridice străine, sau de societăți de leasing persoane juridice române, în baza unor contracte de leasing încheiate cu utilizatori, persoane fizice sau juridice române, bunul se încadrează în regimul vamal de admitere temporară, pe toată durata contractului de leasing, cu exonerarea totală de la obligația de plată a sumelor aferente drepturilor de import. Dacă utilizatorul optează pentru cumpărarea bunului la sfârșitul perioadei de leasing, el va fi obligat să achite taxa vamală calculată la valoarea reziduală a bunului din momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare, care nu poate fi mai mică de 20% din valoarea de intrare a bunului (prețul plătit de locator furnizorului). Cu toate acestea, din punctul de vedere al regulamentelor vamale, utilizatorul trebuie să cumpere bunul într-o perioadă de 7 ani de la data încheierii contractului.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro