Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


IPRO - PC Magazine Romania, Iunie 2003
SOLUŢII PENTRU PROGRAMATORII ŞI DESIGNERII WEB

ColdFusion şi CFML: Situri dinamice la îndemână

Ioan Alexandru Lazăr

Ca designer web, de câte ori nu v-aţi dorit un limbaj la fel de puternic ca PHP, dar mai uşor de învăţat? Mulţi dintre dumneavoastră au trecut prin ASP, JSP, PHP, Java, JavaScript şi alte asemenea; probabil că v-aţi şi oprit la unul dintre aceste limbaje, dar nu aţi fost chiar pe deplin mulţumiţi. Ei bine, s-ar părea că există totuşi o soluţie...

Înainte să vorbim de-a dreptul despre CFML, trebuie să facem distincţia între CFML şi ColdFusion. ColdFusion este un application server. Ce înseamnă un application server? Atunci când utilizatorul cere să vadă o pagină scrisă în CFML, serverul web lasă acest server (ne vom referi la el ca server CFML) să se ocupe de pagină. El o prelucrează, iar rezultatul este...o pagină DHTML sau HTML care este apoi trimisă utilizatorului. Aşadar, paginile scrise în CFML (cu extensie .cfm/.cfml) "rulează" pe un server CFML, dar ajung la utilizator ca pagini HTML. Cred că deja v-aţi dat seama de un prim avantaj - CFML poate funcţiona şi cu browsere mai vechi. Cu toate acestea, pagina finală poate conţine nu doar HTML/DHTML, ci şi applet-uri Java, precum şi script-uri JavaScript, VBScript sau CSS.

CFML este un limbaj server-side, iar codul este organizat în template-uri (şabloane). Un astfel de şablon, pagină dinamică, va corespunde unei singure pagini HTML, statică.

Dacă nu aţi auzit până acum de CFML, sau în orice caz nu ştiţi prea multe despre el, vă pot spune că este o invenţie destul de veche - a apărut în 1995, şi în acest moment rulează pe mai mult de 150,000 de servere. Comunitatea utilizatorilor este şi ea foarte mare, deci în cazul în care vreţi să învăţaţi CFML veţi beneficia imediat de ajutor.

Ce ştie să facă?
CFML nu este explicit destinat utilizării într-un singur domeniu al design-ului web. Este folosit în primul rând în cadrul reţelelor Intranet, deoarece "ştie" să interacţioneze cu baze de date, suportă MS Access, Microsoft SQL Server, Oracle, DB2 şi MySQL. De asemenea, CFML se poate folosi pentru un server de mail, cu protocoalele SMTP şi POP3. Programatorii experimentaţi vor utiliza obiectele COM în cadrul codului lor. CFML se foloseşte împreună cu HTML (nu de-a dreptul, doar cod CFML într-o pagină, aşa cum aţi folosi ActionScript)

De ce să-l folosesc?
Din mai multe motive. În primul rând, pentru că este foarte uşor de învăţat. De fapt, ca să spun drept, cine a lucrat în HTML se va descurca destul de uşor, iar cine a folosit vreun alt limbaj de programare nu va avea nici o problemă. Apoi, să nu uităm că vorbim de un produs Macromedia. ColdFusion este o platformă deja matură, iar codul îl puteţi scrie în Dreamweaver, de exemplu. Este foarte stabil, foarte rapid şi beneficiază de o comunitate de utilizatori foarte bine închegată. Dezavantajele ar fi preţul cam piperat pentru versiunile Enterprise şi Professional, precum şi faptul că atât limbajul, cât şi software-ul sunt proprietatea Macromedia (ColdFusion nu e open-source).

Vreau să văd!
Probabil că primul program pe care l-aţi scris vreodată a afişat "Bună!" pe ecran. Haideţi să facem şi noi un astfel de program, puţin mai înzorzonat ca să nu fie prea banal.

<CFIF 3 + 6 is 9>
Buna!<BR>
< CFELSE>
Pa!<BR>
< /CFIF>

Haideţi să vedem ce face bucăţica aceasta de cod. În primul rând, <CFIF 3 + 6 is 9> verifică dacă 3 + 6=9. Dacă într-adevăr 3 + 6=9, atunci va afişa "Bună!". În caz contrar, va afişa "Pa!". Observaţi că, fiind vorba de un limbaj destinat web-ului, am scăpat de tradiţionalele print, cout sau writeln.

De asemenea, CFML suportă o varietate de tipuri de date. Spre exemplu, puteţi scăpa de număratul zilelor folosind tipul date, care identifică orice dată între 100 î.e.n şi 9999 e.n. - iar data o puteţi introduce într-un mod familiar, adică April 1, 2003.

Vreau mai mult!
O demonstraţie (care mie mi-a trezit interesul pentru ColdFusion) se poate găsi la www.friendscircle.net/chat/. Este vorba de un motor de chat web-based scris în CFML. Îl puteţi descărca şi vă puteţi uita peste sursă - este gratis (şi e o adevărată lecţie despre cum se scrie un cod "curat"). Dacă nu vă convingeţi, puteţi să încercaţi la www.autobytel.com/. Nu ca să cumpăraţi maşini :) ci pentru că situl este realizat folosind CFML. Chiar şi Senatul SUA foloseşte CFML, puteţi vedea un formular în CFML la www.senate.gov/general/contact_information/senators_cfm.cfm. O sursă de informaţii se află pe situl Macromedia - www.macromedia.com - producătorul ColdFusion. Puteţi găsi un alt articol (mult mai detaliat) despre CFML la http://tech. irt.org/articles/js123/index.htm.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro