Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Software - PC Magazine Romania, Mai  2003

STUDIO MX - studio de web design profesional și complet

[ pagina principală a articolului "STUDIO MX - studio de web design profesional și complet"]

DREAMWEAVER MX - pare că știe tot!
Definiția "editor HTML" este de mult depășită pentru Dreamweaver. Versiunea MX oferă suport pentru o gamă foarte largă de tipuri de fișiere, printre care: HTML, XHTML, XML, cfm (ColdFusion), ASP.NET, ASP, JSP, și PHP.

Spațiul de lucru a fost mult îmbunătățit, oferind acum acces rapid la diverse opțiuni, fișiere etc. Trebuie să precizez însă că, pentru a beneficia de acesta, vă trebuie un monitor cu o rezoluție cât mai mare, altfel meniurile și ferestrele de proprietăți tind să ocupe cam tot spațiul de lucru nelăsând loc și pentru pagina în curs de editare. Pentru a fi siguri că totul va funcționa corect, vă recomand să instalați și upgrade-ul gratuit pentru versiunea 6.1

Dreamweaver MX este atât pentru cei care folosesc editoare vizuale pentru crearea siturilor web (WYSIWYG - what you see is what you get), cât și pentru cei care preferă să scrie direct codul (HTML, ASP, PHP, CFM etc). Pentru cei care nu s-au decis încă există opțiunea "code&design", în care ambele moduri de editare sunt disponibile simultan.

Dreamweaver MX poate fi folosit atât la nivel de bază, cu facilitățile din versiunea 3, cât și ca un mediu avansat de editare, pregătit să ofere asistență pentru fișiere ce conțin diverse limbaje de scripting.
Există reference atât pentru tag-uri HTML cât și pentru CFML (Cold Fusion Markup Language), CSS, JavaScript, ASP, JSP și o colecție de descrieri de la UsableNet (UsableNet Accessibility Reference).

O fereastră cu instrumente (toolbox) foarte utilă este "Code" care conține secțiunile Tag inspector, Snippets și Reference. În Tag inspector găsiți o listă cu toate tagurile din pagina deschisă pentru editare. Pentru a afla detalii despre un anumit tag, trebuie să îl selectați, apoi clic dreapta și alegeți din menu opțiunea reference. În fereastra Tag inspector va apărea descrierea acelui tag, versiunile de browser în care este recunoscut etc.

Foarte utilă mi s-a părut facilitatea de editare a structurii paginii (layout). Există două moduri de editare: Standard View și Layout View. În Layout View puteți crea tabele și celule în mod vizual, tragând de marginile unor dreptunghiuri care la trecerea în Standard View se transformă în celule și tabele. Crearea unei celule autostretch, care își modifică dimensiunea în funcție de dimensiunea browserului, includerea unei imagini pentru spațiere, precum și multe alte lucruri utile sunt acum incluse în meniuri.

Un exemplu de interacțiune între Dreameaver MX și Fireworks MX este facilitatea de creare a unui album de fotografii.

Tot ce trebuie să faceți este să îi spuneți ce poze trebuie incluse și unde vreți să fie salvate fișierele și pozele modificate. Apoi din meniul Commands alegeți Create Web Photo Album. La început Fireworks MX micșorează pozele (thumbnails), urmând ca Dreamweaver MX să le grupeze în fișiere. Ceva asemănător am văzut în Adobe Photoshop și mă bucur că există și în Studio MX.

[ pagina principală a articolului "STUDIO MX - studio de web design profesional și complet"]


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

Concurs National de Software Educational Cupa Siveco

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro