Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții - PC Magazine Romania, Mai  2003

Ard în flăcări

Răzvan Sandu

Privesc amuțit imaginile și nu-mi vine să-mi cred ochilor.

Turela cea mai mică, cântărind 1.900 t, zace răsturnată exact invers - sinistră clădire cu cinci etaje, răsărită din mâlul de pe fundul Atlanticului. În apropiere, gurile uriașe de tun, îngroșate de crustacee, veghează puntea pe care se pot vedea încă însemnele armatei germane. Aici domnesc, parcă, pașii căpitanului Lindemann, figura sculptată în oțel a amiralului Lutjens și ordinele sale rapide, date în pragul dezastrului final. Dedesubt, epava propriu-zisă, colosalul corp al lui "Bismarck" poartă, pe alocuri, urmele celor peste 700 de proiectile de 400 mm pe care flota engleză le-a tras asupra sa...

Astăzi, domnilor, vom vorbi despre mașinării care aruncă foc! Despre Linux și despre marea sa pricepere în tainele "arderii" CD-urilor ...

Un sandwich la modă
Crearea propriilor CD-uri este genul de subiect care nu îmbătrânește niciodată. Se spun și se scriu atâtea, se dau sfaturi, se schimbă păreri... Probabil că la mijloc este nepotolita sete a adolescenților pentru muzică, ca și capacitatea hard disk-urilor, mereu insuficientă. Există o singură problemă: ca în orice subiect dezbătut de un număr prea mare de oameni, își fac loc ușor amatorismul, miturile tehnice, snobismul unora... Deschizând anumite reviste de IT, poți afla mii de detalii despre cel de-al 4.862-lea program de inscripționare a CD-urilor, apărut recent pe piață, care aduce niște briz-briz-uri colorate, noi... Într-o asemenea mare de pseudoinformații, esența problemei se pierde! Pentru dvs., iubitori ai unui sistem de operare sobru, cum este Linux, voi încerca să vă prezint, mai jos, uneltele "curate", simple, pe care acesta vi le pune la dispoziție.

Mai întâi, despre principii. Imaginați-vă, vă rog, un "sandwich" format dintr-o foiță subțire de film chimic special, protejată între două suprafețe transparente, din plastic. Simplificând la maximum, aceasta ar putea fi structura unui Compact Disk "alb" (sau blank, ca să folosesc termenul cunoscut). Dacă o rază laser de intensitate suficientă este concentrată asupra filmului, ea îl va topi în punctul de focalizare, făcându-l să reflecte lumina într-un mod diferit (vă rog să nu înțelegeți că este vorba despre o topire propriu-zisă, ci doar despre schimbarea proprietăților locale ale materialului). Pentru stocarea informației pe un suport digital, este nevoie doar de codificarea a două stări, corespunzătoare valorilor logice 0 și 1, deci procedeul prezentat se pretează la această utilizare. Așa au luat naștere CD-urile - discuri standard cu diametrul de 120 mm, a căror capacitate de stocare maximă depinde, în esență, doar de posibilitatea de a crea puncte de "topire" din ce în ce mai mici.

Pentru a evita confuziile, voi spune că suporturile de informație de acest tip se împart în:

  • medii fabricate industrial, care pot fi doar citite de un număr nelimitat de ori (CD-ROM - sau, simplu, CD)
  • medii care pot fi inscripționate o singură dată și citite de mai multe ori (CD-R)
  • discuri care pot fi inscripționate, iar apoi citite și reinscripționate (teoretic) de oricâte ori (CD-RW, CD-rewritable)

pagina următoare -->

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro