Agora
Media
www.agora.ro
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


In direct - PC Magazine Romania, Mai 2003

"Mobilizare" generală

Ediția 2003 a CeBIT-ului, desfășurată ca de obicei la Hanovra, în perioada 12-19 martie a consacrat, dacă mai era nevoie, dispozitivele mobile drept una dintre cele mai semnificative, spectaculoase și inovatoare direcții de dezvoltare a industriei informatice din întreaga lume. În cele ce urmează vom face o scurtă trecere în revistă a principalelor tendințe și preocupări ce au devenit evidente în cursul acestei ediții a târgului.

Telecomunicații și rețele
Industria telecomunicațiilor dezvoltă o serie de noi și atractive piețe pentru clienții din zona business și pentru consumatori, prin combinarea diverselor tehnologii de infrastructură cu noi pachete de servicii. Noul cuvânt de ordine - convergența - nu se referă strict doar la combinarea telefoanelor cu serviciile de date; termenul și-a găsit aplicabilitate la toate nivelurile - de la tehnologiile de rețea și soluțiile software, la o multitudine de dispozitive terminal. Infrastructura de comunicații digitale oferă utilizatorilor conectivitate broadband, atât pentru scopuri strict profesionale, cât și pentru divertisment, oricând și oriunde.

Tendința anului trecut privind utilizarea din ce în ce mai intensă a serviciilor de date mobile a continuat și în acest an, în mare măsură și datorită introducerii cu succes a MMS (Multimedia Messaging Service). Potrivit furnizorilor, serviciile de date au căpătat o pondere de 15-20% din cifra totală de afaceri, iar tendința este una crescătoare. Factori suplimentari ce ar putea alimenta creșterea ar fi mesageria video și serviciile de videotelefonie, plus anunțarea unei semnificative reduceri a costurilor de transmisie pentru pachetele de date.

Comparativ cu salturile înregistrate de industria rețelisticii în trecutul nu foarte îndepărtat, progresele acestui sector în ultimul an au fost modeste. Furnizorii sunt în principal preocupați de elaborarea împreună cu clienții a strategiilor de optimizare a rețelelor instalate. Tehnologii noi și mult mai puternice apar în special pentru zonele cu trafic intens, ca o modalitate de creștere a performanței globale a rețelei. Componentele modulare Ethernet 10 Gb vor duce Internet Protocol (IP) dincolo de limitele rețelelor de corporație, până în rețelele IP urbane. Toți producătorii includ acum în portofoliile lor aplicații broadband, mobilitate, Voice Over IP și securitate pentru rețele, ca pe elementele constitutive ale noilor servicii cu valoare adăugată.

Tehnologia Informației
Convergența a dus la o gamă în continuă extindere de dispozitive mobile multifuncționale: telefoane mobile, notebook-uri, web pad-uri, PDA-uri, camere digitale, camere video, playere MP3 și video, sisteme de navigare, cărți electronice și chiar console de jocuri. Gama de caracteristici disponibile pe aceste dispozitive o depășește cu mult pe cea oferită în prezent de telefoanele și terminalele inteligente. Noile dispozitive pot fi accesate wireless prin GPRS, Bluetooth sau WLAN și sunt capabile de interacțiuni prin internet. Toate modelele noi de telefoane inteligente vin echipate cu camere digitale încorporate, și cu cele mai recente tehnologii de stocare flash, oferind spațiu suficient pentru aplicații, imagini, muzică și chiar filme. Multe dintre dispozitive folosesc sisteme de operare consacrate, cum sunt Symbian, Palm OS, Microsoft Pocket PC sau Linux, având potențialul de a "mobiliza" o gamă largă de software existent.

În arena PC-urilor clasice, tendința nu este doar către viteze de tact ale procesorului cât mai mari, ci și spre optimizarea performanțelor sistemului. Noile arhitecturi multi-canal ajută la o creștere semnificativă a vitezei bus-urilor. Chiar și în segmentul echipamentelor ieftine, din ce în ce mai multe componente sunt acum conectate direct la cipset, eliminându-se nevoia folosirii în comun a bus-ului sistemului. Pentru aplicațiile mobile, cele mai noi dispozitive optimizează consumul de curent al tuturor componentelor, ceea ce duce la o creștere semnificativă a duratei de viață a bateriilor. La sfârșitul acestui an este așteptată și lansarea primelor procesoare pe 64-biți pentru segmentul consumer, cee ce va reprezenta un nou moment de cotitură în istoria PC-urilor.

Granița dintre bunurile electronice de larg consum și tehnologia informației se estompează pe zi ce trece. Grație unei scăderi a prețurilor, monitoarele TFT-LCD încep să devină echipament standard pentru PC-uri. Chiar și monitoarele LCD widescreen multifuncționale, cu diagonale de 21" sau mai mari au prețurile în scădere. Îmbunătățirea sistemelor de iluminat din fundal face chiar mai atractivă tehnologia display-urilor flat panel. Noile procese de producție permit inovații precum display-urile de format mare pentru uz publicitar, dar și pe cele flexibile, asemănătoare hârtiei, destinate cărților electronice, pentru a numi doar două dintre ele.

Cele mai recente playere DVD acceptă toate formatele convenționale și pot citi direct și mai multe formate de carduri de memorie. Acest lucru permite utilizatorului să vizualizeze comod ce a filmat cu camera digitală și, în funcție de modelul de cameră folosit, să și proceseze imaginile. Recorderele DVD-RAM sunt capabile de înregistrare și playback simultane timp de până la două ore - și asta grație capacităților sporite de memorie. Anul acesta la CeBIT au fost lansate și primele dispozitive bazate pe noul standard "Blu-ray Disc", care suportă timpi de înregistrare semnificativ mai lungi, de ordinul a câteva ore.

Software și servicii
Transformarea proceselor disparate de business în soluții integrate reprezintă o preocupare majoră a producătorilor. Acest lucru presupune integrarea aplicațiilor office și furnizarea de aplicații complexe, la nivel de întreprindere, precum CRM (Customer Relationship Management), SCM (Supply Chain Management) și ERP (Enterprise Resource Planning) - sisteme legate în rețea și lesne scalabile. Numeroase companii de software se concentrează din ce în ce mai mult pe întreprinderile mici și mijlocii, pentru care dispun de oferte speciale și produse target-ate, precum și de suport extins și opțiuni de finanțare personalizate.

Standarde precum XML (Extended Markup Language) și serviciile web continuă să facă valuri în zona integrării datelor. Instrumentele care evaluează interacțiunea dintre utilizator și aplicații devin tot mai populare, permițând adaptarea automată a profilelor de utilizatori la nevoile sau obișnuințele fiecăruia. Companiile sunt, de asemenea, din ce în ce mai interesate de soluțiile open source, cu reputația lor de a fi ieftine și stabile, o bună alternativă la alte sisteme.

Soluții de inginerie TI
Product Lifecycle Management (PLM) înseamnă a pune la dispoziția angajaților date rezultate din întregul ciclu de viață al unui produs: de la proiectul inițial, la etapa producției și apoi a întreținerii. În particular, PLM integrează soluții CAD/ CAM/ CAE și Product Data Management, dar începe să includă și alte tipuri de aplicații, precum SCM și ERP. În plus, unele soluții PLM oferă opțiuni extinse de simulare și colaborare pentru suport la nivel cross-enterprise.

Resurse umane/ captura automată a datelor
Soluții software eficiente sunt folosite din ce în ce mai mult în aplicații pentru recrutarea personalului și dezvoltare. Aici, accentul se pune pe concepte holistice care susțin interfațarea cu alte aplicații, precum cele de administrare a cunoștințelor, managementul proiectelor și proceselor sau sisteme de control al accesului și securitate.

Dispozitive terminal solide, care suportă foarte bine șocuri mecanice sau termice și folosesc protocoalele de comunicare GPRS, WLAN sau Bluetooth își pun amprenta în domeniul capturii mobile de date. În procesare vocii și a imaginii, accentul cade pe flexibilitate și fiabilitate sporite.
Produsele echipate cu transpondere pot fi ușor urmărite prin stații speciale care recepționează semnalele de identificare emise în radiofrecvență. Format dintr-un microcip și o antenă, transponderul răspunde semnalelor electromagnetice pe care le recepționează de la dispozitivele de citire. Spre deosebire de procedura folosind codurile de bare, contactul vizual nu mai este necesar. Conectată la un sistem ERP, această tehnologie suportă urmărirea în timp real a fluxurilor de marfă.

Tehnologii bancare și servicii financiare
"Multi-channel banking" se referă la oferirea de servicii bancare prin intermediul mai multor canale. Aici, accentul se pune pe software flexibil și scalabil. Accesul electronic și mobil la date face identificarea cu precizie a utilizatorilor mai importantă ca oricând. În viitor, cărțile de credit vor suporta standarde de securitate sporite și vor oferi servicii adiționale integrate, ce vor depăși domeniul strict al plăților. Un alt subiect cheie: analiza asistată de software a riscurilor de piață și de creditare.

Securitate TI și tehnologii pentru carduri
Grație capacităților extinse de memorie, sistemele de carduri prin contact sau fără contact oferă mai multe funcții și suportă mai multe operațiuni complexe decât oricând. În plus, ele pot procesa mai multe standarde de interfață. Furnizorii de securitate folosesc proceduri biometrice, cum este recunoașterea amprentei digitale împreună cu, spre exemplu, smart card-uri, pentru autentificarea fie a cardurilor fie a deținătorilor acestora.

E-government - interacțiunea digitală dintre cetățeni și guvern - necesită semnături digitale pe documente, în locul celor reale. Procedeele de criptare a datelor și transmisiilor sunt cruciale pentru încheierea în siguranță a contractelor în format electronic și introducerea cu succes a sistemelor de evidență digitală a populației sau a cardruilor pentru asigurări de sănătate. În aceeași manieră, sectorul public folosește din ce în ce mai mult internetul pentru achizițiile de bunuri și servicii. - DȘ

Detalii la: www.cebit.de


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro