Agora
Media
www.agora.ro
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


In direct - PC Magazine Romania, Mai 2003

Ziua comunicațiilor sub semnul liberalizării

De șapte ani încoace, Ziua Comunicațiilor este un moment de referință în cadrul CERF-ului. Anul acesta, mai mult ca oricând - datorită faptului că ne aflăm la câteva luni după liberalizarea comunicațiilor - evenimentul s-a bucurat de o audiență deosebit de numeroasă. Nici vorbă, și subiectele păreau foarte interesante, ca și vorbitorii. Prezentările au fost grupate în 5 secțiuni: Cultura competitivității în industria de telecomunicații, Sistemul de alaianțe determinat de restructurarea telecomunicațiilor, Noile tehnologii IT&C pentru aplicații telecom 2003/2004, Cerințele actuale de restructurare a domeniului IT&C în România, Sisteme wireless în condiții de securitate.
Conferința a constiuit un bun prilej pentru a face cunoscute cele mai noi realizări din domeniul cu cea mai rapidă evoluție nu numai în lume, ci și în România. "La patru luni de la momentul deschiderii complete a competiției, piața comunicațiilor se schimbă cu rapiditate: concurența crește spectaculos, peste 1000 de noi companii anunțându-și intenția de a furniza servicii de comunicații, iar oferta se diversifică, în paralel înregistrându-se o scădere a tarifelor - toate acestea într-un ritm mult mai rapid decât s-a întâmplat pe alte piețe după liberalizare. Au apărut deja mai multe oferte ale noilor competitori, ba chiar s-a lansat în aceste zile și un serviciu alternativ de telefonie fixă" -a declarat în alocuțiunea sa ministrul Dan Nica. "Ținând cont de evoluțiile de până în acest moment apreciez că în anul 2003 potențialul pieței va fi mai bine valorificat, iar serviciile și tehnologia vor reprezenta cuvintele cheie, definitorii, pentru domeniul comunicațiilor". Un optimism ce sperăm că va fi confirmat.

Date concrete, care confirmă potențialul pieței și dorința mai multor companii de a se implica în oferirea de servicii diverse și de calitate, a adus Ion Smeeianu, președintele ANRC (Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații). Până în prezent, 1107 companii au trimis către ANRC dosare de notificare, iar dintre acestea, 952 au obținut certificatele tip care le confirmă dreptul de a furniza rețelele sau serviciile pentru care au solicitat autorizarea. Pe segmentul telefoniei au fost autorizate până acum 125 de companii, dintre care 121 vor oferi servicii de telefonie prin rețele publice fixe, 61 - prin rețele publice mobile terestre, și 7- prin satelit. Dintre companiile care vor oferi servicii de telefonie prin rețele publice fixe, 92 urmează să intre pe segmentul convorbirilor locale, 102 pe segmentul convorbirilor interurbane iar 114 vor furniza servicii de convorbiri internaționale. Mai mult, un număr de 51 de companii și-au manifestat intenția de a activa pe segmentul serviciilor ISDN iar 48 de companii vor instala telefoane publice. Dintre companiile autorizate, 335 vor putea furniza și alte tipuri de servicii decât cele de telefonie. Astfel, au fost înregistrați 248 de furnizori de servicii de transmisiuni de date, 247 de furnizori de acces la Internet, 49 de furnizori de radio-comunicații mobile profesionale și 7 furnizori de servicii de radio-paging.

Interesul mediului de afaceri pentru piața de telefonie este subliniat și de numărul de resurse de numerotație alocat. Până în prezent, 18 companii au obținut licențe de utilizare a resurselor de numerotație. Președintele ANRC a arătat că cele 25 de milioane de numere acordate de ANRC până în prezent indică potențialul ca în România să funcționeze cel puțin 20 de milioane de posturi telefonice.

Mai buni sau mai puțin experimentați vorbitori, conducătorii unor importante instituții din domeniu, de stat sau particulare, au prezentat rezultatele din ultimul an ale instituțiilor pe care le reprezintă. De remarcat că, pentru prima oară în cadrul Zilei Comunicațiilor de la CERF, au existat antreprenori care au luat cuvântul ca să-și prezinte solțiile. Cu siguranță că în viitor se va pune tot mai mult accentul pe astfel de prezentări.

Mi s-a părut deosebit de interesantă expunerea directorului general al societății Telecomunicații CFR, Ion Zincă, despre "Proiecte prioritare de dezvoltare a infrastructurilor de comunicații, cu utilizarea eficientă a programelor de finanțare". Această societate este deosebit de dinamică, iată câteva dintre rezultatele deosebite din ultima perioadă: realizarea unei rețele de sincronizare unice în Europa (una parțială existând în Marea Britanie) și a uneia de informare feroviară - RENTRAD CFR, sunt în curs de finalizare aplicații de monitorizare a circulației trenurilor, managementul transporturilor de marfă și al materialului rulant, managementul infrastructurii ș.a.

Iată și alte noutăți care vor contribui în viitorul apropiat la schimbarea modului nostru de viață: accesul broadband este mai ieftin decât cel dial-up la RDS; Astral Telecom va oferi până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2003 și servicii de telefonie fixă; Cablevision of Romania este singurul operator ale cărui magistrale de fibră optică și cablu coaxial sunt instalate în subteran folosind infrastructura Romtelecom, nefiind expuse problemelor cu care se confruntă cablurile aeriene; serviciu ieftin de telefonie internațională, folosind internetul ca suport de transport al vocii asigurat de Globtel Internet; videotelefonul public, lansat în premieră de Zapp la CERF 2003 și altele.

Chiar dacă la prima vedere a putut părea ciudată participarea Microsoft la Ziua Comunicațiilor, lucrurile s-au lămurit imediat, deoarece tehnologia .NET, promovată de companie, reprezintă o viziune a conectării informațiilor, oamenilor, sistemelor și dispozitivelor. .NET ne va oferi oportunități noi, un nou mod de a interacționa, ne va aduce interoperabilitatea în lumea IT.

Probabil că în 2004, Ziua Comunicațiilor nici nu se va mai numi astfel sau va avea o participare mult mai largă pentru că, nu-i așa, fără comunicații nu poate fi gândită o societate modernă.

Oricum, anul acesta Ziua Comunicațiilor a fost o reușită, reflectând imaginea realității românești în faza structurării industriei telecom, urmărind închegarea unei viziuni românești unitare pentru dezvoltarea infrastructurilor de telecomunicații.

Moderatorul acestui eveniment, Eugen Preotu, un guru al comunicațiilor din România, a reușit să mobilizeze un număr impresionant de personalități ale domeniului atât de o parte cât și de alta a mesei prezidiului, oferindu-ne tuturor posibilitatea de a afla noutățile de ultimă oră chiar de la cei care le implementează. (Mihaela Cârstea)


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro