Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


IPRO - PC Magazine Romania, Aprilie 2003
SOLUŢII PENTRU PROGRAMATORII ŞI DESIGNERII WEB

Macromedia Flash - What the web can be....

Alexandru Costiniuc

Acesta este primul gând care mi-a trecut prin cap când am văzut pentru întâia oară o pagină creată în Flash! Asta se întâmpla acum doi ani când, fiind la un interviu pentru o colaborare cu o firma de calculatoare, mi-a fost prezentată o pagină creată în Flash, cam rudimentară pentru "vremurile noastre", dar care m-a uluit. Nu semăna cu nimic din ceea ce mai văzusem până atunci, animaţia umplea ecranul sincronizându-se perfect cu sunetele, muzica inspira un aer de eleganţă şi dinamism, totul părea ireal.

Compania Macromedia nu exagerează atunci când afirmă că programul Flash reprezintă "standardul profesionist pentru realizări Web de mare efect". Este de ajuns să vizitaţi câteva situri bine făcute care îl utilizează, pentru a înţelege cât de captivant este acest program. Folosind imagini, animaţii, sunete şi interectivitate, Flash poate incita, învăţa, amuza şi oferi informaţii practice. În Flash se poate importa aproape orice iar cu puţină pricepere şi talent rezultatul va fi miraculos! Nu seamănă cu nimic altceva, este unic....este Flash...

Când a apărut nu era decât un simplu gif animator (program pentru crearea imaginilor animate cu extensia .gif) care nu s-a remarcat, sau mai degrabă nu avea cu ce să se remarce pe piaţa mondială de software. Acum, când este vorba despre web, toţi ne gândim la paginile îngrijite, animate parţial sau în totalitate, de o eleganţă rară şi cu un design deosebit. Aşa ar trebui să arate o pagină Flash acum. Macromedia a început să se impună, arătându-şi superioritatea şi inventivitatea cu programul Flash, însă despre Flash putem vorbi cu adevărat abia după lansarea versiunii cu numărul 4, aceasta schimbând în totalitate imaginea simplului gif animator de odinioară; aceasta i-a determinat pe utilizatori să-l încerce, deşi versiunea nu a fost promovată foarte serios, ea s-a bucurat de suficient succes cât să atragă privirile designerilor web şi ale amatorilor care doreau doar să-l încerce. Din simplul gif animator, FLASH devenise un program de animaţie profesionist, beneficiind de un timeline împărţit în layere, fiecare având frame-uri, astfel că animaţia putea fi controlată, modificată şi realizată mult mai uşor. Dar nu era numai atât; acest program de animaţie mai avea şi un limbaj de programare numit ActionScript, asemănător C++, uşor de învăţat, cu comenzile aranjate într-un tabel, pe categorii, astfel încât utilizatorul să poată lucra mult mai uşor. Aşa ceva nu mai fusese creat vreodată, trebuia încercat şi aşa s-a şi întâmplat. Apariţia versiunii 5 a fost o bucurie pentru utilizatorii versiunii 4, nu mai era aşa de limitat, era mult mai ergonomic, mai bine "construit" şi mai uşor de folosit. Putem spune că Flash este unic, cu aceste 2 avantaje înglobate, tehnicile de animaţie şi limbajul de programare ActionScript, Flash-ul şi-a continuat ascensiunea; ultima versiune, MX, a fost aşteptată cu sufletul la gură de milioane de utilizatori. La acestă versiune, Macromedia şi-a orientat atenţia către ActionScript, aranjând acţiunile şi funcţiile pe grupuri de categorii, ajutând şi mai mult utilizarea lui, dar şi interfaţa programului a fost îmbunătăţită; acţiunile, proprietăţile, mixerul şi timeline-ul au fost aşezate pe o bară, accesul la ele fiind astfel uşurat. Practic, în Flash se poate realiza orice, de la simple animaţii, până la desene animate, pagini web profesionale, utilitare, jocuri, totul este ca utilizatorul să aibă răbdarea să-l înveţe şi să-l utilizeze la adevărata lui valoare.

Sute de milioane de utilizatori deţin deja playerul Flash gratuit (necesar vizionării filmelor Flash). Faptul că Macromedia continuă să distribuie cu atâta eficacitate acest software înseamnă că publicul potenţial pentru lucrări realizate cu Flash este imens şi în permanentă creştere.
Instrumentele necesare pentru a crea filme Flash se află la îndemâna dumneavoastră. După ce veţi achiziţiona programul, singura investiţie pe care va mai trebui s-o faceţi va fi timpul necesar învăţării. Puteţi chiar să descărcaţi programul Flash de la www.macromedia.com şi să-l utilizaţi timp de 30 de zile înainte de a trebui să-l cumpăraţi. Imaginaţi-vă că un mare muzician ar lua un instrument pe care nu-l cunoaşte şi în cateva zile, ar învăţa să cânte la el. Pare uluitor, dar realmente aşa stau lucrurile! Dacă sunteţi motivat, printr-o investiţie moderată de timp veţi simţi că aţi descoperit un instrument puternic de comunicare.

Când vă apucaţi să studiaţi Flash, dacă deţineţi idei preconcepute despre ceea ce înseamnă el sau despre modul în care ar trebui să folosiţi instrumentele de desenare, poate că ar fi mai bine să uitaţi totul şi să porniţi de la zero. Pe internet se găsesc nenumărate documentaţii, exemple, lecţii, tot ce aveţi nevoie. După ce veţi învăţa să desenaţi cum nu credeaţi că o veţi face vreodată, veţi realiza animaţii, iar apoi nu veţi mai putea fi oprit. Ştiu asta!

Poate că nu vă veţi simţi ca un profesionist chiar peste noapte, dar vă veţi da seama că stapâniţi un instrument puternic de comunicare. Când veţi arde de nerăbdare să arătaţi şi altora creaţiile dumneavoastră, veţi şti că vă aflaţi pe drumul cel bun.
Pregatiţi-vă să vă simţiţi bine!


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro