Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Aprilie  2003

War. What's IT good for?

Dan Şerbănescu
Redactor Şef

PC Magazine România


Mă pregăteam să vă scriu despre o mulţime de lucruri "paşnice", de la e-learning la târgurile de sezon, dar am auzit undeva un celebru refren cântat de Springsteen şi m-am răzgândit instantaneu. Al Doilea Război din Golf (sau GWII, pentru cei "ambetaţi" după acronime) a început. Cum aş putea să vă descriu cu seninătate binefacerile învăţământului la distanţă, atunci când internetul a devenit deja o sursă primară de informaţii, din care putem e-învăţa o altă lecţie a istoriei. Şi, vorba lui Springsteen, la ce e bun IT-ul în toată povestea asta?

Cum era de aşteptat, analizele asupra modului în care războiul va afecta, eventual, domeniul tehnologiei informaţiei şi mediul de afaceri asociat acestuia, nu au întârziat să apară. În general, companiile şi analiştii susţin că războiul din Irak nu va afecta negativ sectoarele tehnologice pe termen scurt ci, dimpotrivă, ar putea avea chiar un efect benefic. Dar ei avertizează, în acelaşi timp, că prelungirea actualelor tensiuni ce au atins un nivel global poate face rău întregii industrii. Nu este exclus ca războiul să devină şi cel mai popular "vinovat" de eventualele scăderi ale veniturilor companiilor IT ce ar putea să fie anunţate începând de luna viitoare.

Nu trebuie să fii un reputat analist pentru a deduce că IT-ul joacă un rol crucial în actualul efort de război. Şi nu e vorba doar de calculatoarele militare, care controlează totul, de la comunicaţii la sistemele de supraveghere a traficului aerian sau de identificare a inamicilor, bombardamente de mare precizie etc. Dacă v-aţi uitat recent pe Discovery, nu trebuie să vă mai spun eu că mulţi dintre soldaţii americani poartă în rucsace nu bastoane de mareşal, ci PC-uri portabile, dotate cu sisteme personale GPS şi Dumnezeu ştie câte alte gadget-uri tehnologice.
Calculatoarele "civile" sunt şi ele implicate, în număr destul de mare, în efortul de război, mai precis în inevitabila propagandă, termen cu o sonoritate nu tocmai fericită în context pur românesc, dar care cred că descrie foarte precis ce se întâmplă. Dacă primul război din Golf a fost un adevărat festival media, cu debarcări filmate în direct, repoteri frenetici mişunând peste tot, interviuri din linia întâi şi altele de genul ăsta, de data aceasta, sursa primară de informaţii o constituie internetul. Pentru a "participa" la războiul din 1991, aveai nevoie doar de floricele şi o stacană de cola; televiziunile făceau restul. Acum, efectul previzibil ar putea fi creşterea apetenţei publicului larg pentru tehnologie, de la evidenta "foame" de broadband şi de sisteme de streaming pentru fişiere multimedia la "delicatese" precum noile sisteme portabile pentru recepţia transmisiilor prin satelit. Deja oamenii din toate părţile globului folosesc camere digitale, e-mail şi alte tehnologii pentru a-şi exprima temerile sau dezaprobarea faţă de conflict.

Războiul a dus deja la o creştere bruscă a volumului traficului pe internet. Capitoliul şi Casa Albă au fost literalmente inundate de e-mail-uri, faxuri şi apeluri telefonice venite din partea protestatarilor. Mai multe situri web din Statele Unite şi Marea Britanie au fost prinse în ofsaid de blocajele de trafic generate de mesajele oamenilor neliniştiţi în legătură cu iminentele atacuri sau eventuala recrudescenţă a atacurilor teroriste. Că tot veni vorba de terorism, un nou "vierme" de mail a început să păcălească din ce în ce mai multă lume să deschidă ataşamente periculoase, în care li se promite că vor găsi imagini din Irak luate cu ajutorul sateliţilor militari. Nu am astfel de date, dar sunt curios dacă vreun sit web irakian mai funcţionează cum trebuie şi dacă nu acesta e rezultatul hackerilor "patrioţi" sau al vreunei acţiuni concertate de ordin militar. Înclin să cred în ultima variantă, dar, cum spuneam, nu deţin nici o confirmare.

Fără îndoială, odată cu trecerea timpului va deveni tot mai evident modul în care lumea tehnologiei informaţiei va fi afectată de conflictul din Golf. E aproape sigur că noi tehnologii şi dispozitive vor căpăta o importanţă din ce în ce mai mare. Mai mult, deşi e prematur şi probabil nu foarte potrivit în acest moment, nu pot să nu mă gândesc că vor apărea, ca şi după primul conflict, shooter-ele tematice sau alte forme de divertisment ce vor capitaliza pe seama interesului oamenilor faţă de acest conflict.

Acum, sondele irakiene ard şi noi ne pregătim de CERF. Viaţa merge mai departe, aşadar, inclusiv cea a comunităţii IT din România. Până la urmă nu pot să nu vă reamintesc că s-a deschis sezonul de primăvară al târgurilor IT. Desigur, vom fi prezenţi cu stand propriu la CERF, unde vă aşteptăm în număr cât mai mare. Cât de mare, rămâne de văzut. Sper ca tendinţa ultimilor ani, în care CERF-ul a cunoscut din păcate un destul de evident declin, să nu se perpetueze şi anul acesta. Mai multe nu prea am ce vă spune până nu văd despre ce va fi vorba şi probabil că atunci când veţi citi aceste rânduri vă veţi fi făcut deja o impresie despre târg. Informaţii detaliate despre CERF şi, să nu uităm, CeBIT-ul de anul acesta veţi găsi aşadar în ediţia noastră viitoare. Cât despre ediţia curentă, v-am pregătit o - sperăm - interesantă incursiune în lumea e-learning.

Pe final, îmi vine în minte şi răspunsul lui Springsteen la întrebarea pe care am împrumutat-o drept titlu: Absolutely nothing. Aşa să fie oare?

Say it again!

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro