Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber - PC Magazine Romania, Decembrie 2003

Enter the matrix

Filip Pitaru

Istorie

Iată și ultimul shooter atât de așteptat de fanii filmelor Matrix. Jocul este realizat de Shiny Entertainment, aceeași firmă care a produs și "Messiah".

Deși este un joc inovator din multe puncte de vedere, de altfel o caracteristică specifică a jocurilor produse de Shiny Ent., se pare că "Enter the Matrix" împărtășește și lipsurile care au caracterizat produsele acestora. De bug-uri te lovești pe tot parcursul jocului, atât la partea grafică și sonoră, cât și în gameplay. De asemenea, efectele speciale lasă de dorit. S-a încercat fără succes reproducerea unor scene gen "Max Payne", joc care deși este învechit, oferă totuși mai mult realism și acțiune decât acesta.

Intriga jocului pare să fie o continuare virtuală a Matrix și Matrix Reloaded, lipsită cu desăvârșire de un început sau de un sfârșit. Imaginea finală ne prezintă doi eroi părăsiți care se întreabă "retoric" la ce se mai pot aștepta. O întrebare pseudo-filosofică care ne amintește de cele din manualele școlare, gen :"Mai există viață după moarte?!"... După care avem o scenă inedită din avanpremiera ultimului film din seria Matrix. Bineînțeles!

Impresia generală pare să fie aceea că jocul a fost lansat numai datorită fenomenului de mare popularitate declanșat de trilogia Matrix, prin urmare fiind destinat să aibă vânzări în pofida unui scenariu lipsit de sens și a unor efecte speciale mediocre. Să fi fost oare o coincidența faptul că lansarea acestuia a coincis cu cea a Matrix Reloaded?!

Putem spune că unul din avantajele acestui joc este legat de scenele dintre etape (cutscenes) care într-adevăr sunt realizate extraordinar din punct de vedere grafic. În rest nu avem prea multe reproșuri la acest capitol… Poate doar amețelile produse de scenele din canal care ne amintesc de vremurile când jucam Doom.

Nici la capitolul arme și manevrabilitate jocul nu excelează. Unghiurile urmărite de cameră sunt problematice în spațiile închise, iar zoom-ul pare să funcționeze singur - într-o manieră îndeajuns de haotică încât să tulbure privirea jucatorului și să-l bage de tot "în ceață".

Armele nu pot fi reîncărcate. Ele se încarcă automat, probabil pentru că producătorii au uitat de "maus", țintirea fiind de asemenea automată. Și poate că nu ar fi fost un lucru rău, dacă ar fi și funcționat! Astfel se pierd momente prețioase, împroșcând gloanțe inutile. Producătorii de la Shiny au uitat și de sentimentele diferite pe care armele cu rază scurtă de acțiune ar trebui să le ofere jucătorilor, prin comparație cu cele de rază lungă. Astfel, pușca cu alice (shotgun) care este funcțională la distanțe mici în toate jocurile întâlnite până acum, devine folositoare în acest joc și pe rază lungă, asistând astfel la decese ale personajelor negative, care se află mult prea departe pentru a putea fi ucise cu o asemenea armă.

Un alt aspect enervant ar fi și reapariția unor personaje negative în spații care au fost deja "curățate" când este mai mult decât evident că nu ar fi avut cum să ajungă acolo fără să treacă pe lângă jucător.

Una din ideile originale ale producătorilor este faptul că în cadrul jocului se poate acționa ca un hacker, existând un ecran tip MS-DOS, prin care introducând comenzi se pot obține bonusuri cum ar fi revederea unor scene. De asemenea, prin aceeași "fereastră" se pot introduce și cheat-urile, informație folositoare pentru cei care au cumpărat jocul și țin neapărat să-l termine fără prea multă bătaie de cap. Din păcate se pare că cei de la Shiny au uitat încă un aspect extraordinar de important: faptul că nu toți cei care joacă Enter the Matrix au talente de hackeri, lipsind cu desăvârșire o listă cu comenzile necesare!

Există două caractere cu care se poate juca și nici unul dintre acestea nu este Neo, Morpheus sau Trinity. Producătorii au optat pentru căpitanul Niobe, o expertă în arte marțiale și Ghost, un guru în ale armelor, personaje destul de obscure în cel de-al doilea film Matrix. Povestea este aceeași orice caracter ați alege, diferind doar felul în care pot fi rezolvate misiunile. Lipsa completă a modului multiplayer pentru varianta PC a jocului este astfel compensată parțial.

O concluzie potrivită ar fi că "Enter the Matrix" este un joc care merită să fie jucat, și asta doar dacă sunteți fan Matrix.

Cum producătorii au uitat să precizeze cum puteți să vă exersați talentele de hacker în cadrul jocului vă prezentăm un mic tutorial cu comenzile necesare.

  • Tipul jocului: acțiune
  • Linkuri: www.enterthematrixgame com/index-ghost.html
  • Cerințele minime de sistem: Microsoft Windows 98SE/ME/2000/XP, Procesor 800MHz,Placă video 64MB, 128 MB Ram, Placă de sunet, 4,3 de MB spațiu pe HDD.
  • Jocul poate fi achiziționat de la www.dol.ro.htm la prețul de 1,799,999 lei.

Tutorial

Pentru ca să puteți accesa această opțiune trebuie să începeți un nou joc. După ce ați intrat reveniți la meniu și veți vedea opțiunea pentru hacking. Selectați-o iar apoi și fișierul pe care doriți să-l spargeți. Comenzile se aseamănă foarte mult cu cele folosite în MS-DOS însă pot crea probleme pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest antic sistem de operare. Când sunteți în modul de hacking veți vedea pentru început comanda (A:\>) urmată de un indicator care clipește. Asta înseamnă că acum puteți introduce comanda pe care o doriți pentru a putea pătrunde mai adânc în cadrul sistemului.

Un exemplu ar fi A:\> (Dir A:). Acum puteți intra în discul A. Dacă în loc de A ați scrie B atunci ați intra în discul B. Acesta însă este pentru moment blocat și trebuie "spart" pentru a putea fi accesat.

Așadar, după ce ați activat comanda A:\> (Dir A:) puteți viziona folderele care se află pe acest disc: "System", "Tools" și "Text". Pentru a intra în oricare din acestea tastați A:\> (Dir A:\ <numele folderului>). Pentru a intra în "System" de exemplu folosiți comanda A:\ (Dir A:\system).

Dacă doriți să rulați vreun program pur și simplu tastați A:\> (<numele programului>) iar pentru a citi fișierele text un exemplu ar fi: READ A:\Text\Manua1.txt . Ca să vă întoarceți la meniul principal pur și simplu tastați "exit".

Citiți cu atenție toate fișierele de text. Veți găsi mai multe explicații acolo cât și parolele pentru diverse foldere. De asemenea rulați toate programele pe care le întâlniți ca să înțelegeți felul în care funcționează acest mini-joc și pentru a vă obișnui cu comenzile.

Numai așa veți reuși să ajungeți la bonusurile lăsate de producători, printre care se numără și o sabie extraordinară ce poate fi extrem de folositoare pe parcursul jocului.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro