Editorial
PC Magazine Romania, Decembrie 2003
MS Craciun
Dan Iancu
Redactor șef
PC Magazine România
Semne bune anul are. Dacă e să o luăm așa cum trebuie, competiția în
minunata noastră informatică de toate zilele face ravagii. An de an orice firmă
mai răsărită ne dă pe tavă o nouă versiune, o nouă revoluție (deși am fost tras
de mânecă în ambele sensuri) sau, mă rog, o invenție capabilă să dea peste cap
tot ce știam în materie. Se pare că lumea nu mai are altă treabă decât să creeze
sau să inventeze referendumuri portabile. Mă întreb dacă la anul care vine nu
ne vom pomeni noi românii e-votanți. Atunci să te ții spargeri de coduri, pagini
de web și cine știe câte altele. Cum amicul Mircea Sârbu mi-a mâncat tema cu
votatul, mă voi rezuma doar la ce mai e nou pe la noi.
Ca să fim cuminți acu' de sărbători, Microsoft s-a gândit să ne servească un Office 2003 în românește. Jos pălăria, ce să spun. Mă gândesc la această personalizare ca la un fapt binevenit celor care încă mai scriu fără diacritice. Voi aștepta și eu cuminte împreună cu ceilalți să vedem cum funcționează dicționarele și gramatica, dar sunt și mai curios la impactul pe care-l va provoca în combinație cu protocoalele semnate de Guvern și Microsoft. Cum revista e plină de acest Office System (citiți și vă veți lumina de ce sistem), nu mai reiau și eu avantajele, ci o să trec la o temă ceva mai sensibilă.
Există foarte multe atacuri la adresa MS. Unele justificate, altele doar din ce a auzit onor publicul pe la case mai mari. Pe de cealaltă parte foarte multă lume ridică în slăvi Linuxul și Open Source. Cuvântul cheie în această poveste e "gratuit". Hm. De unde și până unde? Gratuit pe lumea aceasta și în condițiile tehnologice de azi e doar praful de pe tobă. Pe înțelesul tuturor, orice muncă trebuie să fie plătită, iar voluntariatul este pentru ajutorarea celor mai săraci, iar nu pentru împănarea cu programe pe gratis. Cine își închipuie că Open Source e un izvor nesecat de bunăstare și fericire ar putea să observe că nu prea are legătură cu realitatea. E o întreprindere la fel de seriosă și care cere parale poate la fel cu mult hulitul MS. Nu aici este importanța existenței unei alternative viabile, ci în cu totul și cu totul în altă parte. În numărul anterior vorbeam despre LOAD și în faptul că doar continuarea acestei inițiative este o reală alternativă. Dar însă dacă pe la alții lucrurile au fost luate în serios, dovada cea mai bună fiind faptul că MS devine din ce în ce mai competitiv nu numai în segmentul popular ci și la capitolul întreprinderi, la noi astfel de inițiative rămân la nivelul de pălăvrăgeală intimă. Nu ajunge ca IBM, Romsym, Genesys și încă puțin alții să pună pasiune și voință, mai trebuie ca corul "broaștelor" să treacă de la blabla-ul de pe listele de discuții la fapte concrete. Parteneriatul Guvern - MS, achiziționarea RAV de către MS sunt fapte pozitive, indiferent de speculații, dar nu trebuie să ne oprim aici. Ar fi de bun augur dacă astfel de evenimente s-ar întâmpla cu mai multe corporații de anvergură din lume.
În loc să batem apa în piuă forfecând averea lui Bill Gates, mai bine am vedea cum să fim competitori reali, pentru că în fond și la urma urmei România trebuie să dovedească aspirația de placă turnantă în soft-ul mondial, iar nu să se bată doar cu caramida-n piept.
|