Soluţii - PC Magazine Romania, Noiembrie 2003
J2ME, sau Java oriunde vă aflaţi ...
Mircea Scărlătescu
Cred că putem fi de acord că suntem într-o era a mobilităţii şi a comunicaţiilor fără fir. Întrebaţi orice informatician şi vă va spune că în viitor toate domeniile se vor învârti în jurul conceptului de mobilitate şi Wireless
Când şi de ce?
Ca şi concept Wireless a "explodat" undeva în anii 80, când telefoanele mobile intrau puternic în sfera comercialului, iar azi, tot ce tine de comunicaţii este din ce în ce mai legat de acest concept.
Acum 20 de ani, Motorola lansa primul telefon mobil comercial, care nu făcea nimic altceva decât să te ajute să formezi un număr, şi să vorbeşti. Nu era prea deştept, cum spunem azi despre un mobil, iar dimensiunile sale ar face astăzi subiect de glume (sau reclame TV, după cum vedem în ultima vreme). Acel dispozitiv însă a lansat o nouă eră: era comunicaţiilor mobile.
Ca foarte multe lucruri care se leagă de tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, ideea conectării diferitelor aparate fără fir de legătură (prin unde radio, infraroşii, etc) vine din perioada războiului rece, şi chiar mai demult, a celor două războaie mondiale. Ne place sau nu, războaiele au ajutat tehnica să se dezvolte. În perioada sus-amintutului război rece, a comunica cât mai sigur, fără să te "audă" cine nu trebuie, ţinea de strategia naţională a marilor puteri. Şi aşa s-au dezvoltat comunicaţiile mobile, pe care astăzi le considerăm o banalitate.
Punctul 0…
Şi tot ce a lipsit pentru ca informatica să ajungă şi în domeniul telefoanelor mobile, a fost o scânteie… Ea a venit sub forma unei întrebări: de ce să nu intru pe Internet şi de pe telefonul mobil? Şi minţi strălucite au venit şi cu răspunsul: WAP (Wireless Acces Protocol). Adică varianta pentru device-uri mobile a HTML-ului cu care se realizează paginile Web; Desigur, calitatea navigării nu este aceeaşi, din mai multe puncte de vedere, printre care dimensiunea display-ului, care nu este comparabilă cu a unui monitor de azi, iar calitatea redării culorilor lasă încă de dorit, deşi aici telefoanele cu display color au ajuns deja la nivele deosebite. Saltul făcut de telefoane însă odată cu navigarea prin WAP a fost remarcabil. În ţara noastră, WAP face azi primii paşi, e drept că destul de rapid. Multe telefoane mobile din magazinele românesti au suport WAP, iar preţurile pentru servicii bazate pe WAP sunt relativ scăzute.
… şi rezultatul!!!
Relativ repede, WAP-ul nu a mai fost suficient pentru a aduce cele mai importante date oriunde pentru oamenii de afaceri sau pentru cei care trăiesc din informaţii; era nevoie de mai mult decât text şi imagini de o calitate mai redusă, aşa cum oferea WAP-ul. Şi cineva a venit cu ideea de a adapta telefoanele mobile pentru a putea să ruleze şi aplicaţii care în mod normal erau realizate pentru calculatoare… Agende personale, sisteme de management sau informaţii bursiere sunt câteva exemple care aduse pe celulare (sau device-uri mobile în general) aduceau un plus de productivitate. Cine s-a gândit, vă veţi întreba? Specialiştii de la Sun, care au făcut din Java, limbaj fără pretenţii la început, un bun mijloc de producţie soft, chiar şi pentru sistemele mobile, şi nu numai ei, ci si Microsoft (.NET), sau alţi producători. Cert este că ideea a prins foarte repede…
şi totuşi, ce este J2ME (Java2 MicroEdition)?
Ce este Java? Aproape toată lumea ştie, iar cei ce nu ştiu, numerele anterioare PCMagazine le stau la dispoziţie. Un device JavaEnabled este un sistem ce poate să ruleze aplicaţii scrise în Java. Astfel, aşa cum o maşină virtuală Java face ca un sistem desktop să poată rula appleturi sau aplicaţii stand-alone, aşa şi aceste device-uri vor rula ceea ce se numesc middleturi, adică varianta J2ME a appleturilor Java. Deci, marea trecere este reprezentată în principal de utilizarea pachetelor speciale oferite de dezvoltatori, iar programarea logicii software rămâne practic neschimbată. Testările pentru software-ul creat cu J2ME se pot face atât direct pe echipamentele pe care se va utiliza, dar şi pe emulatoare ce rulează pe desktopuri obijnuite.
Tehnologia a fost rapid asimilată de marii producători de device-uri mobile, precum Nokia, care produce azi o mare gamă de device-uri JavaEnabled.
Astfel de device-uri mobile au devenit o extensie a desktopurilor de astăzi. Deja, operaţiile de sincronizare cu calculatorul prin intermediul undelor radio, infraroşii sau cablu sunt o banalitate, dar şi aplicaţii multimedia sunt acum la îndemâna noastra oriunde ne-am afla. Camere video încorporate, memorarea de secvenţe video sau audio fac ca aplicaţiile Java să fie din ce în ce mai complexe, determinănd apropierea de mobilitatea totală. Iar pentru pasionaţii de jocuri, sau pentru programatori, să nu uităm de posibilitatea de a încărca pe terminalul mobil aplicaţiile pe care le downloadăm de pe InterNet sau pe care le realizăm chiar noi.
Cele de mai sus se pot socoti premise suficiente pentru a considera J2ME o tehnologie a viitorului, pe care o vom studia în numerele viitoare ale revistei noastre…
|