Legislație - PC Magazine Romania, Noiembrie 2003
Poșta legislativă
Protectia prin copyright a produselor software
Radu Balas - Linklaters, Miculiți și Asociații
Dreptul de autor se naște din momentul creării operei (softului), prin
simplul fapt al realizării acesteia, independent chiar de aducerea la cunoștință
publică.
În România, pirateria în domeniul produselor software este din păcate o problemă de actualitate. Cauzele sunt diverse, printre acestea numărându-se raportul dintre puterea de cumpărare și costul unor astfel de produse, mentalitățile endemice, mecanismele ineficiente ale justiției, dar și necunoașterea corespunzătoare a drepturilor și prohibițiilor legale.
Aceste cauze sunt pe deplin cunoscute și analizate, în căutarea antidoturilor, în special de cei implicați direct în industria produselor TI. Din perspectivă juridică, un lucru este însă cert: în România există legislație care să protejeze corespunzător dreptul de proprietate intelectuală, inclusiv în domeniul produselor software, iar această legislație este pe deplin armonizată cu cea a Uniunii Europene. Este vorba în primul rând de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, care conține un capitol întreg dedicat protecției programelor pentru calculator. În al doilea rând există Ordonanța nr. 124/2000 (aprobată de Legea 213/2002), prin care au fost adoptate unele măsuri inclusiv în ce privește combaterea pirateriei în domeniul programelor pentru calculator.
Ce se protejează prin dreptul de autor?
În general, obiectul protecției dreptului de autor îl constituie operele originale de creație intelectuală, adică acele produse intelectuale rezultate în urma unei activități creative originale. În domeniul software, sunt protejate programele pentru calculator, expresie care include, în concepția legiuitorului, atât programele, programele de aplicație, sistemele de operare (exprimate în orice fel de limbaj, fie cod-sursă, fie cod-obiect), cât și materialul de concepție pregătitor, precum și manualele de utilizare. Nu formează însă obiect al protecției ideile, procedeele, metodele de funcționare, conceptele și principiile care au stat la baza oricărui element al programelor pentru calculator.
Cine este titularul dreptului de autor?
În domeniul software, spre deosebire de celelalte domenii de protecție a dreptului de autor, titular al drepturilor patrimoniale este considerat angajatorul celui care creează programul, în cazul în care programatorul realizează produsul software ca angajat, iar nu în mod independent. Desigur, calitatea de autor aparține programatorului, care nu poate însă exercita în legătură cu produsul creat decât drepturile morale recunoscute de lege. Există și posibilitatea unei convenții contrare, prin care programatorul să beneficieze și de drepturile patrimoniale (sau doar de o parte din acestea) ori prin care să se limiteze în timp drepturile patrimoniale ale angajatorului.
Drepturile recunoscute de lege autorilor precum și utilizatorilor autorizați
Dreptul de autor se naște din momentul creării operei (softului), prin simplul fapt al realizării acesteia, independent chiar de aducerea la cunoștință publică. Legea recunoaște două categorii principale de drepturi născute pe tărâmul copyright-ului: drepturi morale și drepturi patrimoniale.
Drepturile morale aparțin întotdeauna creatorului operei (programatorului)
și nu pot fi înstrăinate în nici o circumstanță, fiind strâns legate de activitatea
intelectuală de creație (spre exemplu dreptul la recunoașterea paternității
operei). Cu adevărat importante sub aspectul valorii materiale sunt însă drepturile
patrimoniale, care, așa cum arătam mai sus, aparțin de regulă unității în cadrul
căreia își desfășoară activitatea programatorii. Principalul drept patrimonial
este acela de a decide în mod exclusiv modul în care va fi exploatat software-ul,
inclusiv de a stabili condițiile utilizării acestuia de către terți. Aspectele
importante ale acestui drept constau în posibilitatea titularului de a realiza
și de a autoriza în mod exclusiv reproducerea integrală sau parțială a unui
program (inclusiv în cazul în care reproducerea este determinată de încărcarea,
afișarea, transmiterea sau stocarea programului de calculator), transformarea
în orice mod a programului, difuzarea originalului sau a copiilor software-ului
respectiv.
În ce privește posibilitatea terților de a folosi - în mod legal - produsele software, legea reglementează două posibilități: (i) cesiunea propriu-zisă a dreptului de autor, când se transmit către o altă persoană toate drepturile patrimoniale de autor asupra programului respectiv (terțul devenind proprietarul softului) și (ii) transmiterea dreptului de utilizare asupra programului (terțul devenind un simplu utilizator).
Utilizatorii autorizați au dreptul de a reproduce sau transforma programul, fără autorizarea specială a titularului dreptului de autor, dacă acest lucru este necesar pentru a permite utilizarea programului corespunzător destinației sale, inclusiv pentru corectarea erorilor. De asemenea, aceștia au dreptul de a face o copie de arhivă sau de siguranță, în măsura în care aceasta este necesară pentru asigurarea utilizării programului. Dar, mai cu seamă, utilizatorii au dreptul să observe, să studieze, să testeze funcționarea programului, în scopul de a determina ideile și principiile care stau la baza oricărui element al acestuia, ca un corelativ al regulii arătate anterior, conform căreia ideile, procedeele, metodele, conceptele nu sunt protejate prin copyright. Aceasta înlătură eventualul monopol care s-ar fi putut institui prin protejarea acestor elemente, încurajând dezvoltarea unor produse software create pe baza unor idei, metode, principii similare.
Sancțiuni pentru încălcarea dreptului de autor
Legea prevede sancțiuni drastice pentru încălcarea drepturilor de autor, sancțiuni
care se aplică și în cazul piratării produselor software. Este vorba, în primul
rând de răspunderea penală a celor ce comit încălcări ale dreptului de autor,
aceștia riscând o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare. Pe lângă răspunderea
penală, poate fi atrasă răspunderea civilă față de titularii copyright-ului,
aceștia fiind îndreptățiți la repararea integrală a prejudiciului înregistrat
prin activitatea de piratare. De asemenea, legea prevede expres posibilitatea
titularilor drepturilor încălcate de a cere (și obține) instanței de judecată
aplicarea unor măsuri speciale, precum: remiterea încasărilor realizate prin
actul ilicit, sau chiar a bunurilor rezultate din fapta ilicită; distrugerea
echipamentelor și a mijloacelor făptuitorului destinate comiterii actului ilicit;
scoaterea din circuitul comercial prin confiscarea și distrugerea copiilor efectuate
ilegal; publicarea în mass media a hotărârii instanței de judecată, pe cheltuiala
celui care a săvârșit fapta.
BSA a semnat în luna octombrie un protocol de cooperare cu mai multe instituții guvernamentale pentru aplicarea legislației și prevenirea criminalității în domeniul dreptului de autor. Astfel, vor fi desfășurate acțiuni în comun împreună cu Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției, precum și cu Institutul Național de Criminologie din cadrul Ministerului Justiției. Protocolul și programul de cooperare presupun acțiuni comune de informare și de educare a publicului, sesiuni de pregătire teoretică și practică și acțiuni comune pentru îmbunătățirea cadrului legislativ, ca și pentru îmbunățirea activităților de aplicare a legii în materia dreptului de autor.
|