Editorial
PC Magazine Romania, Noiembrie 2003
alegerea redacţiei
Dan Iancu
Redactor şef
PC Magazine România
Una dintre păţaniile lui Nastratin Hogea îmi vine mereu în minte. Este
vorba de cea în care încearcă să facă un cuptor pe placul tuturor. Soluţia a
fost punerea obiectului pe o caruţă astfel încât să mulţumească orice dorinţă
de direcţionare a dădătorilor cu părerea. E ceva, nu? Din păcate nu suntem în
aceeaşi situaţie şi e foarte dificil să faci o revistă care să fie citită în
totalitate de un număr cât mai mare de cumpărători(n.b.). Motivele sunt evident
multiple. Noi încercăm şi vom încerca să împăcăm şi capra şi varza, că de lupul
din "pădurea tutelară" nu ne iartă nimeni.
Una dintre problemele majore ale unei reviste de TIC din România este legătura cu firmele. Ca peste tot unele relaţii sunt mai bune, altele potrivite mai mult sau mai puţin până la îngheţ total. Nu ar fi cine ştie ce bai, dar şchiopătatul ţine de ideea unora întru descurcatul mioritic. Ba îl cauţi pentru vreo informaţie cu zilele, ba când dai de el se face că taman atunci a venit sfântul duh să-i fure e-mail-ul, ba că informaţia nu e nici pe departe atât de importantă. Unii cred că raţa-mpunge, când ea măcăne şi fuge. În fond şi la urma urmei verificăm tot ce primim şi singuri vor vedea dezavantajele.
Alegerea redacţiei are drept componentă importantă preţul. Este evident din algoritmul de notare că un preţ super promoţional, dar fals, va atrage şi o plasare mai bună în ierarhia lunii respective. Nu ne permitem de fel să dăm informaţii eronate şi nici amplasări preferenţiale în clasamente. Am fost întrebat de multe ori cât de reale sunt aceste teste. Răspunsul e simplu, cât se poate de reale. Respectaţi condiţiile de test şi veţi obţine aceleaşi rezultate medii. Diferenţele apărute nu vor schimba ierarhii şi nici nu vor produce alte păreri despre performanţele obiectelor respective. În caz contrar contactaţi-mă şi dovediţi-mi. Vom publica ce ne-aţi scris şi vă vom premia. Promit.
Un alt aspect privitor la testele comparative este calitatea dispozitivelor venite la test. Dacă de multe ori nu are importanţă vechimea, unele performanţe depind esenţial de starea echipamentelor. Este de preferat ca în cazul eforturilor mecanice intense echipamentele respective să ne fie trimise cât mai aproape de starea de nou. Noi testăm ce ni se trimite şi anumite scăderi pot fi cauzate de astfel de preutilizări intense. Au fost şi cazuri de sisteme trimise la test fără procesor sau defecţiuni majore unde nu scădea performanţa, ci nu pornea obiectul. Mde.
Promptitudinea şi relaţiile corecte între noi şi firme, fac din aceste articole surse importante de informaţie pentru public. Nu e nici o nenorocire că ajungi pe ultimul loc. De obicei fiecare obiect are un cumpărător sau vei afla la timp şi nu-l vei importa. Nu are rost să transformăm România într-un maldăr de gunoi doar pe motivul că "merge şi aşa". Nu merge. Ne trebuie un salt calitativ. Şi în TIC în general şi în mentalitatea abordării diferitelor situaţii. De aceea am preferat să traducem un articol despre cum alegi între a cumpăra şi a construi propriul PC, chiar dacă e vorba de piaţa americană. Poate învăţam de la ei şi noi şi firmele.
|