Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii şi interviuri - PC Magazine Romania, Noiembrie 2003


Dacă tot nu eşti Bill Gates măcar un bun specialist să fii.


Irina Athanasiu
Profesor la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea "Politehnica" Bucureşti.

Şi dacă nu eşti Bill Gates?

(1) Am auzit ceva de genul - "mai nou firmele cer pentru angajare experienţă de cel puţin doi ani, şi asta nu este corect". Cel care a enunţat textul anterior uită că firmele sunt create pentru a produce bani. Salvarea omenirii este scopul fundaţiilor. Orice inversare a obiectivelor între cele două tipuri de organizaţii este imorală, ilegală sau ambele. Situaţia pe piaţa muncii TI s-a schimbat mult în ultima vreme peste tot în lume. Dacă pentru cinci posturi de programatori există un singur candidat, nimeni nu mai întrebă de experienţă. Cunoştinţe minime şi multă bunăvoinţă sunt suficiente. Diplomele, certificatele nu sunt neapărat necesare. Dacă situaţia este inversă şi pentru orice post de programator există cinci candidaţi lucrurile se schimbă. Începe să conteze experienţa, competenţa. Acum trei, patru ani în SUA firmele îşi trimiteau emisarii pentru a racola absolvenţi în centrele universitare cu mult înainte de data absolvirii iar pachetele de angajare conţineau în afară de salarii mari şi asigurări medicale, cele mai fanteziste elemente: ore de fitness, vacanţe plătite etc. Acum situaţia s-a schimbat mult. Absolvirea unei facultăţi de calculatoare nu garantează găsirea unui loc de muncă. Contează şi ce şi cum ai învăţat în timpul facultăţii.

(2) Conform Forbes (www.forbes.com /2003/09/17/rich400 land.html) lista celor mai bogaţi zece americani conţine 4 nume legate de TI: Bill Gates (1), Paul Alien (3), Larry Ellison (9) şi Michael Dell (10). Ce au cei patru în comun - şi-au creat averile în ultimii 30 de ani şi au abandonat studiile universitare foarte devreme. Secretul succesului financiar în TI este abandonarea studiilor? Bill Gates trăind şi într-o altă epocă ar fi făcut bani. Şi tot nu ar fi avut nevoie de studii. În legătură cu TI există diferite tipuri de cariere. A alege traiectoria cea mai potrivită aşteptărilor dar şi datelor personale nu este un lucru simplu.

(3) Outsourcing o veste bună sau o veste proastă? Ca în multe alte cazuri răspunsul este "depinde". Sunt unii care susţin că este o "veste proastă" deoarece a face outsourcing, pentru o firmă de TI, poate să însemne centre de suport clienţi, prelucrări de date, implementări pe baza unor specificaţii foarte detaliate, teste de anduranţă etc. Activităţi care nu necesită o calificare înaltă. Mutarea lor în ţări din Asia sau Europa de Est reduce costurile firmelor din SUA sau vestul Europei. Datorită nivelului tehnic scăzut relocarea se poate face cu riscuri reduse şi în mod repetat. Este ceva rău pentru noi în acest model? Într-o ţară în care rata şomajului este ridicată, orice loc de muncă creat este benefic. Cine împiedică o firmă X care începe să facă activităţi de tipul amintit să preia în timp activităţi mai calificate. Şi firmele sursă au drept obiectiv să producă bani. Orice scădere de costuri cu menţinerea calităţii este de dorit. După ce firma X reuşeşte să câştige încrederea firmei sursă tot ce mai trebuie este să demonstreze că are sau că poate angaja persoane care să preia şi activităţi mai calificate. Şi atunci lucrurile se schimbă. Este un model pe care l-am văzut funcţionând. Mult mai rar am văzut funcţionând modelul celălalt - cel "romantic". O echipă elaborează un produs undeva în România. După care deşi nu există bani de reclamă şi distribuţie "străinătatea" află şi dă năvală să achiziţioneze produsul respectiv. Un astfel de model este de tip "şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi".

În mod obiectiv (inclusiv din motive culturale) este greu să se identifice de aici nişe neexploatate, produse la care nu s-a mai gândit nimeni. Şi apoi să se întâmple şi ca cei care au posibilitatea să afle şi să fie dispuşi să investească. Ca la orice "petrecere", este nevoie de o invitaţie care se poate primi de la o cunoştinţă sau se poate cumpăra. Şi dacă nu există forţă financiară, pe ce se poate baza o firmă românească pentru a reuşi ceva - pe calitatea profesională a angajaţilor şi pe un management inteligent şi eficient.

De ce am alăturat cele trei puncte de mai sus ? Cred că în perioada care urmează o carieră în TI va fi posibilă numai pe baza unei competenţe reale. Care nu apare din senin.

Morala: Dacă tot nu eşti Bill Gates măcar un bun specialist să fii.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro