Timpul Liber - PC Magazine Romania, Octombrie 2003
Biblioteca TI
Managementul
proiectelor software
Dezvoltarea de software şi administrarea proiectelor sunt activităţi complexe care printre o mulţime de alte provocări presupun şi decizii majore, detalii minuţioase sau împrejurări neaşteptate. Pentru a reuşi, un manager trebuie în primul să ridice cei patru piloni care formează baza oricărui proiect: oamenii, procesul, instrumentele şi măsurătorile.
Cartea Managementul proiectelor software prezintă tehnicile cele mai folosite în domeniu şi se bazează mai mult pe cunoştinţe "cum să..." decât pe descrierea amănunţită a unei anumite tehnici. Scopul cărţii nu este enciclopedic, ci de a prezenta nişte lucruri de real folos, pe care trebuie să le cunoască orice manager de proiect.
Materialul inclus în carte a fost selectat după principiul 80%: dacă o metodă este folosită de 80% din managerii de proiecte software, atunci intră în carte. Nu au fost incluse tehnici noi, nedemonstrate şi nici metode complicate, cu documentaţie prea stufoasă.
Cartea prezintă şi câteva instrumente de inginerie software şi de aceea cititorii ar trebui să fie familiarizaţi cu câteva concepte de bază din acest domeniu.
Software Project Management, Joel Henry, Editura Pearson, 409 pagini, ISBN 0-201-75865-2, în România prin Byblos, preţ: 70$.
Reţele
wireless mai sigure
Lucrarea Deploying Secure 802.11 Wireless Networks with Microsoft Windows este o sursă completă de informaţii necesare pentru proiectarea şi instalarea reţelelor wireless 802.11 pentru clienţi Microsoft Windows care folosesc servere bazate pe Windows Server 2002 sau 2003 pentru infrastructura de autentificare. Cartea cuprinde explicaţii de ansamblu despre numeroase tehnologii implicate în dezvoltarea unei soluţii wireless sigure, instrucţiuni pas cu pas despre cum se instalează diverse tipuri de configurări wireless atât pentru organizaţiile de tip enterprise cât şi pentru segmentul SOHO, discuţii despre unelte de depanare şi probleme întâlnite frecvent în autentificare şi conectivitate.
Cartea descrie combinaţia tehnologiilor în Windows care suportă cel mai puternic set de standarde din industrie pentru accesul wireless securizat care erau disponibile în momentul în care a fost scrisă cartea.
Informaţia este structurată astfel încât să ofere o imagine de ansamblu nu numai asupra reţelelor wireless ci şi celorlalte componente ale infrastructurii de autentificare cum ar Remote Authentification Dial-In User Service (RADIUS) şi certificate. Multe companii nu au implementat încă RADIUS sau PKI (public key infrastructure) şi de aceea cartea explică în detaliu aceste tehnologii şi cum se aplică acestea la autentificarea şi autorizarea conexiunilor wireless. De asemenea, este descris modul în care se pot realiza conexiuni securizate folosind certificate sau autentificare pe bază de parolă.
Deploying Secure 802.11 Wireless Networks with Microsoft Windows, Joseph Davies, 392 pagini, ISBN 0-7356-1939-5, în România prin Byblos, preţ: 44$.
Informatica
în management
Informatica în management se doreşte a fi atât o sursă de informaţii recomandate pentru organizarea modernă a întreprinderilor, cât şi o perspectivă managerială asupra informaticii. În esenţă, planificarea şi controlarea activităţilor derulate într-o organizaţie sau întreprindere - indiferent de natura sau obiectivul acesteia - înseamnă gestionarea de informaţii: despre resursele materiale, tehnice, umane, financiare, de timp sau energetice; despre modalităţi de lucru, reguli şi tehnologii; despre relaţiile dintre entităţile angrenate; despre legăturile lor cu mediul economico-social.
Şi pentru că actul managerial se confundă în bună măsură cu gestionarea informaţiilor vizând respectiva organizaţie, autorul oferă o colecţie de idei, reguli, exemple şi recomandări, alcătuită spre a deservi cât mai practic acest management.
Informatica în management, Mircea Băduţ, Editura Albastră, 266 pagini, ISBN 973-650-114-0, preţ: 290.000 lei
Pagină realizată de Elena Andreea Liţă
|