Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Octombrie
2003
Suntem în
plin roman polițist, în care infractorul vrea ca toată lumea să știe de
el.
|
Irina Athanasiu
Profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea "Politehnica" București.
O lume fragilă, fragilă de tot
Orice istorie a Internetului menționează faptul că începuturile sale s-au bazat pe o finanțare provenită de la DARPA (U.S. Defense Advanced Research Projects Agency). S-a dorit găsirea unei soluții pentru îndeplinirea condiției - nici o locație să nu rămână izolată din punct de vedere al comunicațiilor în caz de război, catastrofă naturală, etc.
Recenta pană de curent care a afectat statul New York și nu numai, a demonstrat fragilitatea acestui model. Deși a funcționat tot timpul, mulți utilizatori din zona afectată nu au avut acces la Internet pentru simplul motiv că pentru a funcționa un calculator sau orice alt dispozitiv electronic are nevoie de curent electric. Și atunci ce fac serverele ascunse în buncăre despre care se spune că rezistă la explozii atomice și sunt alimentate din surse proprii? Comunică cu alte servere situate în alte buncăre? Internetul nu a fost cea mai importantă utilitate la care nu au avut acces cei rămași fără curent electric. Până la informații oamenii nu au avut apă, ascensoare, frigidere, metrouri, semafoare și multe alte lucruri despre care uitam că le avem "datorită" curentului electric. Și fără de care nu mai știm să ne descurcăm.
Dimensiunile nemaiîntâlnite ale zonei afectate se datorează unui concept modern: globalizarea. Pentru utilizarea eficientă a resurselor, rețelele electrice din diferite state au fost interconectate, astfel încât dacă undeva este o cerere mai mare și în altă parte există un surplus se produce o echilibrare, cei implicați decontându-și ulterior consumurile. Ideea este foarte bună, dar în absența ei pana de curent ar fi fost limitată la o zonă geografică mult mai restrânsă și revenirea s-ar fi făcut mai rapid. Cine a fost de vină, care sunt explicațiile accidentului, până la urmă nici măcar nu are importanță. Ce este important este că a fost posibil. Și dacă s-a putut întâmpla acolo se poate întâmpla oriunde și în forme neprevizibile.
De câteva luni ofensiva virușilor asupra Internetului pare să se intensifice și să capete caracteristici noi. De exemplu virusul SoBig, care a debutat în luna ianuarie ca o demonstrație de concept, adaugă o lecție nouă (nu neapărat de securitate a sistemelor mai curând de psihologie) cu fiecare variantă. Virusul atacă numai sistemele Windows. Poate pentru că numărul calculatoarelor care rulează Windows este mai mare. Sau pentru că mulți utilizatori nefiind de specialitate sunt mai puțin atenți la securitatea sistemelor. Fiecare lecție este exersată pentru un interval finit de timp. După care apare o nouă lecție mai avansată. Suntem în plin roman polițist, în care infractorul vrea ca toată lumea să știe de el. Știrile despre acest virus trec din paginile destinate IT-ului în prima pagină a ziarelor. A fost virusat un număr relativ mare de calculatoare. Din ceea ce se știe, calculatoarele afectate transmit mesaje care virusează alte calculatoare și execută un program pregătit pentru a prelua in același moment, din Internet, un program care se va executa și despre care nu se știe nimic. Varianta curentă SoBig.F a expirat pe 10 septembrie 2003. Deocamdată nu au apărut știri că ar exista un SoBig.G. Poate că acest experiment s-a încheiat. Până acum efectele acestui virus au constat în creșterea numărului de mesaje transmise în Internet. La ce nivel de accelerare a acestui fenomen se poate ajunge la blocarea Internetului pentru un interval semnificativ de timp, nu se știe, după cum nu se știe dacă acesta este scopul. Dacă ar fi să considerăm în continuare că suntem într-un roman polițist, autorul trebuie să aibă în minte ceva la care "băieții buni" nu s-au gândit. Era clar că pentru fiecare variantă nouă de virus firmele specializate în antiviruși o să producă rapid un mecanism de identificare și curățare. După atâtea luni în care s-a repetat, inclusiv în mass-media, ideea că trebuie instalate programe antivirus și actualizat sistemul de operare conform recomandărilor Microsoft este de presupus că a crescut numărul celor care au făcut-o. Era de presupus că organismele specializate vor găsi și opri serverele despre care se știe că urmează să conțină "programul". Și atunci? La ce să ne așteptăm? Ne privește?
Cu sau fără Internet suntem conectați și facem parte dintr-o lume fragilă în care nu se mai poate supraviețui în izolare. Și poate că nici altfel?
|