Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Ianuarie  2003

Deregl(ement)area

Dan Șerbănescu
Redactor Șef

PC Magazine România

De la bun început aș dori să fac precizarea că nu sunt expert în telecomunicații. Dar, dacă lucrurile vor funcționa cum trebuie, probabil că nici nu trebuie să fiu, pentru a mă bucura alături de voi de minunata lume a telecomunicațiilor fără monopol. De la începutul acestui an, RomTelecom nu va mai fi singurul operator abilitat să furnizeze servicii de telefonie fixă pe teritoriul României. În teorie, oricine (în măsura în care respectă condițiile legale) poate primi o autorizare pentru a desfășura astfel de servicii. În practică, există destule entități care și-au anunțat intenția de a o face. Am auzit despre mai multe proiecte, de la tehnologii (care chiar există și funcționează) capabile să permită transferul de voce prin rețele IP sau prin cele de cablu, la alternative hertziene, care presupun telefoane ce să funcționează ca o stație radio (unde am mai auzit eu asta?).
Toate bune și frumoase, dar (eternul dar românesc, care de prea puține ori are sensul de cadou) cum se va schimba viața nostră de acum încolo? Teoretic, dacă RomTelecom nu mă mai satisface (fie ca tarife, fie ca funcționalitate) pot opta pentru un alt operator, care să îmi ofere un pachet de servicii, nu doar de telefonie fixă (pe care, ca orice redactor - nu neapărat șef - care se respectă o folosesc doar ca pe o alternativă), ci și de conectare la internet. Ei bine, v-am plimbat eu nițel, dar aici voiam să vă aduc.

La serviciu, probabil că toți cei care citiți PC Magazine aveți, într-o formă sau alta, acces la internet. Chiar dacă sunteți încă elevi sau studenți și nu v-a prins din urmă informatizarea instituțiilor de învățământ atât de mediatizată de autorități, sunt convins că vă descurcați voi cumva pentru a ieși pe web. De regulă, conectivitatea la serviciu e la un nivel cel puțin decent și cu greu îmi imaginez o firmă cât de cât cu pretenții care să nu își poată permite o conexiune care să intre la categoria generică "OK" (dacă sunteți puși pe descărcat zeci de giga pe zi și nu vă ține "țeava" e o altă discuție).

Ce va fi însă cu internetul de acasă? Cam asta ar fi problema mea. În primul meu an de PC Magazine am tot scris despre binefacerile eBusiness, despre cum schimbă internetul din temelii nu doar modul concret în care se derulează o afacere, ci și viețile private ale fiecăruia. Am văzut cu ochii mei o casă construită din temelii pentru conectivitate la web (cu serverul într-o debara, dacă vă puteți imagina). Am tot scris despre cât de comod și practic poate deveni comerțul electronic. Despre ce binefacere ar fi să-ți poți rezolva online treburi pentru care în prezent ești obligat să stai la coadă la cine știe ce ghișeu.

Desigur, poți cumpăra online și de la serviciu, ba chiar și de la Internet Cafe-ul din colț. Dar ce diferență e între a merge fizic la magazin și a merge fizic chiar și până la colțul străzii? Adevăratul comerț electronic va începe atunci când vei putea face toate lucrurile astea cât se poate de comod, de acasă. Dincolo de necesitatea de a avea un PC, o linie telefonică și o carte de credit validă (și curajul de a o folosi online), lucruri pe care presupun, cu o zdravănă doză de optimism, că vi le-ați putea permite, vine un alt factor, esențial, și anume conexiunea la internet. Cu unele excepții (mă tem că mici), marea majoritate a celor ce se conectează la internet de acasă o fac prin clasicul și uneori enervant de lentul dial-up (aș fi rău dacă m-aș plânge de prețul dial-up-ului, care, chiar dacă s-a mai scumpit un pic rămâne, totuși, relativ accesibil, dar... cât dai atâta face J). Chiar și așa, de cele mai multe ori o astfel de conexiune poate fi suficientă pentru simpla navigare. Dar pentru a lua o decizie de a cumpăra online, s-ar putea să aveți nevoie de ceva mai mult decât o simplă navigare pe sit. Poate aveți nevoie să descărcați un PDF mai stufos cu prezentarea unui produs sau un filmuleț sugestiv, sau chiar produsul în sine, dacă ceea ce cumpărați e software. Și atunci mai e dial-up-ul de RomTelecom suficient? Sau dial-up-ul oricui (mai ales că noii operatori s-ar putea să nu dispună de infrastructură proprie și să o folosească tot pe cea a RomTelecom-ului)? Dereglementarea ne va aduce și altceva decât dial-up sub o altă etichetă? Vor fi oare noile tehnologii de conectare (ISDN, ADSL etc.) mult mai accesibile pentru românul de rând? Va ajuta ea la dezvoltarea lăudatului pom al comerțului electronic? Cât vom plăti, și pentru ce anume? Va avea tot românul IP-ul lui? Sau, și aici frizez deja SF-ul, vom ajunge să nu ne mai coste nimic convorbirile locale, ca în alte părți ale lumii, ceea ce ar însemna că vom plăti doar serviciile de conectare nu și infrastructura?

Din păcate, la ora la care scriu aceste rânduri, lumea e foarte preocupată de Sărbători, iar ofertele pe care le așteptăm cu toții încă nu au apărut. Poate că, la ora la care citiți voi aceste rânduri, măcar o parte din întrebările mele își vor fi găsit un răspuns. Sincer să fiu, sunt destul de sceptic. Cel mai probabil, vor trece luni bune înainte ca cineva să vă bată la ușă propunându-vă o alternativă. Și probabil că la ușă o să vă bată RomTelecom-ul, propunându-vă o alternativă la ceilalți.

Rămâne de... reglementat!


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro