Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Ianuarie  2003


Nicolae Burchel - Avocat, BSA România

Pirateria software, un risc ce poate costa scump


Mihaela Cârstea

Managerul TI suferă de regulă o dublă presiune: pe de o parte, din partea angajaților care instalează ilegal pe computerele societății și alte programe de calculator decât cele pentru care există licențe, iar, pe de altă parte, din partea managerilor generali care alocă resurse financiare insuficiente achiziționării tuturor licențelor necesare activității firmei

Respectarea drepturilor de autor pentru produsele software este în România nu numai o problemă financiară, ci și una de mentalitate. Mulți consideră că softul, dat fiind ușurința cu care poate fi transmis printr-o largă varietate de mijloace electronice, poate fi folosit fără opreliști. Ori lucrurile, cel puțin deocamdată (și probabil încă o bună bucată de timp), nu stau chiar așa. Proprietarii programelor trebuie să își primească drepturile, sumele obținute din vânzarea licențelor fiind în bună parte folosite pentru cercetare și dezvoltare, deci pentru îmbunătățirea produselor existente și crearea altora noi. Consecințele nerespectării legii drepturilor de autor (8/1996) pot atrage amenzi penale între 700.000 și 7 milioane de lei sau închisoare de la 3 luni la 3 ani, în funcție de pagubele produse.

Pentru a lămuri problemele legate de pirateria software, pentru a identifica aspectele specifice și pentru a încerca să găsească soluții de intrare în legalitate a cât mai multor instituții și companii românești, BSA România a întreprins în perioada 11-22 noiembrie 2002 un turneu în patru zone geografice ale țării (Moldova, Ardeal, Oltenia, Banat). Revista PC Magazine s-a alăturat acestui demers din dorința de a afla cum poate contribui cel mai eficient la educația și informarea cât mai corectă a cititorilor săi.

Câteva concluzii privind acest dialog BSA - utilizatorii din administrația locală și companiile din regiunile amintite le veți putea afla din interviul cu avocatul Nicolae Burchel, care conduce biroul ce reprezintă interesele companiilor membre ale BSA în România.

PC Magazine: Domule Burchel, am participat împreună la un turneu informațional și educațional privind necesitatea folosirii software-ului cu licență în câteva din regiunile geografice ale țării. Care sunt concluziile generale care s-au desprins din acest eveniment și care sunt particularitățile fiecărei regiuni?

Nicolae Burchel:
BSA, organizație internațională non-profit a producătorilor de software, a fost creată în 1988 pentru a lupta împotriva piratării programelor de calculator. Business Software Alliance reunește astăzi cele mai mari nume de companii care sunt active pe piața de software: Adobe, Apple, Autodesk, Bentley, Macromedia, Microsoft, Symantec etc. Aceștia investesc resurse financiare și umane enorme în crearea de programe de calculator, programe fără de care societatea noastră nu mai poate fi concepută. Or, piratarea de software reprezintă un furt al muncii și eforturilor acestor companii și ale oamenilor care lucrează în producția de programe de calculator. A folosi și a distribui programe de calculator fără acordul autorilor acestora înseamnă nesocotirea unui drept de proprietate, iar producătorii de software au hotărât să-și reunească eforturile de combatere a acestor activități ilegale. Una dintre metodele folosite în acest scop este activitatea de educare a publicului, a celor cărora le sunt destinate programele de calculator. Mai ales în România nivelul de educație în ceea ce privește condițiile legale de utilizare a programelor de calculator este destul de scăzut. Suntem conștienți de această realitate și, de aceea, am organizat încă din 1997, când organizația a început să activeze și în România, mai multe campanii de informare și de educare a utilizatorilor și distribuitorilor de programe de calculator.

Campania desfășurată în toamna 2002 se înscrie în aceste eforturi educaționale, iar experiența celor două săptămâni de contact direct cu oamenii nu a făcut altceva decât să confirme faptul că sunt încă multe de făcut pentru ca omul obișnuit, nespecialistul, să cunoască regulile utilizării legale a programelor de calculator. Pe de altă parte, am observat că și specialiștii în domeniul TI au încă o serie de nelămuriri referitoare la legislația aplicabilă utilizării programelor de calculator. Aceasta se datorează și faptului că această legislație suferă de boala întregului sistem legislativ românesc: este destul de stufoasă și suferă modificări dese și contradictorii. Oricum, un principiu este clar și acesta a fost și mesajul pe care am încercat să-l transmitem: folosirea și distribuirea fără licență a programelor de calculator este ilegală și se pedepsește ca infracțiune.

PC Magazine: Seminariile susținute s-au adresat la două categorii de auditoriu: administrație și legislativ, pe de o parte, și firme, pe de alta, și au fost urmate de dezbateri importante. Cu toate că unele problematici au fost comune, au existat și particularități. Care au fost acestea?
Nicolae Burchel: Tematica comună a fost legalitatea utilizării programelor de calculator, dar categoriile diferite de auditoriu au relevat probleme practice distincte. Am putut observa faptul că în sectorul administrației publice una din marile probleme este aceea a bugetului limitat, care nu permite achiziționarea licențelor necesare. Trebuie știut faptul că producătorii de software sunt conștienți de aceste probleme și că au lansat de-a lungul timpului mai multe programe speciale destinate administrației publice, astfel încât autoritățile să poată procura licențele necesare desfășurării activității. Un alt aspect care a revenit des în cursul discuțiilor a fost ridicat de managerii TI, care întâmpină probleme în a-și convinge superiorii (manageri generali, directori etc.) de necesitatea achiziționării de licențe în mod legal. Această problemă nu este nouă, iar Business Software Alliance și-a concentrat eforturile informaționale nu numai la nivelul manageriatului TI, ci și al manageriatului general.
PC Magazine: Deoarece au existat câteva întrebări care au interesat pe toți participanții, indiferent de regiunea geografică și de segmentul de auditoriu, vă propun să le dăm răspuns și pentru cititorii revistei PC Magazine. Deci:

Prin ce documente se face dovada deținerii legale de software?
Nicolae Burchel: În principiu, pentru a dovedi dobândirea în mod legal a dreptului de utilizare a programului de calculator cumpărătorul trebuie să prezinte licența (contractul de utilizare) însoțită de factura de achiziționare a acelei licențe.

PC Magazine: Existența unei licențe pentru o anumită versiune de program este suficientă pentru a fi în legalitate și în cazul folosirii unei versiuni mai vechi a acestuia?

Nicolae Burchel: În cazul în care cumpărătorul achiziționează o versiune a unui program, dar, din diferite motive, în primul rând de natură tehnică, dorește să utilizeze o versiune anterioară a acelui program, va trebui să contacteze compania producătoare sau reprezentanții comerciali ai acesteia în România pentru a i se acorda dreptul de downgrade (există și cazuri în care dreptul de downgrade e implicit, dar acest lucru trebuie verificat de cumpărător). Ca regulă generală, aceasta este o simplă formalitate, dreptul de downgrade nefiind refuzat, dar procedura trebuie parcursă, pentru că altfel nu se poate justifica folosirea unei anumite versiuni de program de calculator printr-o licență referitoare la o altă versiune.

PC Magazine: Cum se poate proteja un administrator TI dintr-o organizație atât față de superiorii săi care nu îl sprijină pentru legalizarea softului folosit, cât și față de angajații organizației care își instalează singuri diferite produse pe calculatoarele pe care lucrează?

Nicolae Burchel:
Managerul TI suferă de regulă o dublă presiune: pe de o parte, din partea angajaților care instalează ilegal pe computerele societății și alte programe de calculator decât cele pentru care există licențe, iar, pe de altă parte, din partea managerilor generali care alocă resurse financiare insuficiente achiziționării tuturor licențelor necesare activității firmei. Față de comportamentul angajaților, managerul TI se poate proteja instituind câte o fișă pentru fiecare calculator din companie, fișă pe care sunt înscrise programele instalate pe acel calculator în mod legal (cu licență); această fișă se semnează de angajat, care-și asumă obligația de a nu instala nici un alt program pe acel calculator; în cazul în care o face, el, angajatul, va răspunde din punct de vedere juridic. Față de refuzul superiorilor de a-i pune la dispoziție sumele necesare cumpărării de licențe, managerul TI poate întocmi o listă detaliată cu programele de calculator ce trebuie achiziționate și să facă o informare scrisă, oficială, eventual înregistrată, privind această problemă către managementul general. Trebuie subliniat faptul că o asemenea informare nu are ca rezultat exonerarea de răspundere a managerului TI, ci, cel mult, o împărțire a responsabilității juridice între managerul TI și managementul general al companiei.

PC Magazine: Firmele de software care nu fac parte din Business Software Alliance pot fi protejate de biroul de avocatură BSA?
Nicolae Burchel: Toți autorii de programe de calculator, persoane juridice sau fizice, sunt protejați în mod egal de lege. Fiecare poate să-și aleagă modalitatea prin care se apără de piratarea programelor sale de calculator: în cadrul unei organizații sau individual. Potrivit legilor românești, un avocat nu poate acționa legal decât dacă a fost investit de clientul său să o facă. În consecință, se pot apăra drepturile acelor producători de software cu care s-au încheiat contracte de asistență juridică.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro