Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC Magazine Romania, August 2002

WorldCom mai distructiv ca Bin Laden

Mihaela Cârstea

Bomba financiară de la WorldCom - Încrederea a fost ucisă - Cea mai mare fraudă înregistrată vreodată - Analiștii condamnă telecomunicațiile, iată câteva dintre titlurile de primă pagină ale ziarelor și agențiilor de știri din ultimele săptămâni.

Ce s-a întâmplat? După câteva scandaluri financiare de proporții, precum cele de la Enron, Global Crossing, Adelphia Communication sau Tyco International, semnalate începând de la sfârșitul anului 2001, iată că a venit rândul unei companii mult mai importante de pe piața americană - WorldCom, cel de-al doilea operator de telefonie de distanță mare după AT&T, care a raportat un profit fals de 3,8 mld.USD în ultimele 15 luni.

Primii incriminați au fost directorul financiar al companiei și firma însărcinată cu auditul WorldCom, nimeni alta decât Arthur Andersen, deja găsită vinovată pentru distrugerea materialelor reprezentând auditul de la Enron.

John Sidgmore, Chief Executive Officer al WorldCom, și-a manifestat imediat nemulțumirea sa personală și a echipei manageriale. Ironie a sorții, descoperirea fraudei a venit la numai 3 luni după numirea sa în cea mai înaltă funcție, când în discursul de investitură își luase angajamentul că WorldCom va funcționa în concordanță cu cele mai ridicate standarde etice.

Ultimele scandaluri financiare din rândul marilor corporații americane au zdruncinat puternic încrederea investitorilor, care probabil că își vor îndrepta atenția spre alte zone ale lumii. Și nu este vorba numai de investitorii străini ci, conform analiștilor economici, chiar și de cei americani. Este o lovitură dată economiei Statelor Unite mai puternică decât atacul terorist din 11 septembrie.

Într-un discurs ținut la începutul lunii iulie, președintele Bush a criticat aspru lipsa de autoritate morală a conducătorilor, avansând chiar propunerea unor pedepse extrem de aspre, incluzând detenția, pentru managerii companiilor care raportează rezultate financiare false.

Am putea spune despre istoria WorldCom că a eșuat dintr-o poveste de succes într-un un dezastru. Ridicată ca urmare a unei lungi serii de achiziții în anii '90, compania s-a dezvoltat urmând tendința ascendentă a dezvoltării telecomunicațiilor, ajungând să aibă 60.000 de angajați în 65 de țări. Steaua sa norocoasă a început însă să apună spre sfârșitul anului 1999 datorită investițiilor în servicii de telecomunicații și echipamente. Ca urmare a proastei administrări, fostul Chief Executive Officer a fost demis în aprile anul acesta, dar efectele gravelor sale erori au devenit vizibile de-abia în 25 iunie.

Noul CEO al WorldCom a pus compania sub protecția legii falimentului, care îi permite să funcționeze, să se reorganizeze și să pună în aplicare un plan de plată a creditorilor, al căror număr se ridică la peste 1000. Conform lui Sidgmore acest proces de reorganizare va dura între 9 și 12 luni și va însemna un nou început. Pentru a face față datoriilor existente vor fi vândute o parte din active, totuși compania intenționează să păstreze UUNet, filiala care comercializează servicii Internet marilor corporații și altor clienți, precum și unitățile pentru operațiunile de distanță mare.

Săptămâna trecută, WorldCom a primit un sprijin financiar de 2 mld.USD de la Citigroup, J.P. Morgan și GE Capital, care îi va permite, în cazul în care finanțarea va fi aprobată de autoritatea în domeniu, reluarea activității.

S-a apelat de asemenea la un alt auditor - KPMG, au fost numiți în conducerea companiei doi specialiști care vor efectua o investiție amănunțită privind practicile financiare ale WorldCom și au loc interviuri pentru găsirea persoanei celei mai potrivite pentru coordonarea operațiunilor de restructurare.

Fiecare zi poate aduce noi amănunte privind acest caz și, de ce nu, dezvăluirea altor situații similare în rândul marilor corporații americane. Începutul mileniului III nu pare a fi deloc favorabil Statelor Unite.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro