Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, August 2002

Tragem linie

Dan Iancu


S-a încheiat primul concurs de fotografie digitală din România. Preţ de câteva luni, telefoanele, poşta (cu unele probleme), mesageria electronică de tot felul au avut ce face pe această temă. Evident că nu numai ei. Şi noi cei de la PC Magazine, dar şi colegii noştri de la HP România.

Mulţumiri deosebite adresez celor care ne-au ajutat, în special redacţiei www.fotomagazin.ro: Dinu Lazăr, Cosmin Bumbuţ, Mihai Moiceanu, Lucian Brânduş, Eduard Armeanu, Claudiu Falub, Ara Ghemigian, Ovidiu Moise. De asemenea mulţumesc lui Bogdan Cristel de la Reuters şi lui Nicolae Coşniceru pentru amabilitatea de a fi făcut parte din juriul acestui concurs.

Dar haideţi să discutăm problemele ivite pentru a face la anul unul "mai trainic şi mai frumos." În primul rând, mulţi participanţi au tratat cu suficienţă, alteori, rar e adevărat, formularul de înscriere. Noi am încercat să dăm posibilitatea celor care trimit prin poştă să expedieze formularul fără fişiere ataşate, dar această idee nu a fost înţeleasă sau noi nu am explicat suficient de bine. Mulţi s-au bazat pe inspiraţia organizatorului de a stabili legătura între formular şi numele fişierelor. Uneori a mers, alteori nu prea. Noroc de telefoane.

Foarte multe întrebări s-au referit la categoria eseu. Am explicat pe toate căile posibile, dar puţini au înţeles că pisica din casă nu este taman ce ne-am dori la acest concurs. De altfel au existat teme predilecte pentru fiecare categorie. La "peisaj" apusul, la "oameni" copilul propriu şi la eseu, după cum spuneam, pisica colocatară. E adevărat că nu am precizat vreo posibilă preselecţie, nu ne-am aşteptat la o aşa mare afluenţă de participanţi, dar nu e neapărat necesar să fii prezent. La Olimpiadă era vorba de un ritual, aici totuşi şansele sunt minime, adică zero, pentru astfel de trimiţători. Este adevărat că lumea se bucură de instantaneele familiale, dar din păcate volumul enorm de imagini trimise, peste 1100, fac greoi procesul de jurizare şi implicit acest disconfort este resimţit de cei care ar avea şanse reale. Pentru cei care vor să înţeleagă mai bine la ce mă refer îi rog să viziteze www.badorgood.com.

Alte deficienţe. Am precizat că există o limită la fiecare categorie. Au existat cazuri de participanţi care nu s-au conformat. Unde am putut, am făcut reîncadrări, considerând că a fost o scăpare la completare, dar la alţii, unde evident că nu a existat nici o intenţie de a respecta această cerinţă, am trecut la eliminare. Mărimea fişierelor a fost un alt subiect de discuţie. Pentru a tipări decent în format A4 nu prea se poate sub o mărime de 500-700 de kB în formatul jpg. De aici ni s-a părut limpede că fiecare fişier transmis ar cam trebui să fie aşa, desigur în cazul în care camera permitea o astfel de mărime. Apoi prelucrările. O fotografie este o sumă de operaţiuni, din care declanşarea este doar una. Există şi prelucrarea din care se face balansul de alb sau reîncadrarea. Uneori combinarea a două fotografii dă naştere la o expresie. De aici a existat şi libertatea creatorului. Nu am vrut să restricţionăm la fişiere originale numai pentru a avea meta informaţii. De altfel, pentru un programator nu ar fi o problemă prea mare generarea de fişier jpg cu datele inventate. În plus, aparatele digitale mai vechi nu aveau această opţiune. Au existat şi fotografii evident scanate, pe care nu le-am luat în considerare la un eventual premiu. Autorii vor ţine la dispoziţia celor interesaţi fişierele originale şi declară pe propria răspundere că imaginile folosite sunt digitale. Nu suntem în măsură să facem poliţie şi prezumţia de nevinovăţie funcţionează.

Am explicat aceste lucruri pentru a face o succintă analiză a ce s-a întâmplat. Personal, consider concursul un succes. Pentru că a fost prima iniţiativă de acest gen, pentru că ştim acum la ce să ne aşteptăm pe viitor, pentru că au existat şi fotografii frumoase, pentru că putem spune că fotografia digitală nu este doar un moft de vacanţă ci poate da naştere la pasiuni şi reuşite adevărate. Dacă vom pleca de aici putem merge mai departe. Vă aşteptăm la anul care vine.

Notă: Fotografiile premiate le puteţi vedea aici. Nominalizările şi premiile în situl nostru www.pcmagazine.ro (http://www.pcmagazine.ro/concursphoto/public/index.php4), iar suma tuturor participanţilor în CD-ul revistei noastre.


Moment din timpul decernării premiilor

De la stânga la dreapta:
Tatiana Diamandopol (director vânzări retail, HP Romania)
Ioan Ciobotaru (premiul I la categoria Oameni)
Ilinca Nanoveanu (premiul Ia categoria Peisaj)
Ştefan Cios (premiul I la categoria Eseu)
Daniel Bălţat (premiu special)
Mihaela Cârstea (redactor şef PC Magazine)


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro