Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Internet Business - PC Magazine Romania, Iunie  2002

O nouă "Revoluție de catifea" la Praga - Oracle9i Release 2

Dan Șerbănescu


Ken Jacobs, vicepreședinte pentru strategia produselor în cadrul Diviziei pentru tehnologii server a corporației Oracle

Produsele pentru managementul informației integrate în platforma Oracle9i - Database și Application Server - au ajuns la un puternic Release 2, eveniment care marchează un moment de cotitură pentru tehnologia bazelor de date, prin introducerea în premieră mondială a tehnologiei Real Application Clusters, bazată pe arhitectura Oracle Cache Fusion și a unificării SQL cu XML. Serverul de aplicații Oracle9iAS Release 2 este deja gata și a fost lansat și pe piața românească, în cadrul unui seminar ce a deschis seria de conferințe a ediției din acest an a CERF, iar baza de date (care probabil că până în momentul apariției acestor rânduri va fi deja disponibilă) a fost prezentată în avanpremieră, la Praga, de Ken Jacobs, vicepreședinte pentru strategia produselor în cadrul Diviziei pentru tehnologii server a corporației Oracle.

Real Application Clusters vs. baze de date distribuite

"Introducerea tehnologiei clustering este fără îndoială cea mai importantă schimbare pe care a introdus-o corporația Oracle", a afirmat Jacobs, un adevărat "guru" în materie de baze de date, cu o experiență de 21 de ani în cadrul Oracle, unde a fost angajat al 18-lea, din cei peste 43.000 de angajați pe care îi are azi corporația în întreaga lume.

Oracle9i Database Release 2 este o bază de date nativă XML, fiind cel cel mai ușor administrabil produs de acest gen al momentului, grație unificării SQL și XML. Baza de date integrează, de asemenea, instrumentele analitice bazate pe OLAP (Online Analytical Processing) cu cele de interogare a depozitelor de date (Data Mining).

Dar poate cea mai spectaculoasă caracteristică a lui Oracle9i Database Release 2 este tehnologia integrată Real Application Clusters, dezvoltată de Oracle pe baza arhitecturii Cache Fusion pentru baze de date tip cluster - o nouă arhitectură de caching partajat care reușește să ofere utilizatorilor din mediile de afaceri un sistem de bază de date extrem de scalabil și cu un înalt grad de disponibilitate.

Un server trebuie să fie permanent disponibil, iar utilizatorii finali să aibă acces neîntrerupt la acesta, indiferent de căderile hardware sau software. Mai mult, el trebuie să fie flexibil atunci când se adaugă noi elemente hardware pentru procesare, dictate de necesitățile de afaceri; clienții doresc o extindere incrementală a sistemelor lor întrucât nu își pot permite să investească în servere de mare putere care să fie folosite doar la o fracțiune din capacitate. Nu mai puțin important este ca serverul să aibă capacitatea de a se adapta la diferite sarcini de procesare; baza de date trebuie la rândul ei să ofere suport direct pentru schimbarea tipului de procesare, ce poate fi cerută de necesitățile de afaceri în continuă și rapidă schimbare. Serverul trebuie, de asemenea, să poată fi consolidat cu ușurință, întrucât clienții doresc un număr minim de servere și o reducere la maximum a proceselor de întreținere. O astfel de abordare este mai puțin costisitoare, indiferent dacă sistemul este administrat in-house sau prin intermediul furnizorilor de servicii de aplicații. Toate aceste lucruri sunt oferite de platforma Oracle9i.

A nu se confunda tehnologia clustering cu cea existentă deja de aproape un deceniu a bazelor de date distribuite. Baza de date distribuită este formată din mai multe noduri server individuale, care rulează fiecare o bază de date separată, fiecare cu propriul ei dicționar. În acest lucru constă diferența față de inovația Oracle, care instituie un cache partajat de toate serverele din rețea și care funcționează indiferent dacă unul sau mai multe servere întâmpină defecțiuni hardware sau software.

Arhitectura Real Application Clusters oferă bazei de date o unică facilitate de administrare - o singură imagine a sistemului. Iar această imagine este păstrată în întreg clusterul pentru toate operațiunile de administrare. Astfel, este posibil ca baza de date să fie instalată, configurată, copiată ca backup, actualizată și monitorizată dintr-un singur loc. Oracle distribuie apoi automat execuția acestor sarcini de administrare nodurilor potrivite din cluster. Astfel, baza de date administrează efectiv un server virtual.

Cache Fusion menține investițiile deja făcute de clienții Oracle în aplicațiile lor pentru e-business. Toate funcționalitățile specifice unui singur nod sunt păstrate, iar aplicațiile client se conectează la baza de date folosind aceleași interfețe standard ale aplicațiilor Oracle. Mai mult, este inclus suport deplin pentru comunicarea între aplicații prin intermediul serviciilor web.


Larry Ellison, președinte și CEO al corporației Oracle, oferă lumii noua platformă Oracle9i

Costurile de operare sunt mai importante decât prețul
"Cred că este foarte important ca firmele să se gândească mai degrabă la costul total al proprietății (TCO - Total Cost of Ownership). Organizațiile sunt foarte sensibile la preț, fără să realizeze că, de fapt, cumpără azi lucruri care ulterior ar putea ajunge să coste mult mai mult. Cumpără ieftin complexitate și timpi morți, care le vor costa enorm în viitor", a spus Ken Jacobs.

Acesta este și motivul pentru care Oracle a depus uriașe eforturi în a simplifica folosirea produselor sale de către utilizatorii finali. De câțiva ani, compania s-a concentrat pe eliminarea complexității și posibilitatea integrării cu maximă ușurință a diverselor componente ale soluțiilor Oracle. "Suntem lideri în domeniul furnizării de servicii de aplicații. Cu alte cuvinte, în loc să mențineți complicate și costisitoare aplicații de administrare a centrelor de date în interiorul organizației, puteți cumpăra servicii online, lăsându-ne pe noi să ne descurcăm cu toate operațiunile complexe. Prin toate aceste lucruri, reușim să reducem costul proprietății asupra soluțiilor pe care le propunem, ceea ce, repet, este foarte important", a adăugat Jacobs.

Securitate pentru date
"Conținutul trebuie protejat în aceeași măsură ca datele relaționale, care sunt folosite în tranzacții", a adăugat Jacobs, argumentând motivele pentru care noua arhitectură, răspunde unei serii de necesități stringente ale proceselor de afaceri. Există o serie de deficiențe fundamentale ale bazelor de date distribuite care nu le fac foarte potrivite pentru e-business. Clienții din mediile de afaceri au anumite așteptări de la o bază de date, cum ar fi asigurarea integrității datelor. Bazele de date distribuite nu oferă garanții în legătură cu unicitatea înregistrărilor sau cu integritatea referențială de-a lungul nodurilor bazei de date. Dar limitările nu se opresc aici. Lipsa de flexibilitate față de capabilitățile de querry (interogare) sau obligativitatea de a administra manual consistența dicționarelor de date sunt alte elemente care încetinesc procesele de business. De aceea, chiar dacă tehnologia bazelor de date distribuite există ca ofertă comercială de aproape un deceniu, clienții de baze de date au adoptat-o într-o măsură foarte limitată.

Noua platformă Oracle9i se înscrie în campania celor de la Oracle în materie de "indestructibilitate", asigurând un înalt grad de securitate a datelor stocate. Incluzând posibilitatea unei singure autentificări a utilizatorului, Orale9i previne pierderile de date în caz de dezastru și, implicit, pagubele materiale pe care le-ar putea suporta clienții în astfel de situații (un minut de întrerupere a serviciilor pentru o companie al cărei obiect de activitate este furnizarea de servicii online poate atinge costuri de până 10.000$!). În plus, caracteristica "Flash Back Querry" permite utilizatorului vizualizarea datelor în forma în care se găseau la un anumit moment în trecut, indiferent de modificările ulterioare pe care le-ar fi putut suferi acestea.

Serverul de aplicații
În cadrul seminarului sus-amintit, specialiștii români au putut afla cele mai noi caracteristici ale serverului de aplicații Oracle9iAS Release2, prezentat de Anca Vasiliu, Senior Sales Consultant la Oracle România. Peste 250 de elemente noi sunt încorporate în recenta versiune, incluzând suport pentru cea mai nouă tehnologie Java (J2EE 1.3), servicii web și integrare la nivel de întreprindere, fiabilitate și securitate maxima, precum și noi facilități de portal și wireless. Totodată, această versiune beneficiază de cele mai avansate standarde de securitate disponibile la ora actuală, ce includ suport pentru criptare, semnătură singulară pentru autentificare, tehnologie LDAP pentru autorizare și identificare și JAAS (Java Authentication and Authorization Service) pentru securitate J2EE.

Evoluția tehnologică generală impune o ritmicitate tot mai accelerată în realizarea și implementarea de noi aplicații. Oracle9iAS contribuie la creșterea considerabilă a productivității dezvoltatorilor, prin asimilarea unui puternic suport pentru construirea, implementarea și administrarea aplicațiilor J2EE și a serviciilor web. Cu suport pentru J2EE 1.3 și standarde SOAP, WSDL și UDDI, Oracle9iAS face mai ușoară construirea de servicii web ce pot fi implementate pe majoritatea sistemelor de operare.

"Oracle9i Application Server furnizează elemente comprehensive de integrare ce permit coordonarea proceselor de business, astfel încât beneficiarii să poată folosi împreună cu partenerii pachetele de aplicații, serviciile web, aplicațiile Java sau cele moștenite", a precizat Anca Vasiliu. "Arhitecturile bazate pe standarde deschise asigură integrarea aplicațiilor web cu infrastructura TI, incluzând bazele de date și serverele web".

Folosirea instrumentelor de proiectare bazate pe interfețe de tip browser, permite companiilor să-și realizeze portalurile cu ușurință și cu cheltuieli reduse. Elemente externe precum managementul de conținut, procesele de lucru, suportul decizional, permit utilizatorilor să-și realizeze rapid și simplu propriile portaluri. Oracle9iAS asigură accesul la peste 250 portleturi pre-construite de către 50 dintre cei mai importanți furnizori. La fel de facilă este și dezvoltarea de aplicații voce și wireless, datorită unor noi funcționalități ce includ suport pentru accesul voce la aplicațiile internet, mesagerie și securitate wireless, e-mail mobil, servicii de localizare, precum și rețele 2,5G și 3G.


Jurnaliștii din Europa Centrală și de Est. Avanpremieră Oracle9i Release 2 pentru Europa Centrală și de Est

Vocea analiștilor
În septembrie 2001, Forrester Research a testat și analizat mai multe soluții de portal. La prima prezență în evaluarea "TechRankings", Oracle9i Application Server a obținut cel mai mare punctaj general, ocupând prima poziție la 7 din cele 10 categorii. Arhitectura puternică, serviciile de suport pentru clienți și viabilitatea furnizorului sunt câteva dintre atributele care au condus la cea mai bună poziționare a soluției Oracle9iAS Portal. Raportul Forrester Research pentru Enterprise Portal Server TechRankings descrie Oracle9iAS Portal drept "cel mai echilibrat produs care rulează bazele de date la parametrii maximi". Raportul subliniază, de asemenea, scalabilitatea, înalta fiabilitate și integrarea aplicațiilor de gestionare a conținutului și de lucru în grup.

În raportul Hurwitz Group "Application Server Market Share - A Different Angle", din decembrie 2001, se evidențiază poziția de lider ocupată de Oracle pe piața americană. Conform raportului, piața serverelor de aplicații de infrastructură a ajuns la stadiul de maturitate. Printre alte caracteristici, produsul Oracle este apreciat pentru arhitectura J2EE, reducerea costurilor de administrare pe termen lung (TCO) și dinamica integrării între serverele de aplicații și bazele de date. În comparația directă cu produsele concurenței, Oracle9iAS s-a impus atât prin raportul preț/performanță, cât și prin gradul ridicat de integrare cu o largă familie de produse.

Pe lângă evaluările analiștilor, succesul de piață înregistrat de prima versiune a serverului de aplicații Oracle9iAS în decursul unui an relevă cea mai rapidă rată de dezvoltare a unui produs Oracle: peste 10.000 de clienți, peste 175 de referințe, peste 2,5 milioane de descărcări, peste 720 de parteneri din rândul dezvoltatorilor independenți de software, peste 350 de integratori de sistem, peste 3.500 de consultanți și 1.900 de reselleri.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro