Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Iunie  2002

Capuleţii şi Montecchii au fost învinşi, mariajul a avut loc

Mihaela Cârstea
Redactor şef
PC Magazine România

După 8 luni de logodnă, timp în care s-a purtat un adevărat război cu rudele (în special cu Walter Hewlett, membru al boardului HP, descendent al unuia dintre fondatorii companiei, dar şi cu o parte din acţionari), Carly Fiorina şi Michael Capellas şi-au unit în sfârşit destinele. Capuleţii şi Montecchii au fost convinşi de această dată să-şi dea mâinile. Şi chiar dacă unii şi alţii mai fac apropouri la căsătoria anterioară, Compaq - Digital, cu rezultate departe de cele scontate, nimic nu îi împiedică pe noii miri să-şi facă planuri de viaţă lungă şi îmbelşugată.
Noua familie preia numele doamnei - HP - şi toate produsele provenite de la ambii parteneri îşi vor schimba treptat denumirea. Asocierea celor două familii puternice în lumea TI situează noul HP deja pe poziţii fruntaşe pe plan mondial: locul 1 la venitul global obţinut din vânzarea de servere, la dispozitivele de stocare externe şi PC-uri, locul 2 la handheld-uri şi locul 3 la servicii TI.

Zestrea celor două companii este complementară. În sistemele high-end, HP a fost mai puternic pe pieţele comerciale obişnuite, în timp ce dominaţia Compaq s-a manifestat în contractele pentru supercalculatoare şi în vânzarea sistemelor de mare disponibilitate pentru bănci şi burse. În educaţie, una dintre companii era mai puternică în segmentul preuniversitar, în timp ce celalată era specializată în contractele cu mediul universitar.

Noul HP a făcut primul pas în existenţa sa prezentând un plan clar în ceea ce priveşte viitorul produselor dezvoltate de cei doi parteneri. Dacă la imprimante, scanere, camere digitale, lucrurile au fost clare, decizia privind sistemele a trebuit să fie bine gândită. Pentru desktop-urile şi notebook-urile de business, HP a ales ca în următoarele 9-12 luni să vândă produse Compaq, sub acest nume; pe piaţa de consum urmând să fie promovate în continuare liniile ambelor companii.

Serverele - ce includ arhitecturi bazate pe IA-32, PA-RISC şi Itanium - vor migra în timp spre produse cu marca HP. Deocamdată se va opta pentru păstrarea sistemelor care au un segment de piaţă mai mare: Compaq pentru servere Intel (cu unele excepţii) şi fault-tolerant, HP pentru servere Itanium şi Unix. În privinţa serverelor RISC, familiile HP PA-RISC şi Compaq Alpha vor migra spre Itanium.

Dispozitivele PDA, reţelistica pentru uz casnic şi clienţii subţiri vor păstra designul Compaq, dar vor fi redenumite HP. În ceea ce priveşte dispozitivele de stocare, au fost păstrate ambele linii de producţie, datorită complementarităţii lor.

Logodna lungă a permis analiştilor să analizeze clauzele contractuale şi să emită pronosticuri. Gartner consideră, de exemplu, o mişcare corectă adoptarea serverelor Compaq, estimând consolidarea acestui business, dar manifestă îngrijorare cu privire la planul de continuare a ambelor linii de PC-uri şi notebook-uri pe piaţa de consum. Deşi cele două branduri folosesc în comun multe componente, păstrarea amândoura va necesita cheltuieli suplimentare pentru marketing, poziţionare şi branding.

Noul HP se va focaliza de asemenea pe software şi servicii pentru a permite interoperabilitatea dintre sistemele Linux, Windows şi Unix.
Chiar dacă principalul adversar a fost înfrânt, norişori tot ameninţă fericirea noii familii. În cele 8 luni de la anunţul de intenţie, preţul acţiunilor HP a scăzut cu 25%. Nici situaţia globală a industriei TI nu este prea roză. Într-o analiză a situaţiei, Carly Fiorina spunea "Industria TI se va carcateriza printr-o încetinire a dezvoltării sale. Este o industrie care se va consolida, o industrie care va avea nevoie de modele de afaceri sustenabile, dar care nu va mai reveni niciodată la creşteri de 20, 30, 40 de procente".

Probleme vor veni şi din partea resellerilor, care vor trebui să se adapteze rapid la produsele noi pe care vor trebui să le vândă. Oricum, pentru ei există viitor alături de noul HP, ceea ce nu se poate spune despre cele 15.000 de persoane ce urmează a fi disponibilizate ca urmare a necesităţii eliminării activităţilor paralele.

Cum este normal la o acţiune de o asemenea amploare, unii se bucură, alţii sunt trişti. Vestea bună este că în sectorul de cercetare şi dezvoltare se intenţionează a se face investiţii substanţiale, de aproximativ 4 mld.$ anual. Vestea rea, cheltuielile de operare vor scădea la 15-17% din profit de la 30-40% din vânzări.

Bogată, bogată, dar noua familie trebuie să câştige, ba chiar să devină şi mai profitabilă. Pe 7 mai, la ora 3 dimineaţa, situl HP de vânzări online a redevenit funcţional, oferta conţinând produsele ambelor companii. Situl este accesibil din 9 ţări şi oferă 10.000 de produse. În viitorul apropiat, el va fi tradus în 21 de limbi şi va fi disponibil în 72 de ţări.

Cei doi parteneri care şi-au împărţit funcţiile de conducere în noua companie - Carly Fiorina, CEO, şi Michael Capellas, Preşedinte - sunt optimişti, aşa cum le şade bine la început de drum în afaceri. Avantajele par, cel puţin teoretic, importante. Noua entitate va beneficia de reduceri mai importante la componente din cauza volumului superior de producţie. Alte companii tehnologice vor considera noul HP ca fiind un aliat important pentru promovarea tehnologiilor lor pe piaţă. HP va fi cel mai mare şi puternic partener pentru Intel, Microsoft, SAP, Oracle, Siebel Systems, fiecare dintre aceşti jucători având nevoie de un furnizor de sisteme de valoare pentru a-şi completa propria ofertă. Cheltuielile vor fi reduse anual cu 2,5 mld.$, 1 mld. $ fiind economii rezultate din eliminarea redundanţelor în administraţie, vânzări, marketing. Costurile de distribuţie vor fi reduse, crescând competitivitatea companiei. O bună parte din PC-urile pentru afaceri vor fi vândute direct, nu prin intermediul dealerilor, majoritatea business-ului direct urmând să fie direcţionat spre marile corporaţii. Firmele mici şi mijlocii vor continua să cumpere prin intermediul dealerilor, totuşi HP va reduce costurile prin îmbunătăţirea managementului stocurilor. Costurile de retail vor scădea şi ele deoarece va exista un singur sistem de distribuţie în loc de două. Vor fi realizate economii prin combinarea eforturilor de dezvoltare ale ambelor companii.

Zarurile au fost aruncate de Ziua Muncii (să fie ceva providenţial?). Ce se va întâmpla în continuare este imposibil de prevăzut. Dificultatea cea mai mare constă, ca în orice căsnicie unde partenerii au personalităţi puternice şi experienţe bogate, în punerea de acord a obiceiurilor, a culturilor. Cert este că Julieta şi Romeo ştiu bine ce vor şi nu se lasă de această dată intimidaţi de nimeni.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro