Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Iunie  2002

Rețele wireless: secrete mici, efecte mari

Dan Șerbănescu

Pe măsură ce popularitatea rețelelor fără fir (WLAN) continuă să crească, în special în mediile de afaceri, abilitatea unei companii de a reuși să scape de mulțimea de cabluri care conectează desktop-urile este un avantaj evident.

Dar nu este și singurul avantaj. Accesul din orice locație la sistemele TI ale companiei poate spori productivitatea și eficiența angajaților, permițându-le acestora accesul la resursele de care au nevoie fără a mai fi imobilizați de conexiunile tradiționale fixe la rețea. În cele ce urmează, vă oferim câteva principii sănătoase pentru dezvoltarea unor rețele fără fir optimizate, valabile indiferent de furnizorul de echipament pentru care ați optat.

De la introducerea rețelelor fără fir bazate pe standardul IEEE 802.11, mulți analiști au calculat indicatorul ROI (Return on Investment) și raportul costuri/beneficii pentru rețelele WLAN desfășurate pe segmente de piață orizontale. Unul dintre rezultate, dat publicității de Wireless Local Area Network Association (www.wlana.com), relevă că timpul mediu de returnare a investiției pentru rețele fără fir este de 8,9 luni. Un studiu independent dat publicității recent de NOP-Technology a stabilit că rata anuală a ROI în cazul rețelelor fără fir se ridică la 7.550$ per angajat, rezultat al economiilor realizate și al creșterilor de productivitate generate. Astfel de documente subliniază multiplele avantaje oferite de această tehnologie. Dar pentru ca toate aceste avantaje - și ROI-ul corespunzător - să fie realizate, este necesar ca firmele interesate să examineze și evalueze o serie de elemente cheie înainte de implementarea unei rețele fără fir.

Infrastructura de rețea existentă
Chiar dacă majoritatea tipologiilor de rețea și a protocoalelor de rețea folosite azi în lume se bazează pe tehnologia Ethernet și folosesc protocolul TCP/IP - care este de altfel și configurația cel mai larg suportată și de vendorii de echipamente de rețea fără fir - o minuțioasă examinare a rețelelor existente este absolut necesară.

Partea cea mai atractivă a tehnologiei WLAN este abilitatea acesteia de a consolida sau extinde rețelele LAN existente care devin astfel accesibile și din locații dificil de cablat. Cu toate acestea, cablarea rămâne în continuare un element foarte important în dezvoltarea de rețele fără fir, întrucât infrastructura fixă existentă trebuie extinsă până la punctele principale de acces wireless ale sistemului. Alte puncte de acces pot fi ulterior dezvoltate fără fir prin sistemul de distribuție WDS (Wireless Distribution System), dar și această configurație trebuie atent gândită. De asemenea, cablarea este foarte importantă și dacă intenția este de a dezvolta funcționalități Power over Ethernet (PoE). Această caracteristică permite atât datelor cât și alimentării electrice să fie furnizate pe cablări CAT5, ceea ce elimină cheltuiala pe care ar presupune-o alimentarea individuală cu curent alternativ a fiecărui punct de acces, care este posibil să se afle într-o locație greu accesibilă.

Toate acestea au ca ultimă rezultantă reducerea costurilor. Dar dacă este dezvoltată caracteristica PoE, trebuie să știți că nu mai este posibilă implementarea WDS. De aceea, este importantă examinarea cu atenție a diferitelor beneficii ale acestor configurații înainte de a se lua o decizie.

În același timp, trebuie știut că un sistem WLAN nu se va comporta și nici nu va avea performanțe atât de precise ca o rețea fixă. Spre exemplu, standardul wireless Ethernet (CSMA/CA) este diferit de Ethernetul cu fir (CSMA/CD) în ce privește metoda de acces în rețea. Un alt exemplu este TCP/IP, ai cărui algoritmi vor duce în fapt la o degradare a performanțelor clienților wireless atunci când va încerca să retransmită pachetele pierdute.

De asemenea, trebuie examinate și modalitățile de extindere a tehnologiilor și politicilor corporatiste către clienții wireless (spre exemplu politicile de securitate, cum ar fi RADIUS și VPN).

Segregarea clienților wireless, cunoscută și sub denumirea de "compartimentalizare", ajută la sporirea indicilor de performanță ai rețelelor fără fir și oferă, de asemenea, și posibilități optime de administrare și remediere a erorilor.

Consistență multi-sit
În prezent, multe companii au birouri în toată lumea și o parte din forța de muncă mobilă. Construirea rețelei WLAN trebuie să țină cont și de aceste considerente, pentru a se asigura ușurința de folosire a rețelei de către lucrătorii mobili. Dacă reglajele vor rămâne constante și aceleași pentru mai multe birouri, atunci utilizatorii se vor putea conecta direct la toate resursele companiei fără să fie nevoie să opereze reglaje complicate. Astfel nu doar că lucrătorii mobili vor fi conectați mai mult timp, dar și personalul TI va fi scutit de a oferi suport tehnic ori de câte ori un lucrător mobil va intra într-un birou al companiei aflat la distanță. Acest lucru trebuie luat în calcul în cazul birourilor izolate, a celor ce lucrează de acasă, dar și pentru acces dial in de la distanță în rețeaua companiei. Pe măsură ce tot mai mulți lucrători ar dori să aibă rețele wireless acasă, cu legătură directă la resursele companiei, personalul TI trebuie să asigure reglaje și configurații similare și deci transparente pentru utilizatori.

Mobilitate și roaming
Mobilitatea este motivul principal pentru care companiile adoptă tehnologiile wireless. Cu toate acestea, mulți descoperă că acoperirea acestor rețele este inadecvată sau împiedicată de anumite "zone moarte". Analiza locației poate ajuta la minimalizarea sau chiar prevenirea unei astfel de situații. Totuși, restricționarea mobilității este întotdeauna o posibilitate atunci când avem de-a face cu o rețea fără fir. Mulți dintre cei ce fac parte din staff-ul TI al companiei nu cunosc limitările apărute atunci când lucrătorii mobili se intersectează în subrețele.

Mai important, unele dintre soluțiile de securitate ale momentului nu permit utilizatorilor trafic intersectat în subrețele și nici măcar părăsirea unei arii de acoperire specifice. Astfel, în condiții similare cu cele din campusurile universitare, adresarea IP și mobilitatea utilizatorilor în diverse segmente de rețea vor deveni din ce în ce mai importante, la fel ca și utilizarea unei soluții de securitate robuste, care va crește în complexitate. De aceea, este critic un parteneriat cu un furnizor WLAN cu multă experiență în soluții mobile robuste, cu securitate încorporată.

Administrarea punctelor de acces și a clienților wireless
Furnizori de echipamente wireless oferă alături de produsele lor și o serie de utilitare, care nu doar că realizează monitorizarea locației respective, dar și gradul în care este administrabilă rețeaua WLAN. La fel de critică este și valoarea suportului pre/post vânzare și nivelul de expertiză și de aptitudini tehnice de care dispune furnizorul echipamentului wireless. Dacă intenționați dezvoltarea unei rețele WLAN, ar trebui să vă alegeți drept partener o companie care poate oferi suport pentru întreaga infrastructură wireless, inclusiv servicii de tipul centrelor de asistență 24/7, capabilități de administrare de la distanță și diagnosticări ale frecvenței radio în zona rețelei wireless.

Un alt element de care trebuie ținut cont - în anumite arii de aplicabilitate - este imposibilitatea aplicării unora dintre utilitare sau specificații ale rețelei wireless. Spre exemplu, dacă rețeaua este instalată într-o zonă publică, cum ar fi un aeroport, utilitarul oferit de un anumit furnizor s-ar putea să nu funcționeze pentru toți clienții, pentru aceștia nu vor avea cu toții instalat pe sistemele lor același produs. De aceea, caracteristicile generale ale rețelei wireless trebuie să poată fi determinate și monitorizate, ceea ce este foarte important pentru administratorii rețelei, dar și pentru furnizorii de servicii.
Chiar dacă rețelele Ethernet fixe și cele fără fir sunt diferite ca metodă de acces, administratorii se pot aștepta ca ele să fie la fel de administrabile. Aplicațiile pe care un administrator le folosește pentru rețelele fixe ar trebui să funcționeze și în administrarea celor fără fir.

În plus, abilitatea de a administra, actualiza și configura grupuri de puncte de acces și clienți simplifică mult administrarea WLAN. De aceea, cei care dezvoltă astfel de rețele trebuie să se asigure că rețeaua va permite toate aceste funcționalități. Întrucât arhitectura WLAN va fi diferită în funcție de dimensiunea instalării (rețele mici, medii sau mari), trebuie luată în calcul și posibilitatea realizării unei rețele cu o arhitectură bazată pe un controller. Acest controller poate fi un element hardware care se află fizic în rețea, sau software care rulează pe un server din interiorul rețelei. Astfel de produse nu doar că oferă funcționalități cu valoare adăugată, cum ar fi IP-uri mobile și elemente robuste de securitate, dar oferă și metode de administrare mai facilă a rețelelor fără fir.

Interoperabilitatea cardurilor wireless
Cardurile bazate pe standardul 802.11b provenite de la furnizori diferiți pot oferi arii de acoperire foarte diferite. Punctele de acces pot acoperi unii clienți în vreme ce altora aflați în aceeași locație le pot respinge accesul. Acesta este un rezultat al indicilor de performanță RF (radio frecvență) ale transmițătorului / receptorului radio. Elementele radio ale unor furnizori s-ar putea să includă amplificatoare de putere pentru o acoperire mai bună. Din acest motiv, locația punctului de acces ar putea fi diferită în cazul implementărilor publice față de cele private. În cazul unei zone cum ar fi un campus universitar, unde atât punctul de acces, cât și interfața de rețea a cardului wireless pot fi asigurate și standardizate, acoperirea și performanța/lărgimea de bandă sunt constante.

Mulți nu știu faptul că unele caracteristici superioare standardului IEEE 802.11b / 802.11a, cum ar fi EAP Security, nu sunt interoperabile între diferiții furnizori. În plus, caracteristici cum ar fi echilibrul încărcării rețelei nu vor funcționa cu echipamentele radio de diferite tipuri ale clienților. De aceea, este important să cunoașteți diferența dintre standardul 802.11 și caracteristicile proprietare ale diferiților furnizori de echipamente. Întrucât multe instalări WLAN se bazează pe caracteristicile produselor de infrastructură (punctele de acces), este important să vă asigurați că modulele radio ale clienților pot fi integrate într-o gamă largă de clienți, de la calculatoare portabile la PDA-uri (Personal Digital Assistant) sau alte terminale mobile. Nu întotdeauna lucrul acesta este posibil.

Feriți-vă de crearea unui "sistem închis", care va bloca WLAN-ul într-o soluție proprietară a unui anumit furnizor. Acest lucru este foarte important dacă este vorba de o rețea wireless destinată unor locații publice, unde vor fi prezente diferite tipuri de radiouri ale clienților.

În general, produsele care au obținut cel puțin certificarea Wi-Fi garantează un nivel de bază al interoperabilității.

Securitate
Chiar dacă unele caracteristici de securitate oferite de produsele bazate pe standardul 802.11 au fost recent ținta unor critici datorate vulnerabilităților acestora, unele elemente de bază în materie de securitate trebuie folosite: ESSID, Packet Filtering WEP 128 și MAC Control List.

Politicile de securitate tradiționale ale rețelelor cu fir trebuie portate și pe infrastructura wireless. Fără a fi partizanii unei anumite soluții, vă semnalăm existența mai multor standarde de nivel enterprise, precum EAP, RADIUS și VPN, care sunt disponibile în oferta mai multor producători de echipamente. Repetăm, soluțiile de securitate pot fi diferite, depinzând de tipul de control asupra cardurilor client.

Monitorizarea locației
Monitorizarea locației (Site Survey - SS) are o importanță crucială pentru succesul unei implementări WLAN. SS poate oferi detalii privind aria de acoperire și lărgimea de bandă în anumite puncte ale unei celule. De asemenea, indică și locația optimă pentru punctele de acces.

O cantitate mare de informații pot fi obținute de pe urma unui SS corect efectuat. Și mai important este felul în care aceste informații sunt analizate pentru planificarea celulei de rețea, pragul de căutare al celulei, aria de acoperire și capacitatea de trafic, analiza interferențelor și a întârzierilor, administrarea lărgimii de bandă pentru aplicații de tipul Voce peste IP, densitatea punctelor de acces și echilibrul încărcării rețelei.

Determinarea "celei mai slabe verigi" este o altă activitate importantă, care presupune analiza diferitelor tipuri de carduri radio, precum și a dispozitivelor pe care sunt instalate, mai precis modul de amplasare a transmițătorului/receptorului. Spre exemplu, monitorizarea unui laptop cu radioul expus nu va determina aria de acoperire și pentru alte tipuri de dispozitive, în care modulul radio este amplasat diferit. De asemenea, diferențele pot rezulta și din folosirea unor antene diverse.

Având în vedere limitarea canalelor radio disponibile, modul de folosire și selecția acestor canale au o mare importanță. Nu este vorbe doar de simpla instalare a mai multor puncte de acces pentru a se obține o performanță mai bună sau o arie de acoperire sporită. Capacitatea limitată a canalelor disponibile pentru WLAN-uri bazate pe standardul 802.11 nu permite un număr nelimitat de puncte de acces, cu arii de acoperire care se suprapun, pe aceeași unitate de suprafață. Pentru optimizarea rețelei, trebuie apelat la furnizorii de echipamente, care cunosc în detaliu comportamentul frecvențelor radio și ale standardelor wireless.

Selectarea antenei
Antenele oferă flexibilitate și robustețe oricărui WLAN. Chiar dacă sunt abia amintite în discuțiile pe marginea rețelelor fără fir, antenele sunt cele care optimizează anumite aplicații, cum ar fi legătura între mai multe clădiri. Întrucât mediul fără fir este unul foarte dinamic, prin folosirea unor antene direcționale se poate influența modalitatea de propagare a semnalului radio. Astfel, energia și caracteristica RF unui semnal pot fi direcționate de-a lungul unui culoar îngust în loc să se lovească de pereți, ceea ce duce la o risipă de energie sau poate cauza interferențe nedorite.

De asemenea, trebuie notat că diversitatea antenelor oferă beneficii substanțiale implementărilor WLAN, cum ar fi luxul folosirii mai multor antene sau posibilitatea de a alege cel mai bun tip de antenă pentru o locație dată. Dar pentru asta este nevoie de o cunoaștere detaliată a proprietăților RF și a modalităților de amplasare corectă a antenelor radio. În practică, antenele amplasate prea aproape una de alta vor duce la o degradare a performanței RF. Utilizarea diferitelor tipuri de antenă are, de asemenea, impact și asupra metodei, dar și a rezultatelor monitorizării unei locații.

Alocarea canalelor pentru punctele de acces 802.11b
După finalizarea monitorizării RF a unei locații, ar trebui să aveți o idee clară în legătură cu numărul și amplasamentul optim al punctelor de acces necesare pentru furnizarea unei acoperiri și performanțe adecvate pentru utilizatorii unei rețele fără fir. Înainte de instalarea punctelor de acces, asigurați-vă totuși, ce canale de frecvență intenționați să folosiți. Acest lucru va permite utilizatorilor un roaming fără probleme în aria de acoperire a punctelor de acces, la nivelul de performanță de care au nevoie.

Standardul 802.11b a fost elaborat de Institute of Electrical and Electronics Engineer (IEEE) și adoptat de Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA). WECA testează compatibilitatea și interoperabilitatea produselor cu standardul 802.11b, certificându-le pe cele care trec toate testele cu eticheta Wi-Fi.

Comunicarea directă dintre un card radio 802.11 și un punct de acces are loc pe un canal de frecvență comun și asigură o lărgime de bandă de până la 11 Mbps. Acest canal este configurat în punctul de acces, iar cardul client va acorda automat transceiverul la frecvența punctului de acces cu cel mai puternic semnal. Apoi, cardul radio client va continua procesul de asociere și de comunicare cu punctul de acces ales.

Pentru a putea suporta caracteristica roaming, cardul radio scanează periodic toate punctele de acces și se reasociază cu punctul de acces care are cel mai puternic semnal (dacă amplitudinea semnalului punctului de acces curent scade sub un anumit prag). Ca o regulă de proiectare, punctele de acces aflate reciproc în aria de acoperire, trebuie configurate pe canale de frecvență cu o minimă suprapunere. Altfel, roaming-ul nu va funcționa cum trebuie, iar performanțele vor scădea din cauza interferențelor dintre punctele de acces.

Dar ce canale sunt disponibile? Standardul 802.11b definește un număr total de 14 canale de frecvență. În SUA, autoritatea în materie de comunicații radio - FCC - permite folosirea canalelor de la 1 la 11, în vreme ce pe majoritatea teritoriului Europei se pot folosi canalele de la 1 la 13. În Japonia există o singură opțiune, canalul 14.

De notat un concept important în legătură cu alocarea canalelor și anume faptul că acestea reprezintă de fapt frecvența centrală folosită de transceiverul din cardul radio client și din punctul de acces (spre exemplu, 2,412 GHz pentru canalul 1 și 2,417 GHz pentru canalul 2). Există o separație de numai 5 MHz între frecvențele centrale, iar un semnal 802.11b ocupă aproximativ 30 MHz din spectrul de frecvențe. Semnalul merge până la circa 15 MHz lateral față de frecvența centrală. Drept rezultat, un semnal 802.11b se suprapune cu mai multe canale de frecvență adiacente. Asta face ca numai trei canale de frecvență (în SUA 1, 6 și 11) să poată fi folosite fără interferențe între punctele de acces.

Trucuri pentru alocarea canalelor
Pentru alocarea efectivă a canalelor de frecvență ale punctelor de acces, începeți prin planificarea adecvată a locației punctelor de acces. Este important să aveți suficiente puncte de acces pentru a asigura o acoperire adecvată a semnalului în interiorul rețelei, dar nu trebuie exagerat. Trebuie să vă asigurați că punctele de acces sunt suficient de depărtate pentru a putea aloca mai multe canale de frecvență care să nu se suprapună (spre exemplu, canalele 1, 6 și 11 folosite în SUA) punctelor de acces care aflate reciproc în aria de acoperire. De aceea, efectuarea unei monitorizări RF a locației este crucială înainte de alocarea canalelor de frecvență.

Lucrurile sunt mult mai simple pentru rețelele mai mici. Pentru rețele locale wireless cu un singur punct de acces, configurați punctul de acces pe oricare canal de frecvență. De fapt setările implicite cu care achiziționați echipamentul vor funcționa foarte bine în majoritatea cazurilor. Dacă sunt două sau trei puncte de acces, alocați orice combinație a canalelor 1, 6 și 11. Acest lucru va menține semnalele suficient de separate în spectrul de radio frecvență pentru a evita problemele.

Pentru rețelele wireless care au mai mult de trei puncte de acces, trebuie făcută în prealabil un plan. Dacă e vorba de o rețea pentru un singur etaj de clădire, punctele de acces vor fi răspândite la o distanță relativ mare unul față de celălalt, ceea ce face ca și alocarea canalelor să fie relativ simplă. O metodă comodă este să faceți o schiță a locației, pentru a identifica poziția punctelor de acces unul față de celălalt. Pentru rețelele mai mari, elementul cheie este alocarea canalelor într-o modalitate care minimalizează suprapunerea semnalelor.

Dacă punctele de acces vor fi localizate pe mai multe etaje, atunci aveți sarcina ceva mai dificilă de a gândi tridimensional. Problema se poate rezolva similar cu rețelele pe un singur etaj, dar trebuie luate în calcul punctele de acces amplasate pe etaje adiacente. Întrucât undele radio traversează podelele și tavanele, punctele de acces apropiate pe verticală trebuie configurate și ele pe canale de frecvență care să nu se suprapună.

Cea mai dificilă problemă de alocare a canalelor de frecvență survine atunci când și compania vecină de palier are o rețea WLAN. Atunci când împărțiți aceeași clădire cu alți locatari, este bine să vă cunoașteți vecinii și eventual să conveniți asupra unei modalități de folosire în comun a punctelor de acces. Dacă nu este posibilă coexistența cu alte WLAN-uri 802.11b, atunci aveți un motiv foarte bun să vă bazați rețeaua pe 802.11a.

Alegerea vă aparține: 802.11a sau 802.11g
Dacă aplicațiile care urmează să ruleze în rețeaua dumneavoastră fără fir necesită o înaltă performanță, atunci probabil că vă confruntați cu decizia de a folosi 802.11a sau de a-l aștepta pe 802.11g. Înainte de a face o alegere, trebuie să înțelegeți ce anume oferă aceste două standarde:

802.11g
Standardul 802.11g este încă în curs de dezvoltare, varianta sa finală fiind așteptată spre sfârșitul anului 2002. Pe baza unor chipseturi apărute înaintea standardului, furnizorii de echipamente vor lansa probabil carduri radio și puncte de acces 802.11g la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor.

802.11g este o extensie a 802.11b, care stă la baza majorității rețelelor wireless existente la ora actuală. 802.11g va lărgi ratele de transfer de date ale 802.11b până la nivelul de 54 Mbps în interiorul benzii de frecvență 2.4 GHz, folosind tehnologia OFDM (orthogonal frequency division multiplexing). Din rațiuni de compatibilitate inversă, un card radio 802.11b va putea interfața direct cu un punct de acces 802.11g (și vice versa) la 11 Mbps sau mai puțin, în funcție de aria de acoperire. Ar trebui să puteți moderniza noile puncte de acces 802.11b pentru a fi compatibile cu 802.11g prin intermediul unor relativ simple actualizări firmware.

Aria de acoperire pentru un transfer la 54 Mbps va fi probabil mai mică decât la punctele de acces 802.11b existente, care operează la 11 Mbps. Drept urmare, nu mizați doar pe un upgrade al punctelor de acces, care furnizează în prezent 11 Mbps în toată rețeaua. Pentru a realiza rate de transfer mai mari, va trebui probabil să le mutați mai aproape unul de celalalt și eventual să instalați puncte de acces adiționale.

Similar cu 802.11b, 802.11g operează în banda de frecvență de 2,4 GHz, iar semnalul transmis utilizează aproximativ 30 MHz, care reprezintă o treime din banda de frecvență. Acest lucru limitează la trei numărul punctelor de acces 802.11g care nu se suprapun, la fel ca în cazul lui 802.11b. Asta înseamnă că veți avea aceleași dificultăți în alocarea canalelor pentru 802.11g ca și în cazul lui 802.11b, dacă intenționați să acoperiți o arie mare, cu o mare densitate de utilizatori. Soluția, desigur, este să diminuați puterea de emisie a fiecărui punct de acces, ceea ce vă va permite să amplasați punctele de acces mai aproape unul față de celălalt.

O mare problemă a lui 802.11g, care se aplică și în cazul lui 802.11b, este considerabilă interferență RF cu alte dispozitive care funcționează în banda de 2,4 GHz, cum ar fi noile modele de telefoane cordless. Companiile se plâng deseori de limitările performanțelor WLAN atunci când cineva folosește telefoane fără fir pe raza de acoperire a rețelei wireless. Problema poate fi administrată prin limitarea surselor de interferență RF, totuși, ea nu poate fi întotdeauna eliminată.

802.11a
Standardul 802.11a și reglementările FCC în materie de spectru de frecvențe sunt bine fundamentate. Chipseturile pentru astfel de dispozitive sunt disponibile de aproape un an de zile și mai mulți furnizori de echipamente au lansat puncte de acces și carduri radio 802.11a, ceea ce duce la un avans pe piață al 802.11a de circa șase luni față de 802.11g.
O mare diferență în cazul lui 802.11a este aceea că operează în banda de frecvență de 5 GHz, cu 12 canale de frecvență separate care nu se suprapun. Ca urmare, puteți avea până la 12 puncte de acces setate pe diferite canale în același spațiu, fără ca ele să interfereze. Acest lucru simplifică mult alocarea canalelor și mărește semnificativ traficul pe care o rețea WLAN îl poate susține pe o anumită arie de acoperire. În plus, interferența RF este mult mai puțin probabilă și din cauza faptului că banda de frecvență de 5 GHz este mai puțin aglomerată.

Similar cu 802.11g, 802.11a oferă rate de transfer de până la 54 Mbps, care se pot chiar extinde, prin combinarea canalelor. Din cauza frecvenței mai mari, totuși, aria de acoperire este oarecum mai mică decât la sistemele care funcționează pe frecvențe mai mici ( 802.11b și 802.11g). Acest lucru mărește costurile globale de operare a rețelei, întrucât este nevoie de un număr mai mare de puncte de acces, însă aria de acoperire mai mică permite și un trafic mai mare în arii restrânse, printr-o mai bună reutilizare a canalelor.

O problemă uriașă a standardului 802.11a este aceea că nu este direct compatibil cu rețelele 802.11b sau 802.11g. Cu alte cuvinte, un utilizator echipat cu un card radio 802.11b sau 802.11g nu va putea interfața direct cu un punct de acces 802.11a. În situații în care aveți în mică măsură sau deloc controlul asupra cardurilor radio ale utilizatorilor, vă veți lovi așadar de probleme de interoperabilitate. Soluția pentru această problemă va veni atunci când, eventual, cardurile multimod vor deveni o normă pentru toți producătorii.

Recomandări
Așadar, ce anume ar trebui să folosiți: 802.11a sau 802.11g? Ambele operează la 54 Mbps folosind OFDM. 802.11a oferă o capacitate totală mai mare și este mai puțin probabil să se confrunte cu interferențe RF. Totuși, este relativ ușor și ieftin să migrezi de la o rețea 802.11b instalată la una 802.11g, menținând un înalt grad de interoperabilitate. Interfețele de rețea multimod 802.11 vor duce, eventual, la eliminarea problemelor de interoperabilitate, însă până vor apărea vă veți putea permite să cumpărați puncte de acces pe deplin compatibile cu 802.11g.

Pentru a vă ajuta să vă descurcați în toate această harababură, iată câteva sfaturi pe care vi le sugerăm:

  • Alegeți 802.11a dacă implementați o rețea wireless pornind de la zero și aveți nevoie de ea foarte rapid. Puteți cumpăra produse 802.11a acum, în vreme ce produsele 802.11g vor fi disponibile abia peste circa jumătate de an.
  • Așteptați apariția produselor 802.11g dacă aveți deja o bază instalată relativ mare de produse 802.11b. Veți putea face relativ simplu un upgrade la 802.11g.
  • Dacă nu aveți nevoie de înaltă performanță azi, dar s-ar putea să aveți nevoie în viitor, aveți opțiunea de a instala puncte de acces dual-slot. Asta vă permite să instalați imediat puncte de acces 802.11b, dar puteți adăuga în viitor și puncte de acces 802.11a. Desigur, utilizatorii dumneavoastră vor trebui să aibă carduri radio 802.11a/b pentru a se asigura interoperabilitatea.
  • Implementați 802.11a acum în interiorul rețelelor 802.11b existente dacă aveți anumite zone care necesită performanțe înalte (spre exemplu săli de conferință sau cu multe calculatoare). La fel ca la sfatul precedent, pentru asigurarea interoperabilității, utilizatorii finali vor trebui să dețină carduri radio 802.11a/b.

Nu uitați că trebuie să vă bazați decizia privind implementarea 802.11a sau 802.11g pe nevoile existente sau viitoare de înaltă performanță. Pentru multe aplicații este suficient ce oferă 802.11b, așa că asigurați-vă că aveți într-adevăr nevoie de o lărgime de bandă mai mare. Dacă peste un an sau doi veți avea nevoie de performanțe sporite, atunci veți putea face cu ușurință un upgrade la 802.11g sau puteți introduce 802.11a acolo unde aveți nevoie.

După cum fără îndoială că ați sesizat, proiectarea, implementarea și asistența tehnică pentru rețelele fără fir reprezintă domenii extrem de specializate. Ele presupun o înțelegere profundă a provocărilor specifice acestui tip de tehnologie, dintre care doar o parte au fost tratate în aceste rânduri. Abilitatea de a identifica și rezolva corect toate aceste provocări poate însemna diferența între o implementare WLAN de succes și una care nu reușește să ofere nici beneficiile așteptate și nici recuperarea investiției.

Riscuri de securitate WLAN
Jim Gemmel se afla recent la cumpărături într-o suburbie a Washington-ului, când a dat peste ceea ce a descris drept "doi domni de la o agenție guvernamentală necunoscută". Ei i-au atras atenția pentru că: a) erau în mod evident agenți federali, specie cu care Gemmel era familiarizat și b) pentru că aveau un coș de cumpărături imens în care vărsau cu nemiluita carduri wireless și puncte de acces.

Mai mult decât suficient pentru a-i stimula curiozitatea lui Gemmel. În calitate de Senior Signals Analyst la CACI International Inc., un integrator de sisteme din Arlington (statul Virginia) cu o cifră de afaceri anuală de 600 mil.$, el își petrece o parte considerabilă din timp studiind tehnologiile de rețelistică fără fir pentru clienți din guvernul federal american, inclusiv agenții ale Departamentului Apărării. Ceea ce înseamnă că Gemmel știe exact cât de sigure sunt WLAN-urile, și anume nu prea. Motiv pentru care a decis să-i abordeze pe cei doi misterioși domni.

"Am început, efectiv, să le țin o predică pe teme de securitate", povestește el, un pic jenat. "Dar ei mi-au replicat că nu le pasă, tot ce voiau era să obțină conectivitate la serviciile fixe de rețea și se săturaseră să tot stea după administratorii lor de rețea"

În contextul temerilor sporite privind cyber-terorismul, resuscitate și de tragedia de la 11 septembrie, o astfel de atitudine din partea unui departament guvernamental, oricât de obscur sau neimportant, este un pic înfricoșătoare, a ținut să sublinieze Gemmel. Dar el a precizat și că această întâmplare aproape anecdotică reprezintă, după știința lui, singura tendință a guvernului american de a adopta tehnologii WLAN. De fapt - speră Jim - nici măcar nu e vorba de o tendință, decât dacă este una ținută departe de opinia publică de administratorii sistemelor guvernamentale.

Puțini dintre clienții săi folosesc rețele wireless 802.11b - cel puțin la nivel oficial. Iar principalul motiv este acela că firma pentru care lucrează Gemmel și-a sfătuit clienții să nu facă așa ceva, din rațiuni de securitate. Vom trece în revistă, în cele ce urmează, principalele amenințări la adresa securității pe care le ridică tehnologia 802.11, amenințări care, în opinia lui Jim, fac această tehnologie total inadecvată pentru utilizare în medii guvernamentale. Și chiar dacă s-ar aplica toate tehnicile de securizare cunoscute de Gemmel, rețelele wireless 802.11 nu ar fi suficient de sigure pentru multe dintre aplicațiile guvernamentale.

"Pentru transmiterea de informații confidențiale, este probabil imposibilă securizarea unei rețele 802.11. Sau, altfel spus nu o poți face 100% sigură, dar, pe de altă parte, nici nu cred că există vreo rețea 100% sigură", spune Gemmel.

Unii dintre clienții săi, inclusiv agenții ale Departamentului Apărării și altele - CACI oferă asistență și "comunității serviciilor de informații", precizează Gemmel - ar fi încântați dacă ar exista în acest moment o rețea wireless cu adevărat sigură.
Deja au avut loc o serie de dezbateri publice privind o așa-numită "soluție pentru un câmp de luptă electronic" - o rețea portabilă WLAN pentru uz în aer liber, care să ofere o lărgime de bandă superioară echipamentelor de comunicații ce transmit date de pe câmpul de luptă sistemelor radio ale armatei.

Harris Corp. (www.harris.com) și Intersil (www.intersil.com) dezvoltă o tehnologie WLAN care va oferi un nivel ridicat de securitate, suficient de bun chiar și pentru astfel de aplicații, crede Gemmel. "Aș spune că produsul Harris/Intersil este o rețea sigură, unde informațiile sunt efectiv protejate. Este cât de sigură se poate - la fel de sigură ca orice rețea fixă", spune el.

Între timp, echipamentele 802.11 care domină piața sunt un adevărat coșmar din punct de vedere al securității, susține Gemmel, comparându-le pur și simplu cu un schwaitzer.

Principalele amenințări?

  1. Majoritatea produselor existente folosesc o tehnologie pe spectru larg de frecvență. Inițial, producătorii susțineau că este dificilă sau chiar imposibilă demodularea semnalelor. Greșit, susține Gemmel. Este foarte ușor. Tot ce trebuie să faci este să furi un SSID (Service Set Identifier), un identificator atașat pachetelor transmise peste WLAN care funcționează pe post de parolă pentru unificarea rețelei. Toate cardurile radio și punctele de acces dintr-o rețea folosesc același SSID. Pachetele cu alte SSID-uri sunt ignorate.
  2. Producătorii afirmă că nu poți obține un SSID decât dacă îți este dat. Din nou, greșit. "Acum știm că SSID-urile sunt transmise în clar. Poți obține software foarte simplu, o parte chiar gratuit de pe internet, cu ajutorul căruia se poate intercepta cu ușurință SSID-ul cuiva", argumentează Gemmel.
  3. Semnalele WLAN riscă să fie interceptate cu mult în afara locației în care funcționează rețeaua. "O mulțime de utilizatori folosesc rețele wireless. Ei citesc pe cutia produselor că oferă 11 Mbps, pe o distanță de până la la 90 de metri. Dar nu au suficientă educație tehnică pentru a-și da seama că, totuși, semnalul nu se pierde brusc neapărat la 90 de metri. De fapt, poate ajunge și la 600 de metri și chiar mai departe", spune Gemmel. Astfel, este foarte ușor pentru "curioși" să își parcheze mașina lângă un birou sau domiciliu și să se infiltreze în rețeaua wireless fără ca acest lucru să fie detectat.
  4. Așa cum orice persoană cât de cât avizată știe deja, sistemul de criptare Wired Equivalent Protocol (WEP) al standardului 802.11b poate fi compromis de hackeri cu ajutorul unor instrumente de analiză statistică matematică. Două recente studii, unul al AT&T și altul al Universității Rice (www.rice.edu) au relevat cu multă claritate acest lucru, spune Gemmel.
  5. Cât despre ce anume poate face un hacker odată trecut de sistemele defensive inadecvate ale unui WLAN, Gemmel pune în topul listei așa-numita "transpoziționare a fișierelor". Agresorii fură un SSID, obțin acces la rețea, sparg parolele de rețea și apoi pur și simplu șterg sau alterează fișierele stocate pe servere - sau fură secretele comerciale conținute de acestea.
  6. Altă variantă ar fi ca hackerii care au penetrat rețeaua să lase în urma lor așa-numitele "Ouă de Paște", care sunt programe sau mesaje ascunse și nedocumentate, incluse în codul software-ului comercial folosit în rețea. Unele "Ouă de paște" sunt inofensive sau chiar amuzante, dar pot la fel de bine să fie și viruși extrem de distructivi.
  7. Ultima dintre temerile lui Gemmel este doar una teoretică, pentru că - spune el - hackerii ar avea nevoie de mult hardware și software pentru asta. Dar, teoretic, ei ar putea intercepta pachetele WLAN, le-ar putea decripta, dacă sunt criptate prin metoda WEP, le-ar putea modifica, apoi re-cripta și trimite destinatarului inițial, care nici măcar nu ar bănui vreodată.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro