Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Iunie  2002

Răzvan Balint, Director Executiv Romsym Data

Certificări RedHat, Symantec și SPSS pentru specialiștii români

Romsym Data oferă în România cursuri de pregătire, de diferite niveluri, pentru utilizarea profesională a distribuțiilor RedHat, Symantec și SPSS (un soft de analiză statistică a datelor, utilizat în multe medii de afaceri, inclusiv autohtone). Directorul executiv al companiei, Răzvan Balint, ne-a oferit detalii în legătură cu posibilitatea pe care Romsym Data o oferă specialiștilor români, de a obține o pregătire autorizată și chiar niveluri maxime de certificare pentru produsele amintite.

PC Magazine: În general, pentru produsele software complexe există o cantitate impresionantă de documentație - cărți, situri web, etc. - care poate fi obținută și studiată. De ce este nevoie de cursuri speciale de pregătire?

Răzvan Balint: În primul rând, este vorba de un training autorizat, în sensul că producătorii acestor distribuții fac intern cursuri de certificare, inclusiv pentru instructori, sau, după cum obișnuiesc să spună, "train the trainers". Evident că cea mai bună informație este cea provenită direct de la producători. Una este să citești un manual și alta este să ți se arate și unele lucruri care nu sunt cuprinse în documentație, oricât de detaliată ar fi aceasta. Un al doilea motiv ar fi cel constituit de certificarea efectivă. Orice certificare obținută aici pentru RedHat, Symantec, SPSS și - sper, începând din toamnă - și pentru Macromedia este internațional acceptată. O persoană certificată poate, deci, obține o slujbă în domeniu oriunde în Europa sau în întreaga lume. Un alt avantaj este acela că studiul se face pe software original. Sunt destule centre de instruire care folosesc la cursuri soft piratat, de multe ori incomplet.

PC Magazine: În ce măsură estimați că specialiștii care vor obține o certificare RedHat, Symantec sau SPSS vor rămâne în România? Mai precis, cine participă la aceste cursuri?

Răzvan Balint: Cursurile sunt abia la început - RedHat a început în decembrie trecut și deja sunt patru oameni care au luat și examenul de certificare; Symantec va începe în iunie, mai întâi cu partea de antivirus și apoi cu cea de securitate. Cei patru care au obținut deja certificarea "RedHat Certified Engineer" (RHCE) nu au de gând să plece. Ei sunt ingineri de sistem la diferite firme mari, iar certificarea "dă bine" în CV-ul lor. Mai mult, trei dintre ei și-au plătit singuri examenul de certificare. Pentru RedHat avem două tipuri de cursuri. În primul rând sunt cele certificate, care se închid și cu susținerea examenului, dar poți să susții examenul și direct, dacă ești în stare. La aceste cursuri am avut deja 10 înscrieri în patru luni de zile. Pentru SPSS, am instruit cinci grupe de specialiști în marketing, trimiși la cursuri de către firmele unde lucrează, firme care au achiziționat și folosesc produsul, în special în domeniul marketingului, în analiza studiilor de piață.

Pentru Symantec, ne așteptăm la o participare a inginerilor de sistem care lucrează cu o soluție complexă de antivirus și vor să fie siguri de modul de instalare și configurare corectă a acesteia. Un al doilea tip de cursuri îl reprezintă cele fără certificare. Este vorba de cursuri de inițiere în Linux, fie pentru începători, fie pentru avansați, care nu se finalizează cu examen și care costă doar jumătate din valoarea celor cu certificare. Aceste cursuri au fost, efectiv, cerute de piață, mai precis de cei care doresc să învețe și nu urmăresc neapărat o certificare, care de altfel poate fi obținută și ulterior. Toate cursurile sunt susținute de angajați ai Romsym Data, posesori ai unei certificări, inclusiv ca instructori.

PC Magazine: Ce presupune, mai exact, un astfel de stagiu de pregătire? Ce durată are, ce nivel de cunoștințe prealabile este necesar pentru cursanți și cât costă?

Răzvan Balint: Toate cursurile de Linux, de orice nivel, durează patru zile, iar nivelul de cunoștințe prealabile diferă în funcție de tipul cursului. Firește, pentru cursurile destinate celor ce urmează să obțină certificarea, nivelul este foarte ridicat. Toți cei care au obținut certificarea au spus că fără cursuri nu ar fi reușit. Avem și un cursant care a început de la zero, iar în toamnă probabil că va susține examenul de certificare. Cursurile SPSS durează până la cinci zile (trei pentru nivel mediu și două pentru avansați). Toate cursurile Symantec vor avea durata de două zile. Cât despre costuri, pentru RedHat cursurile fără examen costă 900$, cel complet, cu examen 1.200$, iar numai examenul 700$. Aș dori să menționez că prețurile sunt cu aproximativ 50% mai mici decât cele practicate de RedHat Germania sau RedHat UK, iar persoanele fizice beneficiază de reducere 25% la oricare din cursurile Linux. Cursul introductiv de Linux costă 300$, iar cel pentru nivel mediu 350$. Un curs complet de SPSS costă 250$.

PC Magazine: Care estimați că este ponderea platformelor Linux în mediile de afaceri din România?

Răzvan Balint: A început să crească, mai ales prin firmele mici, care își instalează serverul pe Linux (mail, server de fișiere, etc.), iar pe stațiile de lucru folosesc Windows, pentru că e mult mai ieftin. Ceea ce este momentan foarte scump este personalul specializat pentru Linux și tocmai de aceea am și organizat cursurile.

A consemnat: Dan Șerbănescu


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro