Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Mai  2002

DE 8 ORI CeBIT

Mihaela Cârstea
Redactor șef
PC Magazine România


CeBIT. Hannovra. Ordine și disciplină. Organizare perfectă. Nici un carambol. Nici un fir de praf. Toată lumea se aliniază la disciplina germană. Până-n ora 18 business la costum și cravată, după aceea relaxare cu muzică, bere, ciolan afumat și cârnați. Fără accidente de nici un fel și fără einz-zwei polițai.

Tehnologii. Calculatoare, mici, mari, de buzunar, de pus la mână, reîntinerite mainframe-uri .

Vizitatori de 30 de ani, de 9 sau de 89.

Software. Micorosoft și Linux. Prelucrări de imagini. Recunoaștere vocală. 3D și 3G. Multimedia. Realitate virtuală sau realitate palpabilă.
Intel și AMD. Plăci de bază, plăci de bază, plăci de bază... numeroase precum populația din zona de unde provin.

Camere foto, aparate video, imprimante, scanere, programe de editare video. Vrei să realizezi filme? Nimic mai simplu. Să compui muzică electronică? Nici o problemă.

Te temi de curiozitatea prietenilor sau a dușmanilor? Vrei ca nimeni să nu-ți încalce teritoriul? Soluții la discreție. Vrei carduri inteligente? Ai carduri inteligente. Vrei dispozitive biometrice? OK. Poți fi recunosut după amprentă, după iris, după voce.

Baloane. Pixuri. Sacoșe. Tricouri. Vino, neamule, să-ți arăt cea mai nouă tehnologie! Nu vei regreta, vei primi cea mai grozavă șepcuță în schimbul cărții tale de vizită. Programul prezentărilor este respectat cu strictețe, chiar dacă nu este încă nici un spectator, el poate veni.
Manechine. Trotinete. Mașini de curse. Navete spațiale. Show-biz.

Conferințe de dimineața până seara, în centrul de presă sau în cele 27 de pavilioane (sau Halle, cum le zice neamțul). Se vorbește în engleză, în germană, franceză, rusă, hindi, taiwaneză, română, bulgară, rusă, spaniolă, idiș... Nu se fac discriminări rasiale, etnice, lingvistice, religioase, sexuale sau de orice altă natură. O lume aproape ideală.

Statisticile arată că numărul vizitatorilor a scăzut în 2002 cu 18% față de 2001. Totuși 665.000 de vizitatori par a fi destul de mulți, mai ales dacă ne gândim că prețul biletului a fost de 30 de euro. Unii indicatori au crescut, alții au scăzut. Numărul expozanților din Statele Unite a scăzut, dar cel al vizitatorilor a crescut. Cea mai bine reprezentată țară, în afara Germaniei, a fost Taiwanul. Românii au avut, cu câteva excepții, o prestație slabă. Unii nu s-au convins că numai simpla prezență nu este de ajuns sau poate trăiesc cu iluzia că se află în centrul universului. Nu vă lăsați păcăliți de comunicatele de presă trimise spre media din România, cei prezenți la fața locului știu de ce.

CeBIT 2002 a schimbat ordinea lucrurilor din anii precedenți. Nu, n-a fost vorba de încercare de amăgire a vizitatorilor cu state lungi de prezență la importantul eveniment, ci reorientarea pieței spre alte direcții: 3 categorii de bază - Tehnologia Informației; Software, Soluții și Servicii Internet; Telecomunicații și Networking - și încă 5 subcategorii - Captarea automată a datelor, Sisteme de prelucrări de imagini&Prelucrare vocală; Soluții de proiectare TI; Securitate TI/ Tehnologia cardurilor; Tehnologii bancare/Servicii Financiare.

Este CeBIT-ul un loc unde se fac afaceri? Incontestabil da. Asta este menirea sa. Deci nu trebuiau să lipsească locurile speciale care să ofere un cadru adecvat. Organizatorii au decis: acesta va fi un parc al viitorului, cu un nume care să nu lase loc dubiilor - Afacerile întâlnesc cercetarea și noile tehnologii.

Ce ne-am mai putea dori de la un eveniment de o asemenea amploare? Un târg de joburi. Deja intrat în normalul CeBIT-ului, acesta a avut locul său dedicat și s-a bucurat de interesul unui număr remarcabil de vizitatori. M-aș bucura să știu că mulți români și-au găsit locuri bune de muncă aici. Dar nu știu. Doar sper.

Americanii, invidioși că cel mai important târg nu este găzduit de ei, au făcut ce au făcut și au sabotat CeBIT-ul. Din 2003 vor avea propriul CeBIT, la New York, în luna iunie. Deși Bilisim-ul, versiunea pentru Turcia și zona Eurasia, nu a impresionat pe nimeni la cele două ediții ale sale, s-a hotărât divizarea regională și, pe alocuri, și tematică. Anul viitor vor fi 8 CeBIT-uri, în ordinea desfășurării lor: 12-19 martie Hanovra, 28-30 mai Sydney, 29 - 31 mai Shanghai (Satellite Broadcast Cable&Networks), 29 mai-1 iunie Shanghai (Consumer Electronics), 27-29 august Long Beach, California (Satellite&Communications), 2-5 septembrie Shanghai, 3-8 septembrie Istanbul (Bilisim), 17-20 octombrie Istanbul (Broadcast Cable&Satellite). Învingător la puncte: marele popor chinez.

Evident mă încearcă tristețea. Îmi este teamă că ceva din gloria CeBIT-ului se va pierde. Că la anul sau peste doi ani voi povesti cu regret despre ceea ce a fost odată și nu va mai fi. Dar poate acesta este cursul firesc al lucrurilor. Trebuie să acceptăm că nimic nu poate crește la infinit, la fel. Schimbarea, adesea radicală, este izvorul progresului. Chiar dacă CeBIT-ul nu va mai fi la fel, cum îl regăseam cu plăcere în fiecare an, poate că va fi mai bun, mai interesant, mai profitabil, adaptat noilor cerințe.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro