Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Linux - PC Magazine Romania, Aprilie  2002

Motto: "Atunci am văzut Pendulul."
[Umberto Eco]

Linux o solutie in sine

Răzvan Sandu

S-a întâmplat și în România
În toamna lui `94, student fiind, am lipsit câteva zile de la cursuri fiindcă mi se oferise șansa să particip la una dintre conferințele Romanian Open System Event (ROSE) ce aveau loc la Palatul Copiilor, în București. Pentru mine, venit din lumea DOS & Windows 3.1 - sisteme pe care le foloseam zilnic la facultate - tehnologiile despre care se vorbea aici păreau ceva de science-fiction: nou-apărutul World Wide Web, Gopher, comunicații instantanee între continente... Impresionantă era și mini-expoziția TI organizată în hol: pe monitoarele enorme ale stațiilor grafice defilau șiruri nesfârșite de comenzi în mod text, iar în jur niște domni gravi, cu aspect de guru, discutau aprins detaliile tehnice și comerciale ale unor sisteme de operare despre care abia dacă auzisem ...

Atunci s-a urcat la tribună un om care ne-a vorbit despre libertate.

Nu citea nici o lucrare - de fapt, nici nu avea servietă, bagaj sau măcar vreo foaie de hârtie. Un străin, tânăr, mai degrabă mic de statură, cu părul lung, îmbrăcat cu canadiană și bocanci de munte...

"Dacă eu am o pereche de cizme", a zis el, "tu nu le vei putea folosi, fiindcă asta ar însemna ca eu să rămân desculț. Și probabil nu te voi lăsa: sunt cizmele mele! Dacă, dimpotrivă, ar exista o mașină miraculoasă care mi-ar permite să copiez cizmele, producând unele identice, eu aș putea să-ți fac și ție o pereche. Eu le voi purta în continuare pe ale mele, iar tu vei fi fericit."

"Dacă eu scriu un program bun, care funcționează, vei dori să-l folosești și tu, iar eu te voi lăsa să-ți faci o copie. Poate nu ți-l voi da gratuit, dar nu există nici un motiv ca tu să nu poți avea o copie completă, cu toate sursele. Eu rămân autorul programului; tu îl vei putea folosi, copia, dărui sau vinde, dar nu vei putea împiedica pe nimeni să-l aibă. În plus, s-ar putea să fii mai inteligent ca mine, să adaugi ceva codului, să-l corectezi și să-l îmbunătățești. În felul acesta, oricine va putea avea și folosi programe bune."

Omul care ne vorbea era Richard M. Stallman - dupa unii, cel mai talentat programator al timpului nostru. Iar ideea sa, materializată, se numește Free Software Foundation (Fundația pentru Software Liber - FSF) din Massachusetts, SUA (www.gnu.org).
De atunci, pentru mine nimic n-a mai fost ca înainte.

Domnilor, ce caută pinguinul ăsta aici ?
În 1991, Linus Torvalds, pe atunci student la Universitatea din Helsinki, a cumpărat un PC 386. După cum avea să mărturisească și publicului român la ROSE '95, și-a dorit mult acel calculator, pentru care a făcut mari eforturi. Mai puțin încântat a fost, pare-se, de sistemul de operare DOS folosit: și-ar fi dorit familiarul mediu Unix oferit de stațiile Sun ale universității. Pornind de la Minix, o implementare de Unix pentru calculatoare personale, el a început să alcătuiască nucleul unei clone open-source. Probabil că nici autorul nu a întrevăzut atunci faptul că noul sistem de operare Linux, creat cu ajutorul unei comunități de programatori pasionați din toată lumea, va ajunge principala alternativă la sistemele comerciale.
Enorma colecție de programe open-source ce o constituie Linux se află sub licența General Public License (GPL) a Free Software Foundation. Această licență permite ca software-ul să fie distribuit contra cost - așa cum se exprima plastic Richard Stallman la conferința din România "Free means liber, not gratis !" - astfel încât multe firme îl oferă pe CD-ROM, împreună cu manuale tipărite, suport, consultanță și colecții de aplicații comerciale. Iau naștere așa-numitele distribuții de Linux, dintre care voi aminti doar câteva:

Create de organizații diverse, distribuțiile Linux sunt un minunat exemplu de "unitate în diversitate": diferite prin detalii, ele au în comun mecanismele de funcționare bine standardizate ale lumii Unix.

Pentru cei interesați, creatorii de distribuții oferă fiecare pe serverul său FTP public imaginile exacte ale CD-urilor distribuției, însoțite de sursele programelor și de mari cantitați de documentație.

Mari actori ai pieței de TI din întreaga lume, ca IBM și Sun, și-au anunțat susținerea pentru Linux, bazându-și pe acest sistem de operare chiar și soluțiile oferite clienților în cazul aplicațiilor critice. De asemenea, o mare parte vând PC-uri cu Linux preinstalat. Aceste fapte au dus, cel puțin în cursul ultimilor trei ani, la creșterea explozivă a numărului de instalări realizate și a numărului de producători care oferă suport și drivere Linux pentru propriile echipamente (//li.counter.org).

Linux în România
La noi, sistemul de operare Linux este răspândit mai ales printre numeroșii pasionați de TI. În schimb, se remarcă absența aproape totală a oricărui sistem de operare non-Windows din cataloagele vânzătorilor. Pe o piață cantonată încă în ideea pirateriei software, utilizatorii nu sesizează deocamdată marele beneficiu adus de un sistem de operare robust care nu costă (aproape) nimic. În domeniul afacerilor, cei care utilizează Linux la adevăratul lui potențial rămân furnizorii de Internet și alți profesioniști TI. Ei pot realiza economii majore înlocuind echipamente de mii de dolari (de exemplu routere) cu simple PC-uri care rulează Linux și deservesc sute de clienți.

În ultimii doi ani, se remarcă o mai mare coagulare a masei de utilizatori de Linux autohtoni. Asistăm chiar la apariția Grupului Român al Utilizatorilor de Linux (Romanian Linux User Group - RLUG) (www.lug.ro), cu listele de discuții ce îi aparțin, ca și a altor forumuri publice pe această temă (v. lista de discuții linux-l găzduită de portalul rol.ro (//discutii.rol.ro)).

Treptat, și lumea comercială începe să acorde o importanță crescândă acestui concurent serios al sistemului de operare Windows. Deși mai sunt multe de făcut, vânzătorii de hardware au devenit mai flexibili când vine vorba de a asigura asistență tehnică și drivere pentru Linux/Unix, iar revistele TI consacră mai mult spațiu (tipărit și pe CD-ROM) acestui sistem de operare. De altfel, din cauza legăturilor internet lente existente la noi, care nu permit download-uri de sute de megaocteți, ca și a absenței pachetelor originale ale distribuțiilor Linux din magazine, marea majoritate a celor interesați realizează instalarea cu ajutorul CD-urilor publicate periodic de revistele TI autohtone.

Chiar și piața neagră a reacționat rapid la noua cerere: copii absolut legale ale discurilor diverselor distribuții, mai bine sau mai prost realizate, se vând azi pe stradă, laolaltă cu softul piratat. De multe ori, vânzătorii nici nu știu că nu încalcă legea!

Dar noi suntem o firmă de apartament! La ce ne-ar servi o mașină Unix?
Cele mai multe firme mici de la noi își încep activitatea cu unul - două calculatoare. Prinși în vârtejul grijilor de zi cu zi, managerii lasă organizarea viitorului sistem informatic pe mâna câte unui angajat - de obicei un tânăr amator de jocuri. Odată cu apariția unei imprimante sau a unui calculator nou, cu disc hard încăpător, ia naștere și dorința conectării acestor echipamente. Și fiindcă aproape întotdeauna sistemul de operare folosit este Windows 95/98, iar cerințele de lățime de bandă sunt minime, soluția ce se impune aproape de la sine este instalarea câte unei plăci de rețea în fiecare computer și conectarea lor peer-to-peer. Totul are loc rapid, costurile sunt mici... Până mai acum un an, adaptoarele Ethernet alese lucrau toate la viteza de 10 Mbps și aveau un conector BNC, ceea ce permitea instalarea imediată a unui cablu coaxial între calculatoare și ... gata rețeaua! Cumpărarea unui hub sau a unui switch ar fi fost considerată o adevărată risipă, ca să nu mai vorbim de cantitatea mai mare de cablu necesară în cazul alegerii soluției UTP și a cablării în stea.

De remarcat însă că, în documentație, însuși Microsoft numește această soluție "home networking". Adică rețea pentru acasă, potrivită pentru a conecta calculatorul din camera copiilor la cel din biroul părinților. În cazul unei firme, ce are o activitate în creștere, neajunsurile acestei strategii se fac repede simțite. Când unul dintre calculatoare va avea un modem atașat și minunea primelor pagini Web va apărea pe monitor, toți utilizatorii vor dori să știe ce ar fi de făcut ca să poată naviga simultan, de la fiecare post de lucru. Până la Windows 98 Second Edition, potențialii surferi descopereau cu dezamăgire că partajarea modemului în rețea nu este posibilă fără software suplimentar. Și, de obicei, configurarea unui asemenea software nu prea era la îndemâna persoanei care se ocupase până atunci. Mai mult, rețeaua părea să se "sufoce" din cauza traficului sporit. În versiunile noi de Windows, Microsoft a adăugat instrumentul Internet Connection Sharing, dar soluția nu se bucură de un renume prea bun, din cauza fiabilitații scăzute și a unor limitări arbitrare pe care le impune în schema de adresare IP. Dacă la toate acestea adăugăm și alte dezavantaje ("exact când doream să salvez un fișier prin rețea colegul meu și-a resetat calculatorul", "unde sunt fișierele la care am muncit ieri? le-a șters cineva?" sau "colega mea a plecat și și-a închis stația, la care-i conectată imprimanta; eu nu mai pot printa") devine evident că soluția mini-rețelei bazate pe Windows 95 are deficiențe grave.

La un nivel mai înalt al proiectării organizării rețelei, nu trebuie omis, în primul rând, factorul uman. Tindem să neglijăm aspecte cum ar fi comoditatea sau faptul că nu toți utilizatorii sunt specialiști în TI. Într-o rețea fără un mecanism elementar de securitate, datele tind să se amestece, să se înmulțească - uneori nejustificat - să se copieze de pe un disc hard pe altul... Pe scurt, "entropia" lor crește până când sistemul devine aproape inutilizabil. În plus, un defect hardware sau un virus pot produce adevărate dezastre, fiindcă de obicei nu există nici soluții de back-up și nici vreun filtru care să oprească propagarea efectelor nedorite.

Auzi, pe unde ați pus patruoptșasele ăla?
Există o categorie de calculatoare pe care industria TI actuală nici nu le mai cataloghează ca PC-uri. E vorba de mașinile mai vechi de 2-3 ani, care n-au suferit upgrade-uri. Cei mai mulți scapă de ele dăruindu-le nepoților sau vânzându-le unei rețele de second-hand la prețul unui cartuș de țigări. Și totuși, cum spunea cineva, a fost nevoie de puterea de calcul însumată a trei Commodore 64 pentru a zbura în Lună; este nevoie de un 486 pentru a rula Windows 95... Ceva nu-i în ordine aici !

În configurație minimală, Linux poate rula fără probleme în 4 MB de RAM. Desigur, pentru un mic server dedicat va fi nevoie de mai mult, dar vechiul dvs. 486 care se prăfuiește sub birou împreună cu monitorul ăla alb-negru vă poate rezolva rapid multe probleme. Nu trebuie decât să instalați Linux pe el și apoi îl veți pune... da, acolo, lângă fișet, în locul vazei albastre...

Și zici că mi-ar trebui o cameră climatizată pentru servere?

Da, ar fi bine să aveți aer condiționat, dar nu pentru organizarea unui centru de calcul-mamut, ci pentru confort în birouri! Între timp, eu o să vă prezint, pe scurt și în ordine aleatoare, numai câteva dintre serviciile pe care micuțul Linux de pe CD-ul unei reviste vi le pune la dispoziție, fiabil și gratuit.

Server de fișiere. Există câteva avantaje în a stoca fișierele tuturor utilizatorilor rețelei nu pe discul hard local al fiecărei stații de lucru, ci în mod centralizat, pe un calculator separat. Acest calculator ar putea funcționa permanent, permițând accesul la fișiere indiferent de faptul că unele stații de lucru sunt închise sau defecte. Mai mult, serverul de fișiere poate fi prevăzut cu o unitate de bandă care să vă permită arhivări automate periodice ale datelor importante.

Dacă v-ați plictisit de nesfârșite scandisk-uri și defrag-uri, Linux poate fi alegerea dvs. pentru un server de fișiere. Sistemele folosite sunt Extended 2 Filesystem (ext2fs) și, mai recent, Extended 3 Filesystem (ext3fs). Aceste sisteme de fișiere nu se fragmentează, iar în cazul ext3fs, care este jurnalizat, vi se oferă un risc minim de pierdere a datelor în cazul unei căderi de tensiune.
Desigur, pentru un server de fișiere rapid și ușor upgradabil, este recomandabilă existența unui adaptor SCSI și a unor discuri fixe de acest tip.
Pentru un calculator pe discul căruia există și partiții Windows, Linux va putea să le "vadă" și pe acestea, permițându-vă să citiți și să stocați fișiere în acea zonă a discului..

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). Pe o rețea bazată pe TCP/IP, unde există multe stații temporare (de exemplu laptop-urile agenților comerciali ai firmei, care se leagă la rețeaua locală a birourilor în mod aleator) veți dori să gestionați dinamic, de la distanță, adresele IP alocate și să comunicați calculatoarelor-client diverși parametri de configurare, în momentul conectării. Soluția este DHCP - Linux conține atât un server DHCP, cât și un client pentru acest protocol: programele daemon dhcpd și dhcpcd.

Domain Name System (DNS). V-ați întrebat vreodată de unde știe stația dvs. de lucru să găsească pe internet un anumit sit în momentul în care tastați www.oricesit.com în bara de adrese a browser-ului? Denumirile domeniilor trebuie transformate în adrese IP numerice și viceversa, consultând o imensă bază de date distribuită în toată lumea. Orice furnizor de internet vă oferă un asemenea seviciu de "traducere" (serviciu de nume), dar existența unui server DNS chiar pe rețeaua dvs. locală poate facilita accesul la resurse interne ce nu sunt vizibile în afară sau poate mări mult viteza încărcării paginilor web pe care navigați. Linux are în componență versiunea de server DNS cea mai utilizată pe întreg internetul, anume programul bind dezvoltat de Internet Software Consortium.

Server Web. Probabil că sunteți deja sătul să alergați pe scări, distribuind tuturor colegilor fotocopiile ultimelor liste de prețuri ale firmei și alte informații ce se actualizează periodic. Soluția cea mai simplă ar fi să dispuneți de un mic server web/intranet care să conțină toate aceste documente. Dacă mai târziu managerul va hotărî că listele trebuie puse și la dispoziția clienților în format electronic, nu aveți decât să faceți serverul accesibil dinspre internet.

În felul acesta, informația va fi actualizată într-un singur punct (pe server) și distribuită instantaneu către toți cei interesați.

Linux dispune gratuit de cel mai folosit server web, programul Apache. El se comportă bine și pe marile portaluri ale internetului, cu încărcări de mii de utilizatori. La noi, în România, aproape toți furnizorii de internet îl folosesc - puteți vedea pe siturile lor sloganul "Powered by Apache" ("Pus în mișcare de Apache").

Server de poștă electronică. Chiar dacă Ziua Îndrăgostiților a trecut, totuși cum îi puteți trimite mici mesaje languroase blondei din biroul de vizavi? Dacă vă veți ridica prea des de la masa de lucru, o să intrați în atenția colegilor și a șefului. Pe rețea ar trebui să existe un fel de "oficiu poștal", care să se ocupe automat atât de distribuirea mesajelor interne, cât și a mail-ului primit și trimis de fiecare utilizator din/în internet. Nu vă va costa nimic ca fiecare angajat să aibă propria lui căsuță de e-mail și adresă, iar mesajele să ajungă, aproape în timp real, pe masa fiecărei persoane în parte.
Agenții de transport ai poștei se numesc sendmail sau qmail, iar varietatea programelor pe care le puteți folosi pentru citirea corespondenței este enormă: Outlook, Netscape Messenger, Pine, Eudora, Outlook Express... Desigur, poșta va putea fi "descărcată" local, de pe server pe fiecare stație de lucru în parte (POP3, cu utilitarul fetchmail) sau consultată și gestionată la distanță, direct pe server (IMAP).
Linux vă va anunța, printr-un mesaj sobru, specific Unix, că v-a sosit poșta, imediat după ce ați introdus numele de utilizator și parola și v-ați conectat la sistem. Dacă visați să primiți vreun mesaj de la o vedetă ca Meg Ryan, poate acum aveți ocazia: "You have new mail.". Linux nu va uita nici punctul final.

I Seek You (ICQ). Pentru împătimiții comunicării în timp real, o veste bună: dacă ați migrat de la Windows la Linux nu înseamnă deloc că trebuie să renunțați la micuțul ICQ. Firma Mirabillis nu oferă și o variantă Linux, dar există cel puțin două clone open-source, cu funcționalități similare: licq și micq. În timp ce primul necesită existența unui Linux cu interfață grafică, al doilea poate rula și pe un ecran în mod text, fără să piardă nici o facilitate.

Chat. Cei care rămân după orele de program ca să discute cu cyberprietenii pe un server de chat din internet vor putea să o facă și în continuare: există programul xchat. O modalitate mai directă de comunicare cu colegul de la etajul de deasupra este - presupunând că amândoi ați instalat Linux pe calculatoarele proprii - programul talk, o unealtă standard Unix. Veți putea împărți ecranul în două și discuta în timp real. Dacă însă nu vreți să fiți apelat în timp ce lucrați, talk poate fi dezactivat cu o singură comandă.

Interfața grafică. Majoritatea celor care vin din lumea Windows nici nu vor concepe un sistem de operare fără interfață grafică, clicuri de mouse... De fapt, în mod tradițional, sistemele Linux/Unix intimidau utilizatorii neprofesioniști fiindcă erau asociate cu imaginea unui inginer de sistem bărbos, care tastează lungi comenzi criptice în mod text... Nimic mai neadevărat! Interfața grafică a Linux-ului, XFree, este de înaltă calitate, fiindcă își are originea în marile stații grafice. În plus, ea oferă în mod implicit facilități la care alte sisteme nici nu visează: puteți vedea ("exporta") ecranul dvs., imaginile și cursorul mouse-ului pe un monitor aflat în America de Sud, dacă doriți. Ca să nu mai vorbim de faptul că nu sunteți constrâns să lucrați cu o interfață care nu vă place: puteți alege "look & feel"-ul sistemului dvs. din multele variante existente, puteți comuta între diverse managere de ferestre... Cele mai utilizate sunt KDE (asemănatoare Windows), Gnome și AfterStep, dar și altele mai "exotice".

Ceea ce este plăcut la interfața grafică a Linuxului este faptul că poate lipsi. Puteți alege între lucrul permanent în mod grafic sau lansarea la cerere a acestuia, printr-o comandă, asemănator cu metoda folosită în vechiul Windows 3.1. Mulți profesioniști vor prefera a doua variantă, care oferă flexibilitate maximă. Asta nu înseamnă că în modul grafic nu aveți acces rapid la linia de comandă: poate fi deschisă imediat o fereastră-terminal.

Comunicația cu alte sisteme prin rețea. În cazul în care dispuneți de o rețea heterogenă, veți beneficia de o gamă largă de servicii. Pentru mașinile Windows, suita Samba (www.samba.org) vă va permite să folosiți în comun discuri și imprimante, exact prin același mecanism pe care îl foloseați în Windows 95 sau NT. În plus, noile versiuni de Samba permit calculatorului ce rulează Linux să joace rolul de controller primar de domeniu (PDC) pentru clienții săi (cea mai folosită fiind funcția de server de autentificare).

Sistemele Mac vor fi accesibile prin protocolul netatalk, iar pentru mașinile Novell ce comunică prin IPX/SPX veți putea folosi mars-nve.

Linux rămâne în principal puternic în domeniul TCP/IP: veți putea stabili atât conexiuni Ethernet, cât și Point-to-Point, ISDN, Frame Relay... Capacitățile de router ale unui sistem Linux sunt remarcabile: de fapt, mulți configurează un sistem Linux exclusiv pentru a lega între ele mai multe rețele sau pentru a conecta un întreg LAN la internet.

Bineînțeles, mașinile Linux/Unix pot comunica și între ele, prin protocoale situate la diferite niveluri: NIS pentru distribuirea parolelor, NFS pentru montarea la distanță a discurilor, FTP (Linux conține server și client) etc...

Mașina de scris. Oh, eu vorbesc aici despre protocoale și rețele, când majoritatea folosesc calculatorul numai pentru a scrie și tipări o scrisoare de o pagină! Linux nu vă lipsește nici de această posibilitate. Puteți folosi o mare varietate de editoare, în mod text sau în mod grafic: emacs, pico, KWord, AbiWord... În cazul în care doriți o soluție de birou mai completă, care să nu vă oblige să renunțați la reflexele din Microsoft Office, suitele StarOffice de la Sun sau Applix de la ApplixWare pot fi folosite cu succes. Unele distribuții de Linux le oferă chiar în pachet. Multe dintre editoarele amintite acceptă formatele .doc de la Microsoft și .rtf, astfel încât nu veți avea probleme de interoperabilitate.

Pe lângă aplicații de editare de text, în Linux pot fi întâlnite și numeroase programe de grafică, spreadsheet-uri etc., unele cuprinse în suitele menționate mai sus, altele de sine stătătoare. Merită remarcate programe ca Gimp, un editor de imagini ce oferă cele mai multe dintre funcțiile lui Adobe Photoshop, Gnumeric (un potențial înlocuitor pentru Microsoft Excel), StarCalc, StarDraw, xpaint, Electric Eyes...

Pentru cei ce trebuie să pregătească o lucrare academică de înaltă ținută, un articol cu semne matematice numeroase sau o apariție tipografică complexă, procesoarele de text lyx (www.lyx.org) și klyx vor oferi rezultate grafice la care un editor de texte obișnuit nici nu poate spera. Dacă adaugăm faptul că textul dactilografiat va putea fi exportat într-o varietate de formate: SGML (o "rudă" mai generală a HTML-ului), ASCII, rtf, info, HTML, Postscript sau dvi, devine evident că economia de timp și efort realizată este foarte mare. Nici nu este de mirare că acest sistem de tehnoredactare va fi pe placul savanților și al universitarilor: în spatele formidabilei sale eficiențe se află Tex și LaTex, limbajele specializate pentru pregătirea tipografică a documentelor concepute de profesorul Donald Knuth și Leslie Lamport.

Relativ recent, firma Corel (www.corel.com) oferă versiuni pentru Linux ale pachetului Corel WordPerfect. Iar programul open-source qcad ar putea înlocui, până la un anumit nivel, AutoCAD-ul.

Navigare pe web. Iată că am ajuns și la ora relaxării! Pentru surferii împătimiți și pentru designerii web este disponibilă gratuit versiunea Linux a suitei Netscape Navigator / Communicator / Composer / Messenger, care nu mai are nevoie de nici o prezentare.
Mai nou, unele distribuții oferă Mozilla, un browser Web derivat din Netscape. Pe internet este disponibilă Opera, iar pentru cei ce nu pot sau nu doresc să folosească o interfață grafică, browserul în mod text lynx oferă o navigare foarte rapidă.

Fax. Mulți dintre noi folosesc un modem nu numai pentru a naviga pe internet, ci și pentru traficul fax sau pentru un robot telefonic. Soluțiile oferite de Linux sunt programele mgetty și vgetty scrise de Gert Doering și Mark Eberhardt. Din păcate, aceste programe presupun existența unui modem care poate realiza faxing în clasă 2 sau superioară- și multe modemuri ieftine ce se găsesc la noi pe piață nu îndeplinesc acest criteriu. Dacă aveți un asemenea dispozitiv și nu doriți să-l schimbați, puteți încerca programul efax - sunt convins că vă veți descurca.

Pentru cei ce vor soluții mai complexe, cum ar fi un server de fax pentru întreaga firmă, răspunsul pare a fi hylafax. Iar pentru cei amatori de noutăți, puteți încerca un sistem de fax prin e-mail, FaxMail, care funcționează și în România (www.tpc.int).

Situl http://alpha.greenie.net aparținând lui Gert Doering oferă nu numai documentația completă a programului mgetty, ci și o bogată colecție de informații privind diverse tipuri de modemuri. Dacă ați testat un nou model de modem și doriți să împărtășiți experiențele dvs. și altor utilizatori, sunteți in-
vitat să contribuiți - de fapt, faceți un serviciu întregii comunități open-source, care va ști să evite hardware-ul ce nu îndeplinește anumite condiții de calitate și standardizare.

În loc de încheiere
Linux oferă o multitudine de alte soluții, atât ca server cât și ca stație de lucru. De la utilizări mai exotice, cum ar fi folosirea pentru traficul de radioamatori sau generarea de fractali până la sarcini mai des întâlnite ca punerea la punct a unui server FTP, programarea în diverse limbaje (C, C++, Pascal, Fortran, Basic, Java, Perl, Python) sau găzduirea unor mari baze de date (PostgreSQL, mysql), gama sa de acoperire este foarte mare. Asta tocmai pentru că Linux reprezintă o mare colecție de programe create de oameni din toată lumea, pentru propriile necesități.

În articolele ce urmează voi încerca să ofer soluții, pas cu pas, acelora care vor dori să se lanseze în aventura învățării unui nou sistem de operare. În primul rând, am în vedere utilizatorii români, cărora multe informații nu le-au fost până acum foarte la îndemână.
Între timp, vă stau la dispoziție la adresa [email protected]


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro