Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Aprilie  2002

"Importanța unui brand solid, respectat și apreciat devine din ce în ce mai puternică"

Radu Cozma, Sales Manager Nokia Mobile Phones România

Tendințe pe piața de telefonie mobilă

În perioada 19-22 februarie a a vut loc la Cannes ediția 2002 a Congresului mondial GSM. Radu Cozma, Sales Manager la Nokia Mobile Phones România, prezent la acest eveniment, a avut amabilitatea de a ne prezenta tendințele ce se manifestă pe piața mondială de telefonie mobilă, așa cum au fost ele reflectate în cadrul discuțiilor și prezentărilor de la Cannes, dar și cele de pe piața românească.

PC Magazine: Tema principală a ediției din acest an a Congresului GSM a fost generația a 3-a de terminale mobile. Ce ne puteți spune despre evoluția preconizată a 3G-ului?

Radu Cozma: Una dintre principalele teme abordate la Cannes a fost preocuparea pentru finanțarea activităților viitoare. În condițiile actuale, veniturile generate de un utilizator pe parcursul funcționării într-o rețea nu sunt suficiente pentru a acoperi costul licențelor, fără a mai fi vorba de infrastructură sau dezvoltarea serviciilor adiacente. Toate aceste lucruri reprezintă subiecte deosebit de serioase pentru cei implicați în acest sector. De aceea pentru prima oară s-a pus problema deosebit de importantă a serviciilor cu valoare adăugată. Conținutul a fost recunoscut ca un element cheie în ceea ce privește generarea de venituri suplimentare De asemenea, s-a constatat în mod deschis faptul că ritmul actual de creștere al utilizatorilor serviciilor de date este lent.

PC Magazine: Au fost prezentate noi servicii cu valoare adăugată care ar putea să contribuie la creșterea interesului pentru 3G?

Radu Cozma: Au avut loc o serie de demonstrații legate de multimedia messaging. Acest nou serviciu cu valoare adăugată, care va fi implementat în a doua jumătate a anului de către operatorii din Europa Occidentală, va reprezenta o tranziție pentru utilizatori de la ceea ce oferă în momentul de față serviciile cu valoare adăugată la ceea ce se așteaptă ca generația a 3-a să ofere. Îmbinarea mesajelor scrise cu imagini și voce reprezintă o nouă experiență, o nouă trăire pentru utilizatori. Modul în care oamenii vor reacționa va reprezenta o informație deosebit de importantă pentru operatori din perspectiva 3G.

PC Magazine: În privința modului în care se face achitarea serviciilor, pre-paid sau post-paid, spre ce optează majoritatea utilizatorilor și ce efecte are această opțiune?

Radu Cozma: Aproximativ 70% din utilizatori sunt utilizatori pre-paid. Acest lucru are și avantaje dar și dezavantaje. Din punctul de vedere al operatorilor, este benefic să obțină plata în avans dar, pe de altă parte, un număr destul de mare de astfel de utilizatori se limitează la o folosire sporadică a terminalelor iar veniturile generate sunt aleatorii.

PC Magazine: În țările în care GSM-ul are o vechime de mai mulți ani, există o reală problemă privind înlocuirea/upgradarea echipamentelor vechi. Cum este ea soluționată?

Radu Cozma: Anul trecut mai mult de jumătate din piața terminalelor a fost datorată operațiunilor de înlocuire/upgradare din diverse motive - apariția de tehnologii noi, segmentarea portofoliului etc. Acest lucru se traduce în schimbarea canalelor de distribuție, pentru că cei ce-și upgradează aceste terminale nu vor cumpăra din aceleași surse precum noii utilizatori. Utilizatorii curenți care doresc să înlocuiască terminalul vor opta către un serviciu mult mai complet, mult mai atent din partea vânzătorului, a companiei care le oferă noul terminal, lucru care impune tuturor celor implicați în distribuirea terminalelor o nouă abordare față de utilizatori. Nu mai este suficient să oferi un terminal, să explici în câteva cuvinte cum funcționează, ci efectiv trebuie să dai un volum de informații net superior astfel încât utilizatorii să înțeleagă, să aibă o viziune cât se poate de corectă și bine înțeleasă asupra achiziției terminalului.

Pentru îmbunătățirea acestor aspecte, la Nokia funcționează Academia Nokia, unde sunt școlarizate persoanele implicate în vânzarea terminalelor. Este un semnal pe care noi îl transmitem partenerilor noștri de afaceri - că trebuie să fim atenți cu toții la utilizatori și la nevoile lor crescânde.

PC Magazine: Ce rol are brand-ul în achiziționarea de terminale?

Radu Cozma: La Cannes s-a discutat foarte mult despre importanța brand-ului. Desigur că în momentul în care numărul de entități implicate în activitatea acestui sector crește exponențial, noii operatori, noile terțe părți prestatoare de servicii doresc să se facă cunoscute în ochii utilizatorului. Importanța unui brand solid, respectat și apreciat, devine din ce în ce mai puternică.

PC Magazine: Se regăsesc tendințele remarcate pe plan european și în România?

Radu Cozma: Există și în România unele tendințe care au fost deja menționate și care se regăsesc aici. În primul rând, după 5 ani de GSM a început să apară cererea pentru upgrade, pentru înlocuire, nu neapărat bazată pe modă sau dorința de a avea echipamente foarte noi, ci efectiv sunt oameni care constată că terminalul pe care îl au și-a trăit viața și au nevoie de un altul care să le ofere siguranța funcționării.

De asemenea tendința de orientare a utilizatorilor către pre-paid este identificată și în România și nu poate fi ignorată.

În privința utilizării terminalelor, în mod incontestabil predomină preferința pentru servicii de voce. Experiența pe care WAP-ul și GPRS-ul le oferă sunt semne cât se poate de limpezi în ceea ce privește opțiunile românilor în adoptarea serviciilor de date. Studiul nostru de piață indică o creștere mai lentă în ultima perioadă de timp în ceea ce privește utilizarea terminalelor în scop personal, de doar 4% față de acum 6 luni. Totuși, numărul utilizatorilor care folosesc terminalele în scop exclusiv personal a atins aproximativ 50% din numărul total al utilizatorilor. Există posibilitatea de utilizare mult mai intensă prin servicii cu valoare adăugată. Eforturile operatorilor din România de a promova serviciile SMS s-ar putea să accelereze această tendință de utilizare a terminalelor în scop personal.

Numărul total de utilizatori înregistrat la sfârșitul anului 2001 a fost de aproximativ 4 milioane, echivalentul unui procent de penetrare de 18%.

În ceea ce privește importanța brandului, toate studiile de piață efectuate în 2001 arată acest lucru. Peste 80% din cei incluși în studiile noastre doresc să achiziționeze un terminal Nokia în condițiile în care există în continuare o diferență de preț semnificativă între produsele oferite de noi și de competiție.

Evoluția importului de terminale în România este umbrită de existența pieței negre.

Creșterea de aproximativ 1,4 milioane de utilizatori în 2001 s-a reflectat într-un import de doar 1 milion de terminale. În pofida eforturilor făcute de autoritățile din România, rezultatele lor sunt încă foarte scăzute. Ne așteptăm la eforturi mult mai intense în această direcție, considerăm că ar trebui ca autoritățile din România să întreprindă demersuri mult mai serioase, mai eficiente în ceea ce privește situația legată de piața neagră. Cei care suferă sunt cei 400 de mii de oameni care nu au nici un fel de garanție pentru terminalele achiziționate anul trecut. Ei au nevoie de protecția autorităților.

Cei care se implică în comercializarea terminalelor pe piața neagră își tratează clienții cu dispreț. În numeroase cazuri cei înșelați ne-au contactat în speranța unei rezolvări favorabile a problemelor pe care le întâmpină cu astfel de terminale. Din păcate posibilitățile noastre de a-i ajuta sunt limitate.

Ceea ce este și mai surprinzător, multe dintre companiile care sunt implicate în această activitate, foarte bine cunoscute, se bucură în ultima perioadă de timp de o atenție din ce în ce mai sporită în mass media, iar oamenii din spatele acestor companii sunt prezentați ca exemple de întreprinzători cu rezultate bune în activitatea ce o desfășoară.

Noi am luat decizia să informăm publicul prin mass media, prin intermediul sitului nostru www.nokia.ro, pentru ca cei care doresc să cumpere terminale să poată să facă o opțiune avizată, să știe să facă diferența între produsele intrate pe cale legală și cele de pe piața neagră.

A consemnat Mihaela Cârstea


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro