Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Martie 2002

Ia armaghidonu', neamule!

Dan Iancu

De la an la an prezența românească pe internet se diversifică. Nu numai siturile personale sau firmele ce-și doresc să își facă simțită prezența în noul comerț electronic, dar și rapoarte de tot felul. Cum ceea ce numim de obicei "avalanșa informațională" are drept promotori pe vânzătorii de știri, să vedem ce mai e nou la capitolul ziare unde unii au rămas pe loc, alții au luat-o înainte, iar câțiva s-au gândit să-și tragă un drăguț de bizniz electronic doar pentru diasporă, pe principiul că dolarii lor sunt mai inteligenți decât lei noștri. Eu le urez succes și la mai mare.

Ce ne dorim de la un ziar pe internet? Să începem cu articolele. Dacă se poate, să fie toate. Apoi să pot citi normal. Înțeleg prin aceasta un format care să nu îmi producă dureri de ceafă prin lungimea rândurilor și un contrast bun, fără "descoperiri" grafice 'telijente. Ar fi importantă prezența unor date sintetice interesante, cum ar fi vremea, cursul valutar sau stirile cele mai importante. Din punct de vedere tehnic vom urmări mai ales timpul de încărcare în raport cu informația paginii respective și arhivele. Orice surplus va fi cotat ca un bonus dat cititorilor și deci binevenit.

Adevărul
O schimbare fundamentală. Trecerea de la o "ciosvârtă" de ziar electronic la un sit de amploarea celui de acum mă face să cred că au stat cu folos pentru a definitiva un model de mult așteptat. Proiectat pentru 800x600 cu spațiul folosit la maximum, cu o grafică elegantă, fără să fie exagerată, având elemente distinctive bine definite, paginile acestui sit sunt după părerea mea un bun exemplu în domeniu. Meniuri multiple, rubricația prezentă atât sus cât și, detaliat, în subsolul paginii, rezumat cu știrile cele mai importante ale zile, date meteo și curs valutar, o nouă modalitate de arhivare a numerelor vechi, iată lista celor mai importante atuuri ale noii prezențe pe internetul românesc. O altă bilă albă pentru contrast și formatarea paginii. Mai dau una pentru ideea de trimitere prin e-mail sau de a tipări articolul dorit. Mai mult decât atât, la transmiterea lui prin poșta electronică poți adăuga o observație și formatul este la fel cu cel din ziar incluzând și fotografia aferentă. La "bomboane" putem trece capitolul "Dosare" constituit din articolele apărute în decursul vremii având ca temă câte o anchetă declanșată de ziarul Adevărul. Recunosc că am parcurs cu plăcere situl, fără a avea impedimente majore de acces, mai ales că multitudinea de posibilități oferite sunt gândite în așa fel încât totul să fie natural și cât mai divers. Încă proaspătă, arhiva este în stare de funcționare și căutarea merge bine. Poate se vor putea pune acolo și numere anterioare trecerii la noua formă. Situl este încă în dezvoltare și promite mai multe facilități precum o galerie foto, legături utile etc.

Să trecem la minusuri. Deși redactorul șef este și poet, nu am găsit acel minim respect pentru limba română numit "diacritice". Invocarea unor impedimente tehnice nu este un motiv. Cred că ziarul este e-"cules" și este tipărit cu binecunoscutele caractere românești. Cred că unele dintre pamfletele dumnealui ar putea fi citite întocmai și nu aproximate în romgleză. Mde... Apoi ce rost are ca promisiunile să fie prezente la Dosare? Un mic buton, care să trimită la o pagină unde se poate citi despre noutăți în sit sau dezvoltarea ulterioară, ar fi fost preferabil. Acolo putea fi cazat și "My Adevărul", pentru că "under construction" este perimat. La "Vremea în alte orașe" am găsit un amestec interesant. Parțial noros la Cluj-Napoca și "Partly Cloudy/ Wind" la Târgu-Mureș. La Constanța nimic deși după semne tot aia. Un pic de atenție nu ar strica. Tot la neajunsuri trec și adresa unică de guvernământ pentru toți redactorii indiferent de cât de editorialiști sunt ei. De altfel la redacție găsim Consiliul Director, dar și trimitere la același consiliu. Nici aici nu găsim adrese de e-mail. În rest nu se pomenește numele vreunui redactor, vreunui șef de rubrică... Avem parte în schimb de un statut, care nu ține loc de informații de contact.
www.adevarul.ro
Apreciere:

Cotidianul
Mult mai clasic, situl ziarului Cotidianul nu își propune decât o redare cât de cât fidelă cu puține plusuri oferite vizitatorilor. În primul rând îți sare în ochi spațiul folosit neeconomic, lipsa diacriticelor și "fonturile" serifate împroprii unui contrast bun pe ecranul monitorului. Meniul, plasat doar în stânga paginii, se schimbă odată intrat pe altă pagină decât prima și crează un discomfort celui care încearcă să citească, aventură la care va renunța curând din cauza rândurilor prea lungi. De altfel la rezoluția citibilă de 800x600 butoanele își pierd acuratețea devenind ușor neclare. Senzația de lucru părăsit la jumătate e întărită de secțiune "english" unde nu prea am găsit ceva de citit. Știrile cele mai importante ale zile sunt nefericit plasate într-o fereastră ce se deschide enervant la fiecare apelare a primei pagini. Motivul l-ați ghicit, "Votați pentru noi în Top 100". Altfel pe o coloană nesfârșită, pusă în dreapta paginii, sunt înșiruite alandala titlurile. Dacă în prima pagină butoanele meniului sunt împărțite după o oarecare logică, pe alte pagini ele sunt puse ototva și nu prea își păstrează locul. Mai există și titluri subliniate contraindicate pe web datorită conotației funcționale de a semnala o legătură la altă adresă. Deși la Editorial găsești adresa de e-mail a lui Octavian Paler (alt scriitor fără diacritice), la redacție nu mai figurează decât redactorul șef, care oricum nu răspunde la misive. Există și o pagină de intermedieri la care vezi "job"-uri. De fapt oarece articole pentru că locuri de muncă în România nu prea sunt pe acolo. Pe scurt o apariție doar ca să fie. Singurul lucru pe care l-am reținut pentru vizite viitoare a fost prezența suplimentului LA&I, Litere, Arte, Idei, (www.cotidianul.ro/lai/LAI.htm) oferit integral în format pdf. Și pentru că veni vorba, revistele pe internet nu sunt o cultură alternativă...
www.cotidianul.ro
Apreciere:

 

Jurnalul Național
Un sit ușor de parcurs fără multe surprize, dotat cu toate cele necesare sau aproape toate pentru că veții găsi doar ă, î și â, dar nu ș sau ț. Spațiu destul de bine folosit face ca situl să fie citit în mod plăcut, deși trimiterea la Gazeta Sporturilor ocupă cam prea mult spațiu într-o pagină proprie unei rezoluții de 1024x768. Există și o arhivă a vechiului sit, soluție bună chiar dacă nu s-a făcut o reevaluare a lungimii rândurilor. Pe lângă posibilitatea de a tipări știrea sau a o expedia prin poștă electronică, a fost creată o posibilă particularizare de intrare pe sit, conform unei înregistrări. O altă notă bună o reprezintă posibilitatea de a trimite corespondențe și comentarii la articolele apărute. Din păcate la "link"-uri (de ce nu folosim cuvântul legătură nu înțeleg) sunt surprinzător de puține, doar cele din trustul de presă care patronează ziarul. Să fie frica de concurență chiar atât de mare? Totuși este un sit plăcut, util, chiar dacă nu găsești pe undeva care este componența redacției. Aș fi preferat o mai mare compactizare pentru a fi citit și pe 800x600, dar, cum în curând vom trece la rezoluții mai procopsite, nu e bai mare. Interesantă precizarea numărului de caractere la fiecare articol în rezumat. Un amănunt folositor celor legați la internet prin dial-up.
www.jurnalul.ro
Apreciere:

 

Prosport
Nu numai cotidienele obișnuite au situri de web, ci și cele specializate, mai ales cele dedicate sportului, precum Prosport. Situl este vioi interesant și bine garnisit cu informație, chat, pariuri "live", dar și mondenități despre soțiile unor fotbaliști. Și aici starea diacriticelor este parțială, ce să-i faci. Măcar Ovidiu Ioanițoaia este doar jurnalist. Există și posibilitatea de a da anunțuri, de a face cumpărături sau de a vinde oarece sau de a cumpăra într-un bazar propriu. Ar fi de preferat și aici compactizarea spațiului folosit pentru că derularea devine uneori obositoare. M-a bucurat existența forumului și opțiune de a putea trimite comentarii la diferite articole. Modalitățile de a fi mereu în contact cu publicul trtebuie să fie exploatate cu atenție, dar și cu dărnicie. Nu am găsit până acum vreo satistică afirmativă la întrebarea următoare: există vreo scădere a tirajului în urma publicării totale a ziarului, revistei, pe internet? În mod normal situl nu este un criteriu de dezavantaj, ci un mijloc de apropiere. Prosport știe să facă aceasta și cred că beneficiază de o cotă suficient de bună în urma legăturii directe cu cititorii săi. În cazul de față a fost adăugat și un loc unde se pot vinde diferite obiecte amatorilor, mod bun de a îmbina plăcutul cu utilul. tot interesantă mi s-a părut și mica rubrică de televizări ale unor evenimente sportive.
www.prosport.ro
Apreciere:

 

Dacă stăm să ne gândim bine, știrile de ultimă oră nu mai sunt apanajul strict al ziarelor și atunci te întrebi de ce ai nevoie de un sit pentru un ziar. E nevoie de ceva mai mult decât simpla copie pe ecran. În același timp evoluția unui astfel de sit este o necesitate pentru a capta atenția cititorilor. Din această cauză mi-au plăcut schimbările la față și căutarea unor modalități noi de a veni în contact cu publicul. Nu știu câți dau bani pe existența pe web, dar nu văd un viitor prea interesant hârtiei. Desigur totul e perisabil, cu atât mai mult "scripta manet" e mai adevărată pe internet. Cei care rămân pe loc încăpățânându-se să nu dinamizeze paginile proprii sau să le trateze cu indiferență, mai devreme sau mai târziu vor plăti. Cum? Simplu. Prin a fi uitați.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro