Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Martie  2002

Gata Pentru Revoluţia Serviciilor

Terminale GPRS
Specialiştii apreciau la începutul anului trecut că piaţa de terminale GPRS urma să fie de 10.000 de unităţi în 2001. Nu avem deocamdată confirmarea acestei estimări, cert este că numărul producătorilor de astfel de terminale este impresionant. Pe situl Asociaţiei GSM (www.gsmworld.com/technology/ gprs_terminals.html) putem găsi lista actualizată a terminalelor existente în lume. Toţi marii producători de telefoane mobile - Alcatel, Ericsson, Motorola, Nokia, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Siemens au făcut pasul spre tehnologiile 3G: GPRS şi CDMA.

Multe dintre aceste terminale sunt prezente şi pe piaţa românească, oferta de servicii a operatorilor GSM urmând să le facă atractive pentru cumpărători.

Cele mai folosite moduri de conectare a unui telefon mobil la calculator (fie de birou, fie portabil) sunt prin portul serial, portul USB sau portul IR (infraroşu). Am dorit să vedem pe viu cât de uşor sau cât de greu este să te conectezi cu un telefon mobil în vederea folosirii acestuia pe internet. Din păcate ne-am dat seama că varianta a doua (calea cea grea) este varianta reală. Spun acest lucru deoarece apare destulă bătaie de cap în aceste cazuri şi este bine să beneficiaţi de suport tehnic specializat. Pentru a realiza totul cât mai bine am apelat la sprijinul firmei Connex, departamentul Customer Service, pentru a avea toate condiţiile necesare unei cât mai bune evaluări. Cele mai multe setări pentru modul de conectare GPRS este necesar să fie efectuate asupra telefonului. Este necesară definirea unei pagini de pornire, de un nume de utilizator, de o parolă şi o mulţime de alte caracteristici care trebuie cunoscute pentru a putea configura conexiunea. Ceea ce scrie în manualele terminalelor este foarte frumos şi promiţător.

Punerea în practică însă aduce în prim plan aspecte secundare care se dovedesc critice. Nu trebuie însă să vă daţi bătuţi, ci duceţi până la capăt această "caznă". Pe tot parcursul configurării nu am uitat nici o clipă că la capătul tunelului există o luminiţă: GPRS. Utilizarea unor terminale GPRS nu reprezintă în acest moment un lucru indispensabil. Serviciul GPRS este un serviciu nou, şi acest lucru nu este valabil doar pentru România. Reprezintă o cale elegantă de conectare permanentă la internet. Oferă garanţia conectării sigure (în aproximativ 3-5 secunde a fost realizată conexiunea şi nu sună niciodată ocupat) şi a unei legături care atât teoretic cât şi practic nu se poate întrerupe. La toate modelele testate de noi s-a putut realiza un download la aproximativ 4 kb/s, această cifră depinzând de gradul de ocupare al reţelei. Driverele cu care sosesc telefoanele nu permit o configurare optimă a portului pe toate sistemele de operare Microsoft. Cele mai bune rezultate le-am obţinut în cazul utilizării sistemului de operare MS Windows 2000 Professional.

Atunci când pentru conectare se utilizează portul infraroşu este necesar ca senzorii să fie poziţionaţi "faţă în faţă" la o distanţă care variază de la sistem la sistem. O distanţă sigură ar fi probabil de circa 2-3 cm. Luând în considerare şi varianta în care sunteţi sunat în momentul în care este realizată o conexiune prin portul infraroşu, este utilă existenţa unui dispozitiv "mâini libere" care să vă permită preluarea apelului fără a modifica poziţia aparatului.
Iată câteva modele pe care am avut posibilitatea să le testăm în laboratorul nostru:


Ericsson T65
Specificaţii: dimensiuni 105x49x21 mm, greutate 94 g, ecran 101x67 pixeli, bandă dublă (900/1800 MHz), baterie Li-Ion, timp de convorbire 11 ore, durată standby până la 300 ore.
Garanţie: 1 an.
Preţ informativ (fără TVA): 275$.
În România prin Sony Ericsson Mobile, www.sonyericssonmobile.com.

Deşi nu este ultimul model lansat de firma Sony Ericsson, T65 reprezintă un echipament bine dotat cu tehnologii de comunicare. Controlul vocal are aici un rol important, prin intermediul acestuia putându-se apela un număr de telefon din memorie, răspunde sau refuza apeluri (în cazul în care este folosit un dispozitiv "mâini libere"), sau schimba profilul telefonului. Există posibilitatea înregistrării a 50 de comenzi vocale. Puteţi sincroniza calendarul telefonului şi anumite informaţii din acesta cu calculatorul personal. Acestea sunt doar câteva din funcţiile prezente pe modelul Ericsson T65. Un inconvenient îl reprezintă faptul că bateria acestuia nu este detaşabilă, lucru pe care personal nu l-am mai întâlnit. Telefonul nu poate fi desfăcut într-un mod "prietenos". Accesul la SIM se face prin partea superioară, printr-un mini sertar. Imposibilitatea desfacerii simple a telefonului poate reprezenta însă şi un avantaj, prin acest lucru evitându-se "service-ul" neautorizat şi eventualele evenimente neplăcute, dând totodată şi o mai bună rigiditate echipamentului. Butonul de navigare (în 4 direcţii) este poate prea aproape situat faţă de cele de accept/refuz convorbire necesitând o mai mare atenţie în manevrare. Ecranul este bine dimensionat şi răspunde excelent nevoilor utilizatorului. În pachet se mai găsesc un manual, un pliant şi un încărcător.

Conectarea la internet este posibilă doar prin intermediul unui cablu serial, telefonul nefiind echipat cu un port infraroşu. Setările necesare telefonului şi calculatorului sunt destul de uşor de efectuat, conexiunea la internet realizându-se rapid şi fără probleme, pentru accesul pe internet fiind necesară apăsarea unui singur buton (dedicat de altfel). Softul necesar poate fi obţinut în urma unei înregistrări gratuite la MobileInternet. Conexiunea a fost realizată fără probleme.

 

Motorola Timeport 280
Specificaţii: dimensiuni 124x49x24 mm, greutate 119 g, culoare argintie, ecran 128x100 pixeli de culoare verde cu până la 5 linii de text, bandă triplă (900/ 1800/1900 MHz), baterie Li-Polymer 800 mAh, timp de convorbire 260 minute, durata standby până la 254 ore.
Garanţie: 1 an.
În România prin
distribuitorii autorizaţi Motorola, www.motorola.ro.

Este un echipament care nu străluceşte în design, dar căruia nu i se poate aduce nici un reproş din punct de vedere tehnologic. Unul dintre atuurile sale îl reprezintă ecranul generos. Funcţiile deţinute de acest model sunt inteligent concepute pentru a satisface o gamă cât mai largă de utilizatori: înregistrare audio, până la 500 de intrări în agendă, activare vocală, calculator, curs valutar, reminder şi multe altele. Este echipat de asemenea cu port infraroşu. În pachet, pe lângă telefon, mai sunt livrate: CD-ul cu software-ul necesar instalării conexiunii GPRS, dispozitiv "mâini libere", încărcător cu conectori de adaptare la diferite standarde de reţea electrică.

Pentru conexiunea GPRS, T280 a avut un comportament ireproşabil. În afară de setările ce trebuie efectuate în telefon, CD-ul cu care acesta soseşte se ocupă de setările ce trebuie efectuate asupra calculatorului. În final se obţine o conexiune internet "din prima". T280 s-a dovedit a fi modelul cel mai uşor de configurat. Legătura cu calculatorul a fost făcută prin intermediul portului infraroşu.


 

Nokia 8310
Specificaţii: dimensiuni 97x43x17 mm, greutate 84 g, bandă dublă (900/1800MHz), baterie LI-Ion, timp de convorbire 2 ore 15 min - 4 ore, durata standby 100-350 ore.
În România prin distribuitorii autorizaţi Nokia, www.nokia.ro.

Nokia continuă seria telefoanelor mobile de dimensiuni reduse, de această dată vedeta fiind modelul 8310, model ce are implementată tehnologia GPRS. Dorinţa producătorilor de a surprinde chiar de la prima vedere a fost pusă în practică într-un mod reuşit. Elementul cel mai interesant îl reprezintă faţa semitransparentă care se poate schimba, faţă care în combinaţie cu o iluminare optimă a tastelor dă telefonului un aspect general cu adevărat science-fiction. Datorită posibilităţii de schimbare a feţelor apare şi un mic dezavantaj. Este vorba de fragilitatea ridicată a capacelor de schimb. Tastatura a fost modificată în scopul realizării unei forme care să se încadreze în aspectul general. Nokia 8310 excelează prin funcţiile şi facilităţile oferite. Prezenţa pe acest telefon a unui radio reprezintă un accesoriu epatant şi, credem, destul de util (prin comandă vocală asupra radioului acesta poate fi pornit, oprit, sau se poate schimba postul). Pachetul cu care soseşte telefonul mai conţine un manual, un încărcător, pliante şi un dispozitiv "mâini libere".

Pentru utilizarea telefonului în modul GPRS (şi am avut ceva emoţii în realizarea conexiunii cu calculatorul) este nevoie de câteva setări, după terminarea tuturor configurărilor modelul Nokia 8310 comportându-se exemplar. Conexiunea cu calculatorul a fost realizată prin intermediul portului IR.

 

Siemens ME 45
Specificaţii: dimensiuni 109x46x21, greutate 99 g, ecran cu iluminare portocalie cu afişaj pe 7 linii, bandă dublă (900/1800 MHz), baterie Li Ion 840 mAh, timp de convorbire 100-300 min, durata standby 60-300 ore.
Garanţie: 1 an.
Preţ informativ (fără TVA): 255$
În România prin distribuitorii autorizaţi Siemens, www.my-siemens.com

Este un telefon sport, mic şi drăguţ. Aceasta este descrierea potrivită pentru modelul Siemens ME 45. Şi pentru a se încadra perfect în nota generală impusă, chiar şi CD-ul cu care acesta soseşte este unul de dimensiuni reduse. De la început trebuie spus că telefonul este rezistent la apă, şocuri şi praf. Meniul este unul simplu din punct de vedere al graficii, dar deosebit de uşor de utilizat. Funcţiile deţinute sunt complexe şi bine structurate. Aveţi posibilitatea realizării unor înregistrări sub forma unor cărţi de vizită în vederea transmiterii acestora prin intermediul SMS. Se poate folosi dictafonul, funcţie ce vă permite înregistrarea unei notiţe audio ataşate la o alarmă prezentă în calendar. Pentru această funcţie există un buton special plasat lateral dreapta. Agenda telefonului este foarte bine pusă la punct, navigarea în acest scop fiind foarte facilă. Nici din acest telefon nu lipseşte elementul recreativ, acest lucru datorându-se prezenţei a două jocuri deosebit de distractive, care mi-au atras atenţia în mod special. În pachet se mai găseşte un manual,

CD-ul cu software, un încărcător şi un cablu serial de conectare la calculator.

Conectarea la calculator a acestui model se face numai sub sistemul de operare Microsoft Windows 2000 Professional. În urma setărilor efectuate nu au apărut nici un fel de probleme, serviciul GPRS funcţionând excelent. Conexiunea cu calculatorul a fost realizată prin intermediul portului IR. -

Cristian Lăcraru



PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro