Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Martie  2002

În România piața e-business a trecut la faza de maturizare și a început să evolueze.

Dumitru Dorin Prunariu,
președintele Agenției Spațiale Române

România a intrat deja în era spațială

PC Magazine: Poate suprinzător pentru unii, România nu doar că are o agenție spațială, dar aceasta este activă și implicată în multiple proiecte. Care sunt principalele preocupări ale agenției pe care o conduceți?

Dumitru Prunariu: În primul rând, Agenția Spațială Română, ca organism guvernamental, reprezintă România în toate relațiile interne și internaționale în domeniul cosmic. Probabil că nu toată lumea înțelege implicațiile activităților cosmice în ziua de astăzi și cei mai mulți, când se vorbește despre cosmos, se gândesc la o persoană care zboară în spațiul cosmic, se întoarce glorioasă înapoi - sau pățește ceva - și care este puternic popularizată. Se întâmplă și astfel de lucruri, dar în țările care au mult mai mulți bani decât noi. În condițiile României, orientăm în principal activitățile cosmice, prin instituțiile pe care le coordonăm în cadrul programului aero-spațial național, spre aplicații, spre cercetare-dezvoltare, cu posibilitatea aplicării în diverse domenii economice a rezultatelor obținute. În condițiile actuale, cosmonautică înseamnă telecomunicații, agricultură, medicină, meteorologie, industrie sau cercetare de vârf în diferite domenii. De asemenea, înseamnă relații și organizații internaționale, afilieri, facilități, obținere preferențială a unor programe, acolo unde este cazul, sau implicarea într-o serie de programe, astfel încât nivelul de reprezentare și de acceptare a României la nivel internațional să crească cât mai mult.

Spre exemplu, în momentul de față avem un program în domeniul agriculturii de precizie, care se derulează foarte bine în colaborare cu agenția spațială franceză CNES - Centre Nationale d'Etudes Spatiales. Programul se implementează pe un lot experimental la Fundulea. Imaginile satelitare, alături de imagini din avion și cu măsurători la fața locului în teren, stabilesc la modul foarte realist și precis un model-teren, astfel încât, atunci când se face agricultură pe un astfel de teren, foarte bine cunoscut, studiat și monitorizat la intervale regulate și foarte scurte de timp, se știe exact ce culturi se dezvoltă mai bine, unde și când trebuie stropit, în ce cantități, unde trebuie lucrat într-un anumit fel pământul, etc. În general, prin implicarea tehnologiilor spațiale se obțin producții cam de două-trei ori mai mari decât cele obținute cu metode clasice.

Agricultura de precizie implică și utilizarea sistemelor de poziționare globale, tip GPS, pentru localizarea exactă a zonelor și pentru coordonarea activității mașinilor agricole de la un calculator central, care optimizează consumurile de combustibil. În Statele Unite, unde sunt multe zone foarte întinse pe care sunt implementate astfel de tehnologii, mașinile agricole sunt coordonate efectiv prin calculator, fiind pornite dimineața și apoi deplasându-se pe câmp și făcându-și treaba ... cât le ține rezervorul. Nu am ajuns încă până acolo, dar un program experimental de genul acesta permite aplicarea ulterioară a rezultatelor și a metodologiei pe loturi întinse. Programul, poate nu întâmplător, se numește Adam.

De asemenea, avem unele programe de telemedicină. Este vorba de medicină practicată de la distanță prin tehnici satelitare, respectiv sisteme de transmitere-recepționare a imaginilor video, a datelor, a informațiilor vocale, stabilite între spitale din diferite țări, situate la diferite latitudini geografice. Un astfel de sistem funcționează bine de câțiva ani la spitalul Dr. Babeș din București, legat cu un spital de aceeași specialitate din Italia. Medicii pot organiza conferințe, schimburi de experiență, viziona și "vizita" reciproc pacienții și, de ce nu, învăța unii de la alții. Atfel de metode se aplică și în zone defavorizate sau greu accesibile.

Sunt și alte domenii în care suntem implicați. De exemplu, participăm și oferim servicii autorităților locale în domeniul implementării unor sisteme informaționale globale, așa numitele GIS-uri. În momentul de față, avem din partea municipiului Brașov o solicitare de genul acesta pentru a participa la o licitație. Avem oameni care au experiență în așa ceva și care pot pune într-un sistem informațional toate bazele de date necesare unui municipiu sau județ, astfel încât, atunci când este nevoie de o informație corelată cu alte categorii de informații, aceasta se poate obține foarte rapid în rețelele care sunt cuplate la un astfel de sistem.

Se poate vorbi mult mai mult despre știința propriu-zisă, pe care încercăm să o menținem și să o dezvoltăm. Un domeniu în care România a găsit o nișă care penetrează destul de puternic la nivel internațional este domeniul lichidelor magnetice. Există două laboratoare în țara noastră care se ocupă de așa ceva, unul la București și unul la Timișoara. Între altele, acestea lucrează cu un institut din Germania, care ulterior promovează aceste tehnologii la bordul Stației Spațiale Internaționale.

PC Magazine: Un domeniu de interes particular pentru cititorii revistei este cel al comunicațiilor prin satelit. Ne puteți explica ce este tehnologia VSAT și care sunt aplicațiile comerciale ale acesteia, de care ar putea beneficia și utilizatorii români?

Dumitru Prunariu:VSAT (Very Small Aperture Terminal) este o tehnologie foarte răspândită acum și de care poate, cu câteva mii de dolari, să beneficieze orice utilizator. Numeroase bănci, de exemplu, fac schimburi de date la nivel internațional utilizând astfel de sisteme. ASR nu este implicată direct în aplicații comerciale ale acestei tehnologii, în schimb, acolo unde putem promova idea, desigur că ne implicăm cu multă plăcere. Tehnologia favorizează nu numai schimburi de date la un volum suficient de mare, dar și legături performante între rețelele de calculatoare. Primele discuții pe care le-am avut pentru aducerea în România a unor astfel de stații au fost încă din 1990-91, cu Agenția Spațială Europeană. Din păcate, atunci nu s-a găsit înțelegerea necesară și, din câte am înțeles ulterior, s-au pierdut niște documente pe la Guvern, prin care se solicita scutirea de vamă a acestor echipamente. După aceea, toate problemele s-au rezolvat la nivel strict comercial, dar o primă implementare a unor astfel de sisteme s-ar fi cerut atunci imediat, cu niște facilități guvernamentale, care s-au dat pentru multe alte treburi mult mai puțin importante și mai puțin legate de tehnologie. Acum, în România există numeroase stații. Nu avem evidența lor pentru că nu intră în atribuțiile ASR, stațiile funcționând în regim comercial pe teritoriul României.

PC Magazine: O altă aplicație spațială care a făcut carieră în domeniul comercial este GPS-ul, care deja este prezentă la bordul unor autoturisme de ultimă generație. Cam când estimați că s-ar putea implementa un astfel de sistem de navigație prin GPS și în România?
Dumitru Prunariu: Astfel de sisteme există. Toate avioanele comerciale au la bord obligatoriu un sistem GPS, care dublează alte sisteme de navigație. Navele maritime utilizează GPS-ul în mod curent. Există rețele de transport internațional rutier care utilizează GPS-ul la bordul autovehiculelor respective.
Astfel de sisteme își găsesc o deschidere și în domeniul privat, în momentul de față. Multe autovehicule sunt produse deja cu sistemul implementat la bord, sistem care, prin simpla apăsare a unor butoane, poate să îți indice facilități precum: restaurante, spitale, stații de benzină, adrese pe care le poți localiza imediat, drumul optim până la destinație, poate să îți recomande anumite trasee pentru a evita puncte aglomerate etc.

Sistemele GPS diferențiale folosesc antene la sol, față de care precizia de măsurare a aparatului care se deplasează în teren poate să fie de milimetri. Astfel de sisteme se folosesc în topografie, cartografie, determinarea cu precizie a intersecțiilor etc. Acestea se aplică practic în România și sunt numeroase firme care folosesc această tehnologie pentru produsele lor finale.

Ce ar fi de remarcat aici este faptul că GPS - Global Positioning System este un sistem militar, aflat în subordinea Comandamentului Spațial al Forțelor Armate americane. Este compus din 24 de sateliți funcționali, dar fiind sub comanda strictă a armatei americane, la modul teoretic, există oricând posibilitatea ca această utilizare să fie stopată din anumite interese. Un alt sistem, tot militar dar rusesc, este GLONAS, dar acesta are o precizie mai redusă, funcționând cu mai puțini sateliți activi, din cauza costurilor mari de întreținere. Mai există, în fază de proiectare și implementare, un sistem european de navigație și poziționare globală, care se numește GALILEO. Sistemul va fi compatibil și complementar cu GPS, dar va fi singurul sistem sub un control civil. Desigur, pentru Europa proiectul este unul de importanță strategică, însă unele cercuri americane nu sunt interesate să existe un sistem paralel, mai ales civil, în afara controlului lor. Părerile sunt împărțite și nu noi le vom rezolva. În sistemul european s-au investit deja circa 1,1 mld. euro și ar urma să intre în funcțiune în 2008, dar încă nu sunt lămurite toate implicațiile politice ale implementării.

PC Magazine: Există, la nivel regional, o inițiativă de dezvoltare a unui mic satelit de telecomunicații, inițiativă în care este implicată și România. În ce stadiu se află dezvoltarea acestui satelit și când vom putea spune că România are propriul ei satelit?

Dumitru Prunariu: ASR a demarat o serie de cercetări în domeniul implementării unui satelit propriu, care să aibă și facilități de comunicare și de transmitere a unor informații vizuale, deci fotografii din spațiu, mai ales pentru monitorizarea unor zone defavorizate ca urmare a unor hazarde naturale. Și cum în această parte a Europei se petrec și alunecări de teren și inundații, ca să nu mai vorbim de cutremure, utilizarea optimă a unor informații din spațiul cosmic, controlabile de către cei implicați în luarea unor măsuri, ar fi recomandabilă. Am avut niște prime discuții cu parteneri internaționali, din Anglia și SUA. Prețurile unui astfel de program variază. Acum câțiva ani se măsurau în milioane de dolari, dar chiar dacă în prezent au scăzut destul de mult, lucrurile nu sunt deloc simple. Există și alte variante, de care răspunde în principal Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, care rezolvă anumite probleme practice și implică mai puțin activități de cercetare-dezvoltare, finanțate prin ASR.

PC Magazine: Ați fost primul român în spațiu. Când putem vorbi de un al doilea?

Dumitru Prunariu: Este foarte greu de spus, pentru că în momentul de față, în condițiile economiei de piață, costul comercial al unei astfel de pregătiri și lansări este de aproximativ 20 de mil.$. În prezent, doar rușii și americanii trimit oameni în Cosmos. Întotdeauna relațiile politice cu aceste state au favorizat sau defavorizat acceptarea unor terțe țări într-un program spațial pilotat. Desigur, dacă programul spațial ar fi orientat cu preponderență spre aplicații cu intervenția directă a omului, poate că un astfel de program s-ar justifica și și-ar găsi o finanțare treptată. Dar în momentul de față, la puținii bani alocați domeniului de cercetare-dezvoltare aerospațial, prioritățile noastre sunt altele iar aplicațiile sunt orientate în principal către optimizarea unor activități din economia națională.

A consemnat Dan Șerbănescu


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro