Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


COVER STORY - PC Magazine Romania, Februarie  2002

Cei mai buni din 2001

Anul 2001 a continuat să aducă pe piața românească cele mai noi tehnologii și produse, disponibile nu cu mult timp înainte și pe alte piețe ale lumii. Bazându-ne pe o colaborare din ce în ce mai strânsă cu firmele românești, am reușit să vă prezentăm majoritatea echipamentelor care au putut merita atenția dumneavoastră. Despre testele realizate de-a lungul anului s-ar putea spune multe, însă în materialul de față ne-am propus să vă aducem aminte care au fost actorii principali anul acesta.

Echipa laboratorului de teste al PC Magazine România dorește să mulțumească firmelor cu care a colaborat, sperând în continuarea bunelor relații și în anul 2002. Însă în primul rând, dorim să vă mulțumim dumneavoastră, cititorilor noștri, care ați apreciat munca noastră și ne-ați ajutat prin sfaturi și mai ales critici în realizarea unor materiale mai bune.

Ștefan Iliescu
Șerban Păduroiu
Cristian Lăcraru
Bogdan Kerekes

Echipamente de stocare
Sisteme desktop
Imprimante inkjet
Sisteme portabile
Plăci video
Imprimante laser
Plăci de bază

Produsul anului 2001 - HP LaserJet 9000dn
Prin laboratorul de teste al PC Magazine România trec foarte multe echipamente de-a lungul unui an. Despre marea majoritate puteți citi impresiile noastre în paginile revistei. Odată cu fiecare test realizat acordăm niște alegeri ale redacției și în fiecare lună există echipamente care reușesc să ne impresioneze. Alegerea unui singur echipament dintre toate cele care au poposit în laboratorul nostru de-a lungul unui an este o hotărâre grea. Însă anul acesta misiunea ne-a fost ușurată semnificativ prin prezența în laborator, în luna iunie, a imprimantei HP LaserJet 9000dn.

Imprimantă proiectată pentru a acoperi și cele mai ridicate nevoi de tipărire, HP LaserJet 9000dn este capabilă de un ciclu lunar de 300.000 de pagini.

Pentru un asemena volum de lucru era normal ca și capacitatea de alimentare cu hârtie să fie pe măsură, în variantă standard aceasta fiind de 2000 de coli. Prin adăugarea sertarelor suplimentare de mare capacitate, volumul total de alimentare poate ajunge până la 6000 de pagini. Și pentru că tot vorbim de volume mari, nu trebuie uitat costul de tipărire declarat de sub un cent pe pagină.

Arhitectura internă a fost proiectată în așa fel încât, chiar dacă este o imprimantă mare, permite accesul în orice punct din interior, fără prea mare bătaie de cap. Iar în momentul în care o coală de hârtie este prinsă în interior, calitatea slabă a hârtiei fiind deseori un motiv, veți aprecia modul în care interiorul a fost gândit. Oricum, pe lângă avertizarea privitoare la producerea unui asemenea eveniment, utilizatorul primește prin intermediul ecranului grafic de pe panoul de comandă toate instrucțiunile necesare pentru a remedia problema, făcând încă o dată inutilă prezența unui administrator.

Am vorbit destul de mult, dar nu am ajuns încă la principalul motiv pentru care HP LaserJet 9000dn a fost ales produsul anului 2001. Este cunoscut faptul că, fie din cauza concurenței puternice, fie din dorința de a atrage mai mult atenția, producătorii de imprimante, laser sau inkjet, declară viteza de tipărire maximă folosind o situație mai puțin realistă. Ei calculează timpul necesar tipăririi unui număr de copii ale aceleiași pagini, eliminarea timpului de prelucrare ducând la niște rezultate mai bune. Însă, în viața reală, pentru un număr de copii ale aceleiași pagini putem folosi copiatorul, fără a apela la o imprimantă sofisticată. Cunoscând aceste date am fost destul de nerăbdători să vedem ce poate face o imprimantă cu o viteză de tipărire declarată de 50 de pagini pe minut. Am construit un document de test, format din 100 de pagini text și am trimis comanda de tipărire. Eliminând cele 8 secunde scurse până la căderea primei pagini tipărite în tavă, cele 2 minute și 7 secunde necesare tipăririi documentului ne-au convins că avem de-a face cu prima imprimantă cinstită pe care am avut ocazia să o testăm. Repetarea testului sau încercările noastre de a obține timpi mai slabi au eșuat, 9000dn încăpățânându-se să tipărească text la 50 de pagini pe minut. În mod evident, în cazul documentelor de test care conțineau imagini și grafice, procesorul la 300 MHz a fost mai solicitat, rezultând o viteză de aproximativ 32 de pagini pe minut.

Pentru un om care lucrează într-un laborator de teste, un echipament de tipul lui LaserJet 9000dn ridică probleme serioase. A fost printre puținele echipamente, dacă nu singurul, căruia nu am reușit să îi găsim cusur. Iar atunci când nu poți reproșa nimic unui echipament ești bănuit de părtinire. Însă împotriva acestei situații avem cel mai puternic argument: am văzut-o lucrând, deci nu încape nici un dubiu.
În România prin HP România, tel.: 01-205.33.55.

 

Echipamente de stocare

Asus CD-S500/A
[alegerea redacției - martie]
Este al doilea an consecutiv când un CD-ROM Asus domină testele categoriei. Beneficiind de ultima versiune de firmware, disponibilă la momentul testului, unitatea a obținut cele mai bune rezultate în aproape toate testele destinate echipamentelor CD-ROM. În plus, tehnologia DDSS II (Double Dynamic Suspension System) proprietară Asus, contribuie atât la un confort sporit pentru utilizator, prin scăderea nivelului de zgomot, cât și la eliminarea erorilor datorate vibrațiilor.
În România prin Ager Business Tech, tel.: 01-336.06.55.

 

Pioneer DVD-105F
[alegerea redacției - martie]
Deși bătălia rezultatelor a fost deosebit de strânsă cu unitatea DVP 1640A produsă de firma Acer, prețul mult mai mic a tranșat lupta în favoarea unității produse de Pioneer. Un alt element aparte a fost sistemul de preluare a discurilor, de tip slot și nu tray, ca în cazul celorlalți competitori. Cea mai bună rată medie de transfer nu a fost obținută întâmplător, ea datorându-se sistemului de corecție a erorilor.
În România prin Caro Group, tel.: 01-313.71.09.

 

Western Digital Caviar WD 600AB
[alegerea redacției - iunie]
În timp ce pentru discurile hard cu viteză de rotație mare (7200 rpm) nu a existat un model care să se evidențieze în mod clar, în clasa discurilor destinate aplicațiilor de birou (5400 rpm) s-a detașat modelul Caviar 600AB. Un lucru foarte rar întâlnit a fost obținerea celor mai bune rezultate în toate testele categoriei, fiind probabil alegerea redacției asupra căreia ne-am decis cel mai ușor de-a lungul anului.
În România prin Elko Tech România, tel.: 01-224.60.94.

 

Plextor PX-W1610TA / PlexWriter 24/10/40x
[alegerea redacției - iulie] / [cea mai bună impresie - noiembrie]
La un pas de a deveni o tradiție, ocuparea locului fruntaș de către unitățile CD-RW produse de firma Plextor se bazează în primul rând pe siguranța mare de scriere și în al doilea rând pe viteza de scriere. Siguranța se datorează în primul rând celor două tehnologii, Burn-Proof și PowerRec, care permit continuarea procesului în condițiile unei variații foarte mari a ratei de transfer a datelor.
În România prin Depozitul de calculatoare, tel.: 01-221.73.77.

 

 


Sisteme desktop

Best Avenger XL
[alegerea redacției - mai]
Un sistem dedicat mai ales celor care utilizează aplicații grafice. Pe lângă obținerea celor mai bune rezultate în testele de grafică, sistemul s-a remarcat și prin stabilitatea în funcționare, lucru deosebit de important. Atenția asamblorului pentru detaliile legate de aspectul interior a constituit de asemenea un punct forte în decizia de acordare a alegerii redacției. În plus, Avenger XL s-a numărat printre fericiții participanți ai căror firme producătoare au înțeles să se încadreze în parametrii specificați de noi.
Producător Best Computers, tel.: 01-303.01.91.

 

Blue Ridge Atronic Professional Prime
[alegerea redacției - mai]
Construit pe o placă de bază, Abit KT7A RAID, care se află și la această oră încă în topul preferințelor pentru sisteme AMD cu SDRAM, Atronic Professional Prime a câștigat o parte importantă a testelor categoriei de sisteme mid-level pentru birou. Acest lucru s-a datorat desigur și discului hard, de asemenea cel mai bun din test, care a ajutat în mod considerabil, mai ales în testele "grele" de aplicații. Ca și în cazul celorlalte sisteme preferate de noi, modul de asamblare a contat foarte mult în decizia finală.
Producător Blue Ridge International, tel.: 01-210.68.28.

 

Brinel Alpis Kinetiz K7
[alegerea redacției - mai]
Beneficiind de cea mai echilibrată configurație a categoriei de sisteme de birou entry-level, Alpis Kinetiz K7 a fost și singurul sistem dotat cu unitate CD-RW. Acest lucru denotă, dacă mai era cazul, preocuparea asamblorului de a asigura un suport pe termen cât mai lung utilizatorului, prin echiparea sistemului cu componente performante. Prezența unei plăci de rețea, care să asigure conectivitatea indispensabilă într-un mediu de firmă, a contribuit de asemenea la decizia de a-i acorda acestui sistem încrederea noastră.
Producător Net Brinel, tel.: 064-414.610.

 

Sistec SCS Station
[alegerea redacției - mai]
Firma Sistec a participat la testul din luna mai cu două sisteme la aceeași categorie, cea a sistemelor mid-level, unul din ele respectând chiar parametrii impuși de noi. SCS Station a fost singurul sistem echipat cu, pe atunci, noua memorie DDR-RAM dintre cei luați în considerare la alegerea redacției. Alături de obținerea unor rezultate impresionante în teste, aspectul interior a cântărit și în acest caz foarte mult. Nu putem omite din această prezentare monitorul Samsung SyncMaster 755DF, care poate suporta rezoluții de până la 1600x1200 pixeli în 66 Hz.
Producător Sistec, tel.: 064-190.282.

 

Elsaco Panther Xtreme 1400
[alegerea redacției și recordul lunii - decembrie]
O privire fugitivă aruncată asupra configurației lui Panther Xtreme 1400 te poate face să crezi că asamblorii celor două sisteme câștigătoare au lucrat împreună. Cu excepția unui plus de memorie și a capacității superioare de stocare, acest sistem este configurat pe aceleași coordonate. S-a folosit o placă Epox EP-8K7A+, de asemenea câștigătoare a alegerii redacției în testul de plăci de bază, apelându-se în mod fericit la facilitatea RAID oferită de aceasta.
În România prin Elsaco Electronic, tel.: 031-51.42.78.

 

Caro C-One 1400
[alegerea redacției - decembrie]
Performanța și stabilitatea în funcționare au fost principalele criterii de care s-a ținut seama în configurarea lui C-One 1400. O placă de bază ce oferă o multitudine de facilități și care și-a demonstrat posibilitățile în testul din luna noiembrie, cel mai performant procesor al momentului când s-a realizat testul, alături de două discuri hard instalate în RAID, au constituit fundamentul rezultatelor foarte bune din teste. În plus, aspectul de farmacie din interiorul carcasei a demonstrat o dată în plus dorința asamblorului de a construi un produs performant.
Producător Caro Group, tel.: 01-313.71.09.

 

 

Imprimante inkjet

Epson Stylus Color 685
[alegerea redacției - august]
Întâlnirea cu Stylus Color 685 ne-a prilejuit, pentru a doua oară anul trecut, întâlnirea cu situația în care un echipament câștigă categoric toate testele categoriei. Iar când acest lucru se întâmplă fără a se face rabat la calitatea tipăririi, aproape că argumentele contra nu își mai au rostul. Alături de viteza de tipărire însă, în cazul unei imprimante și mai ales în cazul uneia cu jet de cerneală, trebuie ținut cont de costurile totale de deținere, care includ alături de prețul de achiziție și costurile consumabilelor. În ciuda unui preț de achiziție mai mare decât al competitoarelor, Stylus Color 685 beneficiază de aproape cel mai mic cost pe pagină color, fiind întrecută doar de HP 840C, care însă a păcătuit la capitolul performanțe.
În România prin MB Distribution, tel.: 01-230.03.14.

 

Lexmark J110
[alegerea redacției - august]
La prima vedere specificațiile lui Lexmark J110 se apropie mai mult de ale unei imprimante laser de început de gamă. Cu un ciclu lunar de tipărire de până la 10.000 de pagini și cu o capacitate a cartușului de cerneală de 3000 de coli, imprimanta este echipată cu procesor grafic la 100 MHz și 8 MB de memorie. Alături de cartușele de cerneală separate pentru fiecare culoare, rezultând o economie substanțială de bani, J110 introduce și sistemul inovativ PerfectFinish. Acesta constă în impregnarea colii de hârtie cu o substanță specială în timpul procesului de tipărire, pentru a realiza o îmbunătățire a calităților acesteia.
În România prin Macro International, tel.: 01- 233.00.18.

 

Epson Stylus Color 980
[alegerea redacției - august]
În testul de imprimante pentru birou, Stylus Color 980 s-a apropiat cel mai mult de viteza de tipărire specificată de producător, reușind aproape 8 ppm. Pe lângă rezultatele foarte bune din teste, obținând cele mai bune performanțe chiar în testele cele mai solicitante, imprimanta se remarcă prin obținerea celui mai bun raport calitate/preț în modul de tipărire economic. Stylus Color 980 reușește să producă documente mai mult decât acceptabile calitativ, dar cu un consum vizibil mai mic de cerneală.
În România prin MB Distribution, tel.: 01-230.03.14.

 

 

Sisteme portabile

Asus L8400
[alegerea redacției - septembrie]
Nefiind împovărat de prețul suplimentar pe care trebuie să îl plătești atunci când apelezi la un nume consacrat, Asus L8400 reușește să ofere performanțe de vârf și o stabilitate remarcabilă. Astfel se obține un raport preț/calitate mai mult decât avantajos. Iar toate aceste avantaje sunt obținute fără a omite vreo componentă importantă din configurația de bază. Conectivitatea la birou este asigurată prin intermediul unui Port-Bar, o variantă simplificată de port-replicator.
În România prin Easy Mobile Computing, tel.: 01-410.09.50.

 

Dell Inspiron 8000
[alegerea redacției - septembrie]
Câștigător al categoriei de sisteme orientate spre performanță, Inspiron 8000 beneficiază de dotări similare unui sistem desktop. Procesorul puternic, placa video performantă, disc hardul încăpător, ecranul cu diagonală și rezoluție mare, tastatura cu butoane mari și posibilitatea de a opta pentru înlocuirea mouse-ului fie prin touch pad, fie prin pointing stick, reprezintă factorii care au propulsat acest echipament în fruntea clasamentului. În plus, Dell Inspiron 8000 a primit titlul neoficial de "cel mai expandabil sistem portabil", fiind echipat cu toate porturile de conectare de care ați putea avea nevoie.
În România prin System Plus, tel.: 01-335.62.83.

 

IBM ThinkPad A21p
[alegerea redacției - septembrie]
Am putea spune că am avut de a face cu un excelent reprezentant al valorilor IBM. În carcasa ce respectă formele pătrățoase, deja tradiționale, se ascunde un sistem puternic, care a obținut cele mai bune punctaje în testele noastre, în pofida echipării cu un procesor mai slab decât al concurenței. Un element deosebit, care poate explica performanțele obținute, îl constituie discul hard de 5400 rpm. În afară de modelul Dell, ThinkPad A21p a fost singurul care a mai beneficiat de ecran cu diagonala de 15" capabil să afișeze imagini la o rezoluție de 1600x1200 de pixeli.
În România prin IBM România, tel.: 01-224.15.44.

 

 

Plăci video

Inno3D Tornado GeForce2 Ultra
[alegerea redacției - octombrie]
Deși se presupune că aceia care sunt dispuși să investească mai mult de 200$ pentru achiziția unei plăci grafice pot investi oricât, diferența de peste 100$ dintre acest model și modelele mai performante, face din Inno3D Tornado GeForce2 Ultra o alegere optimă pentru orice împătimit. Fără să ofere facilități speciale de overclocking, dar cu o funcționare fără nici un fel de probleme, Tornado GeForce2 Ultra putea foarte bine să concureze cu orice placă GeForce3, în toate testele neoptimizate T&L.
În România prin Depozitul de calculatoare, tel.: 01-221.73.77.

 

Sparkle SP6800
[alegerea redacției și recordul lunii - octombrie]
La prima vedere SP8600 nu este un model promițător, mai ales datorită lipsei unor facilități de bază pentru pasionații de overclocking. Rezultatele excelente din teste însă sunt datorate în totalitate echipării acestei plăci grafice cu o memorie cu un timp de acces mai mic decât a concurentelor din aceeași clasă valorică. Astfel a fost posibilă funcționarea acesteia la o viteză de 183 MHz, fără a fi forțată.
În România prin Elsaco Electronic, tel.: 031-51.42.78.

 

Gigabyte GV-GF2010
[alegerea redacției - octombrie]
Plasarea foarte strânsă între versiunile GTS și Ultra a făcut ca GeForce2 Pro să fie considerat un cipset intermediar. Însă diferența de preț s-a putut regăsi în performanțele superioare, obținute datorită celor 200 MHz DDR. Dotat cu un astfel de cipset, modelul produs de Gigabyte a fost cea mai bună alegere pentru cei care doreau să investească mai puțin de 200$ în placa grafică.
În România prin
Caro Group, tel.: 01-313.71.09 și
Tornado Sistems, tel.: 01-312.75.07.

 

Inno3D Tornado GeForce2 Pro
[recordul lunii - octombrie]
Există utilizatori care pun accentul pe multitudinea de facilități oferite de un echipament, în timp ce alții apreciază performanța pură, nefiind interesați de facilitățile suplimentare. Modelul de față este destinat celei de a doua categorii. Tornado GeForce2 Pro este în primul rând o placă rapidă, această afirmație bazându-se pe rezultatele obținute în testele noastre. Chiar dacă alegerea redacției pentru categoria sa s-a îndreptat către alt model, Inno3D Tornado GeForce2 Pro își merită banii dacă vă doriți performanță pură.
În România prin Depozitul de calculatoare, tel.: 01-221.73.77.

 

Jetway Wonder 7000
[recordul lunii - octombrie]
Modelul de față a constituit o surpriză mai mult decât plăcută, producătorul său fiind mai bine cunoscut pentru realizarea unor echipamente orientate spre preț. Wonder 7000 a obținut cele mai bune rezultate dintre plăcile situate din punctul de vedere al prețului peste bariera celor 200$, fiind singura, dintre plăcile dotate cu procesoare grafice nVidia GeForce 3, care a reușit să obțină un rezultat mai bun în testele Quake3 decât modelele dotate cu procesoare grafice nVidia GeForce2 Ultra.
În România prin Ultra Pro Computers, tel.: 01-211.70.90.

 

 

Imprimante laser

HP LaserJet 4100N
[alegerea redacției - aprilie]
Cine spune că trăsăturile bune nu se moștenesc înseamnă că nu au lucrat cu o imprimantă laser HP. Continuând lucrurile bune făcute de modelul 4050, LaserJet 4100 aduce la rândul său câteva îmbunătățiri notabile. Creșterea volumului de tipărire la 150.000 de pagini pe lună, un engine îmbunătățit, cu o viteză maximă specificată de 24 ppm, alături de un timp de imprimare a primei pagini de 12 secunde, sunt elemente care promit performanțe de top. Iar rezultatele din teste au confirmat aceste așteptări. Un alt aspect extrem de important și neglijat de multă lume este procesul de instalare, coborât până la nivelul la care poate fi realizat de orice utilizator obișnuit. Tot la capitolul facilităților unicat, trebuie menționată folosirea cartușului inteligent de toner, dotat cu sistem de monitorizare a nivelului tonerului.
În România prin HP România, tel.: 01-205.33.55.

Kyocera EcoSys FS-1200
[alegerea redacției - aprilie]
Concurând la clasa imprimantelor de început de serie, FS-1200 a impresionat atât prin rezultatele obținute în teste, element important în alegerea noastră, dar și prin facilitățile oferite. În primul rând, tehnologia Ecosys, proprietară Kyocera, promite să reducă semnificativ costurile de tipărire și nivelul de poluare, asociat cu necesitatea înlocuirii consumabilelor. Astfel, sistemul drum-developer este înlocuit la fiecare 100.000 de pagini tipărite, nemaifiind necesară înlocuirea sa odată cu terminarea tonerului.

Un alt aspect interesant este dotarea cu un slot PC Card, permițând, de exemplu, adăugarea de memorie suplimentară atunci când este nevoie.
În România prin Scop Computers, tel.: 01-231.65.78.

 

 

Plăci de bază

 

MSI 845 Pro2
[cea mai bună impresie - octombrie]
Apărut din dorința Intel-ului de a ataca piața low-end, cipsetul 845 a creat numeroase dezbateri, majoritatea fiind legate de cunoscuta problemă a folosirii exclusive a plăcilor video alimentate pe 1,5 volți. Însă orice problemă poate fi rezolvată dacă este cunoscută, iar MSI se numără printre producătorii de plăci de bază "cinstiți", care au înțeles să avertizeze utilizatorii asupra pericolelor posibile.

Alături de performanțele remarcabile în testele rulate, MSI 845 Pro2 oferă multe facilități suplimentare. Pentru cei care doresc să "testeze" capabilitățile plăcii pe tărâmul overclockingului, producătorul a echipat placa cu sistemul de avertizare și diagnosticare a erorilor D-Bracket. Cei preocupați de confidențialitatea datelor au la dispoziție sistemul de protecție SmartKey, un dispozitiv conectat pe USB, în lipsa acestuia sistemul blocând accesul.
În România prin Flamingo Computers, tel.: 01-222.50.41.

 

Asus TUSL2-C
[alegerea redacției și recordul lunii - noiembrie]
Lansarea unui nou model de placă de bază nu înseamnă automat că modelul precedent nu mai este folositor, ci poate însemna de multe ori atacarea unui nou segment de piață de către producător. Acesta este și cazul lui TUSL2-C, acest model reprezentând o variantă a modelului TUSL2, dar cu cipset i815EP. Lipsa cipsetului grafic de pe placa de bază conduce la un preț mai scăzut de achiziție, placa putând deveni mai atractivă și pentru cei care doresc mai mult decât facilitățile video oferite de un controler integrat.
În România prin Depozitul de calculatoare, tel.: 01-221.73.77.

 

Asus CUSL2-LS
[alegerea redacției - noiembrie]
Fiind o placă destinată mai degrabă stațiilor de lucru puternice sau serverelor de început de gamă, Asus CUSL-LS nu a putut, așa cum spuneam și în luna noiembrie, să își pună în valoare adevăratele calități în testele noastre. Placa beneficiază de o serie de facilități de monitorizare impresionante, utilizatorul sau administratorul fiind capabil de a urmări temperaturile a trei componente din sistem, vitezele de rotație a trei ventilatoare interne și putând controla șase tensiuni de alimentare.
În România prin Senorg România, tel.: 01-233.16.76.

 

Gigabyte GA-7DXR
[alegerea redacției și recordul lunii - noiembrie]
Apelând la aceeași variantă de cipset ca și prima alegere a categoriei, GA-7DXR a reușit rezultatele cele mai bune în cinci din totalul de nouă teste rulate. Pentru integrarea tuturor facilităților, producătorul a apelat la mărirea dimensiunilor plăcii, de aici rezultând designul mai aerisit. Problema mai multor echipamente de stocare este rezolvată de prezența a patru conectori IDE, doi dintre aceștia fiind în grija controlerului Promise ATA-100/RAID.
În România prin Caro Group,tel.: 01-313.71.09.

 

Epox 8K7A+
[alegerea redacției - noiembrie]
În așteptarea cipsetului VIA KT266A, indisponibil la momentul testului nostru, producătorii au apelat la soluția unui cipset compus din Northbridge AMD 761 și Southbridge VIA 686B. Această variantă a fost preferată datorită facilităților suplimentare oferite de Southbridge-ul VIA în fața celui de la AMD, incluzând codec audio AC 97 și magistrală IDE UATA/100, la un preț mai bun. Atenția producătorului pentru cele mai mici detalii dau plăcii un aspect îngrijit, dar făcându-și cunoscută prezența și în rezultatele obținute în teste. Controlerul RAID HPT 370A este responsabil de buna funcționare a discurilor instalate pe conectorii 3 și 4.
În România prin Elsaco Electronic, tel.: 031-51.42.78.

 

MSI 850Pro2
[alegerea redacției - noiembrie]
Dintre toate modelele de plăci destinate procesoarelor Pentium 4, cu cipset 850, MSI 850Pro2 prezintă cea mai interesantă configurație. Elementul cel mai interesant este legat de poziționarea unuia din sloturile de memorie, paralel cu slotul AGP, deci perpendicular pe celelalte trei sloturi de memorie. Nu știm dacă această inovație a fost implementată mai mult din dorința de a realiza o configurație diferită față de modelul de referință de la Intel, sau există o explicație științifică. Ce știm sigur însă sunt rezultatele din teste, unde placa s-a comportat pe ansamblu cel mai bine, după performerul categoriei.
În România prin Flamingo Computers, tel.: 01-222.50.41.

 

Intel D850GB
[recordul lunii - noiembrie]
Preferate de cele mai multe ori atunci când este vorba de configurarea unui server sau, în general, a unui sistem pentru care stabilitatea este prioritatea numărul unu, plăcile Intel își respectă de fiecare dată statutul. Se pare că încercările diferiților producători de a se rupe de modelul de referință, în cazul plăcilor pentru Pentium 4 pe socket 423 și cu cipset 850, au avut ca rezultat o pierdere la capitolul performanță. Fără a oferi vreo facilitate de overclocking, placa vine însoțită de un CD pe care, pe lângă drivere, se mai află câteva aplicații utile, cum ar fi: Norton AntiVirus 2001, Norton Firewall 2001 și Intel Active Monitor. Această din urmă aplicație este un instrument de monitorizare a funcționării principalilor parametrii ai plăcii, trimițând mesaje de alertă în cazul eventualelor probleme, însă nu credem că vă veți întâlni prea des cu această situație.
În România prin
Asbis România, tel.: 01-224.05.11 și
Elko Tech România
, tel.: 01- 224.60.94.

 

Abit KG7-RAID
[cea mai bună impresie - decembrie]
Deși a lipsit din cadrul testului comparativ din motive care ne scapă, Abit nu avea cum să nu se numere printre premianții anului 2001. Un renume câștigat de-a lungul timpului nu se poate menține decât prin realizarea de plăci din ce în ce mai performante. Nici una din facilitățile de bază nu lipsește din arhitectura lui KG7-RAID, placa fiind construită pe cipsetul Northbridge AMD 761 cu Southbridge VIA 686B, în lipsa unei alternative mai bune la data lansării. Un aspect interesant îl constituie modul de umplere a sloturilor de memorie, acest lucru realizându-se începând cu slotul 4 și nu cu 1, ca de obicei.
În România prin Senorg România, tel.: 01-233.16.76.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro