Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Februarie  2002
"Uneori e bine să nu dai note"

Sergiu Stelian Iliescu
Coordonatorul Departamentului cu predare în limba germană, specializarea Inginerie economică în domeniul electric și în domeniul mecanic din cadrul Universității Politehnica București

Lumini și umbre

 

PC Magazine: Ne aflăm la ceva mai mult de un an (10 ianuarie 2002) de la revenirea dvs. în învățământ după o experiență de câțiva ani la conducerea CNI și ANCI. Cum s-a făcut această revenire și cum v-a influențat în activitatea dvs. de dascăl această perioadă?

Sergiu Iliescu: Revenirea nu a fost dificilă deoarece eu nu am întrerupt niciodată legătura cu Politehnica și cu învățământul. Toată perioada cât am fost la Comisia Națională de Informatică (CNI) sau la Agenția Națională pentru Comunicații și Informatică (ANCI) am continuat să-mi țin cursurile, să particip la conferințe, să activez în cadrul diverselor programe - gen TEMPUS, SOCRATES - precum și în programul de colaborare cu Universitatea Tehnică din Darmstadt.

Experiența de la CNI și ANCI a fost bună din punctul de vedere al profesorului universitar. Orice absolvent de politehnică trebuie să aibă cunoștințe de aplicabilitate practică a teoriei. Din această perspectivă, în prezent pot să dau o tentă mai concretă unor cursuri, cum ar fi de exemplu includerea unor noțiuni de management sau de practica reglării automate la cursurile de analiză de sistem. Foarte multe lucruri pe care le-am adăugat la cursul de analiză de sistem proveneau și din experiența pe care am acumulat-o în cadrul elaborării de studii de fezabilitate, a unor caiete de sarcini etc., informații care le-am folosit într-o serie de materiale pentru cursanții SAP deoarece nu toți dintre aceștia vor face programare, unii vor conduce proiecte, alții vor lucra în marketing ș.a.m.d. Asta-i partea frumoasă a lucrurilor.

PC Magazine: Înțeleg că există și o parte mai puțin frumoasă. Dați-ne un exemplu. La ce vă referiți?

Sergiu Iliescu: Întotdeauna există lumini și umbre. De exemplu, foarte mulți oameni care lucrează în zona TI&C nu sunt pregătiți pentru dialog și nu cunosc arta compromisului, în sensul bun al cuvântului. Deși acest domeniu este de înaltă tehnologie, unii dintre ei ar mai trebui să treacă printr-o reciclare privind în special aspectele de management, comunicare, relații inter umane, chiar și unele componente economice. Nu am fost niciodată un fan al acestei zone dar am constatat în timp că un inginer trebuie să controleze destul de bine și aspectele economice și juridice.

PC Magazine: Credeți că aceste lacune sunt acoperite de cursurile MBA din străinătate sau din țară la care se înscriu din ce în ce mai multe persoane în ultimul timp?

Sergiu Iliescu: Da, cred că da. Cred de asemenea că învățământul la distanță va trebui utilizat din ce în ce mai mult pentru astfel de cursuri. Dar, este necesar ca orice student să aibă la absolvire o pregătire economică minimală, care îi va servi la cunoașterea modului în care se întocmește un buget al unui proiect, la conturarea unei perspective economice, la susținerea proiectelor și din punct de vedere economic etc.

În majoritatea facultăților de la UPB s-au introdus de câțiva ani specializări pe domeniul ingineriei economice. Chiar secțiile obișnuite au suferit o restructurare în sensul că, cel puțin în primii doi ani, sunt introduse cursuri de comunicare, de elemente economice, urmând ca în ultimii ani să existe cursuri speciale de management. Pe lângă aceasta, în cadrul Departamentului de pregătire în limbi străine, secțiunea germană este centrată pe o singură specialitate - ingineria economică. Aceasta a luat ființă la începutul anilor ‘90 prin cooperare directă cu Universitatea Tehnică din Darmstadt.

Programa analitică a acestei secțiuni, care se racordează aproape perfect la programa germană, dar și la imperativele învățământului românesc, conține aproximativ 60% discipline tehnice, 35% economice și 5% discipline de cultură generală și de drept comercial.

PC Magazine: De ce a fost necesară corelarea celor două programe, diplomele sunt recunoscute și în Germania?

Sergiu Iliescu: Într-un viitor destul de apropiat se dorește emiterea de diplome duble, care să aibă antetele ambelor universități. Până atunci această corelare era necesară pentru a asigura o continuitate a studiilor. Studenții de la noi fac în România un anumit număr de ani și își continuă studiile în Germania, iar disciplinele trebuie să poată fi recunoscute la Darmstadt.

PC Magazine: Lucrarea de diplomă unde se dă?

Sergiu Iliescu: Se poate da în funcție de circuitul studiului fie în România, fie în Germania. Dacă ultimii ani au fost făcuți în Germania, atunci se poate da lucrarea de diplomă acolo, ca să și-o suțină și în România trebuie să plătească taxele pentru reînmatriculare și să dea din nou lucrarea de diplomă aici cu aceeași temă sau, preferabil, cu o alta, care să fie o dezvoltare a temei de la Darmstadt. Dacă studiile se finalizează în România, lucrarea de diplomă se susține aici. Conducătorii lucrării pot fi din România sau de la Darmstadt.

PC Magazine: Ce mai prevede colaborarea?

Sergiu Iliescu: Pe lângă partea pur didactică, există și o componentă de cercetare în cadrul acestei colaborări, care se dorește a fi dezvoltată în sensul participării studenților sau cadrelor didactice din România la teme comune cu colegii de la Darmstadt sau chiar la conducere de doctorate.

PC Magazine: Spuneați ca sunteți într-o fază intermediară a acestei colaborări și că se va trece în curând la o fază superioară. În ce constă aceasta și când se va realiza?

Sergiu Iliescu: În a doua parte a anului trecut, Senatul Politehnicii bucureștene a hotărât transformarea Departamentului de Științe Inginerești într-o facultate cu predare în limbi străine, iar fiecare secțiune a departamentului în catedre. Secția germană va fi probabil o catedră, numită Catedra de Inginerie Economică. Trecerea de la departament la facultate va da noi valențe și o nouă importanță acestor specializări, care sunt cuprinse în nomenclatorul Ministerului Învățământului. Primul pas va fi admiterea la această facultate, care se va da în toamna lui 2002. În acest moment există doar o problemă tehnică de aprobare a unui act normativ prin care Ministerul Educației și Cercetării, respectiv Guvernul României, să aprobe înființarea acestei facultăți. După informații de ultimă oră, acest lucru se va realiza în cursul acestei luni.

PC Magazine: Cei care vor dori să fie studenți ai acestei facultăți vor trebui să dea și un examen de limbă?

Sergiu Iliescu: Vom avea două categorii de candidați: cei care cunosc limba germană suficient de bine și alții care vor avea posibilitatea să facă un an pregătitor. Dacă aranjamentele cu Darmstadt rămân în vigoare, și avem semnale că acest lucru se va întâmpla, acest an pregătitor va fi finanțat de partea germană.

PC Magazine: Ce specializări va avea facultatea?

Sergiu Iliescu: Vor exista două direcții de specializare: ingineri economiști în domeniul electric/electrotehnic și o alta în domeniul mecanic, ambele având o componentă destul de importantă de informatică. Cele două direcții sunt deja acreditate și intenționăm ca în momentul stabilizării acestei facultăți, lucru care se va întâmpla în maximum doi ani, să pregătim terenul pentru introducerea unei noi direcții - de informatică economică, în concordanță cu tendința care se manifestă pe piața muncii. Sunt schițate deja planurile de învățământ posibile pentru această direcție, dar având în vedere că și parte germană și noi suntem într-un proces continuu de reașezare a programei analitice, vom coopera pentru a putea realiza posibilitatea de utilizare a creditelor europene transferabile.

PC Magazine: Interesul părții germane vizează creșterea numărului de specialiști care vor putea lucra în Germania?

Sergiu Iliescu: Nu neapărat. Partea germană nu dorește neapărat să atragă specialiști în Germania, ci să existe specialiști la noi care să reprezinte o punte între mediul de afaceri românesc și german. Peter Simon, președintele Clubului oamenilor de afaceri germani din România, îmi spunea că sunt interesați de utilizarea absolvenților noștri în cadrul firmelor germane sau germano-române din România, sigur, eventual și în Germania, dar nu neapărat pentru așa ceva.

PC Magazine: Să revenim la coordonarea domeniului tehnologiei informaticii și a comunicațiilor în România. Am făcut un mic sondaj în rândul comunității locale TI și vă rog să răspundeți și dumneavoastră la întrebările puse acolo: ce apreciați și ce criticați în activitatea MCTI din 2001 și să acordați o notă acestei activități pe o scară de la 1 la 5.

Sergiu Iliescu: Vă voi răspunde de pe poziția de profesor universitar și de inginer și nu pe rând la fiecare întrebare ci printr-o vedere de ansamblu.

Personal consider că așa cum a fost ea concepută, nu prea bine evident, și prin poziția pe care o avea în raport cu celelalte entități guvernamentale la timpul respectiv, ANCI a reușit să facă destul de multe lucruri, ca de exemplu: repoziționarea României la Conferința de Radiocomunicații de la Istanbul, în special în domeniul comunicațiilor spațiale și recucerirea pozițiilor orbitale ale României sau aranjamentele de la Viena în zona de radiofrecvență, plus strategiile TI&C elaborate. Cred că toate acestea au fost niște elemente de ajutor viitoarei entități care s-a numit Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informațiilor, așa cum și Agenția noastră la momentul respectiv s-a bazat pe realizările CNI și ale Ministerului Comunicațiilor din anii ‘90-'97.

Părerea mea este că noua entitate care a fost înființată în ianuarie 2001 ar fi fost mai bine să fie creată la nivel de secretariat de stat, membru al Guvernului României, pentru a se putea realiza cât mai repede o serie de cerințe și angajamente pe care România le făcuse încă de pe vremea când existau Ministerul Comunicațiilor și CNI. Această entitate ar fi trebuit să funcționeze ca entitate pentru stabilirea strategiei TI&C alături de o agenție de reglementare și de control în domeniul TI&C, fiindcă fără doar și poate acesta este trendul la nivel european și internațional la care trebuie să ne raportăm și noi în timp.

Nu am toate datele problemei în acest moment ca să spun dacă pe zona aceasta a reglementărilor și a existenței unei agenții independente și autonome de reglementare s-a făcut sau se face ceva, dar cred că ea ar fi trebuit să fie creată mult mai devreme, pentru că aceasta a fost și condiția pusă de Banca Mondială când s-a negociat împrumutul. Sigur, am înțeles din presă că MCTI-ul a lansat un număr impresionant de programe în domeniul TI, nu am date suficiente să vă spun în ce măsură au fost ele realizate și când. Pe de altă parte, cred că România trebuie să fie în consens cu toate noile tehnologii în domeniul TI&C, și mă refer în mod particular la noua generație de comunicații mobile. În acest moment obținerea unui preț convenabil pentru o licitație 3G ar putea fi dificilă. Cred că la începutul anului 2001 se puteau obține sume interesante în acest domeniu și este bine să fim up-to-day și în această direcție. Sigur, datorită tranziției mediul economic românesc nu poate răspunde tot atât de bine costurilor cerute de noua generație de telefonie mobilă, cred însă că terenul trebuie pregătit așa cum a fost și în cazul celor 2-3 licențe GSM, care au avut o dezvoltare extraordinară la care nimeni nu s-ar fi așteptat. Trebuie să fim pregătiți și pentru a treia generație de telefonie mobilă.

PC Magazine: Riscați o notă?

Sergiu Iliescu: Uneori e bine să nu dai note.


A consemnat Mihaela Cârstea


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro