Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Ianuarie 2002

Fața oficială a noastră și a altora

Dan Iancu

Cum să iei o viză sau ce să cauți într-o anumită țară. Te poți duce pe internet să cauți, dar primul impuls este de a vedea ce spune și ce te îndrumă o anumită ambasadă. E mai simplu mai ales că ambasada trebuie în ultima vreme să se ocupe și de cum arată țara respectivă în ochii celor de acolo. O să luăm și de la noi și de la ei să vedem pe unde ne situăm. Ce ne-am dori de la un astfel de sit? În primul rând informații birocratice cât mai ample și cât mai precise. Cine este bucureștean și nu numai, știe cât de mari sunt cozile, iar o abordare algoritmică ar putea avea o influență pozitivă în scurtarea timpului de așteptare. Apoi informații esențiale despre țara respectivă, atât culturale cât și economice, și nu în cele din urmă situri reprezentative categorisite pe tipul de informație dorit. Pe scurt, o ambasadă ar trebui să fie un portal informatic pentru a accede în țara respectivă.

Ambasada României la Paris
Un sit ambițios, cu o primă pagină în flash, o prezență agreabilă, cam aceasta ar fi o primă caracterizare. Secțiunile acoperă aproape toate domeniile interesante. Am remarcat diacriticele franțuzești (a doua oară pe ziua de azi), ceva mai simplu de pus decât cele românești, dovadă situl guvernamental, de unde am plecat la scrierea articolului (www.gov.ro), sau varianta românească a imnului. Economia sitului este bună, mă refer la amplasarea meniurilor pentru a facilita o parcurgere rapidă, iar interfața corectă și sobră, fără a excela în design, dar fără gafe sau lipsuri majore din punct de vedere grafic. La data când vizionez situl, am și o actualizare proaspătă cu privire la vizita primului ministru, Adrian Năstase, în Franța. Din păcate, exact o pagină interesantă pentru francezi (http://www.amb-roumanie.fr/francofonie.html) este umplută doar cu un gif rotitor pe care scrie deplorant "construction". Nu înțeleg și nu am de gând să înțeleg vreodată ce este în mintea unui făcător de pagini de web care face o asemenea gafă. Dacă era vorba de un sit personal, poate nu era așa de grav, dar aici este chiar obrazul nostru și a te baza pe neștiința unui ambasador nu este de bun augur. Apoi faptul de a nu prezenta situl și în limba română este impardonabil, chiar dacă franceza este prioritară în cazul de față. Poate or fi români care doresc să mai citească ceva și de acolo în limba lui Eminescu, ca să nu spun a lui Cioran.
www.amb-roumanie.fr
Apreciere:

 

...Și cea de la Washington DC
Dacă vă așteptați la o schimbare majoră vă înșelați. În primul rând, interfața grafică lasă mult de dorit. Mult mai precară coordonarea sitului. Fiecare a pus pagini după cum i-a tunat, așa că este mai mult un fel de ciorbă de de toate decât ceva bine structurat și reprezentativ. Pe scurt, este muncă de amatori entuziaști, bună poate acum vreo cinci ani, de neconceput în zilele noastre. În primul rând, secțiunile puse aleatoriu, apoi modalitățile de execuție ale diferitelor pagini. O fi existând o anumită autonomie a ambasadelor, dar mi se pare enervant ca date generale despre România să fie date de situri particulare fiecare situată aiurea. A se vedea istoricul și anumite hărți. Dacă îmi aduc bine aminte, actualul ministru de externe fu ceva vreme prin cele Americi și ar fi trebuit să fie mai la curent cu ce "iaște internetul și ce vrea el". Ori când dai de cele mai diverse reprezentări ale României făcute chiar de către ambasade te iei cu mâinile de cap. Noroc cu vizitele de lucru că mai apare ceva nou. Ideea sitului ambasadei este importantă pentru oricine, indiferent dacă este localnic sau reprezentat de către ambasadă. Nu e normal ca informațiile să fie incomplete, de exemplu faptul că nu există adrese de internet ale consulatelor onorifice. Mă îndoiesc că onorabilii cetățeni americani de origine română nu au așa ceva. Noroc că avem un consulat onorific la Las Vegas. Păcat de acest sit care trebuie regândit și renovat în totalitate.
www.roembus.org
Apreciere:

SUA
Nu am căzut pe spate. Corectă până la un anumit punct și gata. Este foarte adevărat că informațiile esențiale există, dar este departe de a constitui un model în materie. Poate s-au gândit că noi ne uităm la ei și nu prea le pasă. Dacă au avut grijă să folosească un fundal cu stema, destul de greoi chiar dacă este gri, puteau să țină la zi diferitele aspecte ale misiunii. De exemplu, dl. Rosapepe a cam plecat de mult și ultima informație de presă e de pe timpul ‘mnealui. Ce este cu adevărat important este pragmatismul însă. Informațiile privind diferitele forme de viză sunt foarte amănunțite, cu adevărat algoritmice. În rest, nu am găsit decât legături la diferite situri guvernamentale și informații în general suficient de vechi. Formatul grafic nu este nici el mai mult decât funcțional, cu diferite neglijențe în ceea ce privește aspectul. Se pare că autorii sitului ne cred chiar atât de culți precum ne lăudăm și informațiile despre țara lor nu se prea găsesc. Mi se pare firesc atunci ca lumea să nu știe că Harvard a fost înființat pe la 1636 și bate câmpii. Cei interesați și curioși să se uite la ce scrie la secțiunea culturală ca să-și poată da seama de modul de abordare. "The Press and Culture Section is part of the American Embassy in Romania and is responsible for media, educational and cultural relations between our two countries. Our programs include Fulbright Academic Exchanges, Press Conferences, Briefings, Seminars and the American Center, a facility for programs and meetings which includes INFORMATION USA, a comprehensive source of information about America. Return to the top of the page". No comments.
www.usembassy.ro/index.html
Apreciere:

Americanii la Paris
Mare mi-a fost curiozitatea să văd cum se arată Uncle Sam la Paris și nu am făcut rău. Diferența e cerul și pământul. Nu numai că situl este mult mai bogat în informație, dar are și pagini franțuzești pour la bon bouche. Mult mai aproape de adevăr, cu o grijă net deosebită de ruda săracă din România, situl parizian este bine structurat, cu o interfață grafică impecabilă, unde jocurile de caractere și fundaluri nu sunt la voia întâmplării. Să fie doar că lasă-mă să te las, care se ia, la mijloc? Nu știu, dar preferam ca diferențele să fie minime sau măcar să avem noi un sit cu care să le rupem gura. Așa că scorul e egal, nul peste tot. Să revin. Situl american de la Paris este impecabil și conține aproape tot ce ar trebui. Poate unele lucruri pe care mi le-aș fi dorit au fost dispuse altfel decât aș fi făcut personal un astfel de sit. Paginile sunt mult mai aproape una de alta, ca aspect, și multitudinea informațiilor, de la cele birocratice la cele de ultimă oră dau consistență sitului. În fond și la urma urmei avem nevoie de un astfel de tip de sit mai mult decât cred unii. Unele pagini, cele culturale, au și o anumită personalitate puțin nestandard, pentru a da culoare sitului. Interfața este simplă, concepută pentru a citi pe aproape orice fel de ecran, fără a se întinde pe toată lățimea, deși uneori mai scapă piciorul. Importantă este prospețimea (declarația de ieri a președintelui) și diversitatea. Din acest punct de vedere este impecabil. Cele trei coloane sunt dedicate, prima ambasadei celelalte două pentru ultimele știri sau pentru diverse. Ultimele două sunt folosite și pentru index sau pentru oferte de muncă. De altfel există mai multe subsituri pentru diferite consulate sau secțiuni importante ale misiunii americane în Franța.
www.amb-usa.fr/embassy.htm
Apreciere:

Cam atât pentru această lună. Ideea că internetul ar trebui să fie filtrat este mai veche și poate voi, cei care vizitați, să fiți mai intransigenți cu diferitele apariții. Nu este suficientă simpla nevizitare, dar și luarea de atitudine prin misive critice la adresa celor suficienți care își bat joc de timpul nostru. Dacă este vorba de situri ale unor bugetari, cu atât mai mult vă interesează să luați atitudine, indiferent dacă sunt ai noștri sau ai lor. Nu fiți îngăduitori pentru că uneori se traduce cu a fi prost și e păcat. Suportăm deja un trafic imens și înlăturarea mediocrităților sau a lucrului în dorul lelii trebuie înlăturate. Ambasadele sunt lucruri importante nu numai pentru guvernanți, dar și pentru noi cei care le plătim. A obține informații importante este un drept nu o favoare. În același timp, dacă te duci la www.mae.ro obții domino.kappa.ro/mae/home.nsf/HomePage, nu tocmai interesant din punctul meu de vedere.

Problema e de reprezentare și există o diferență între cei care poartă răspunderea și cei angajați să execute un serviciu. Poate e cazul ca ambasadele să aibă un reprezentant al serviciilor de internet, chiar dacă noi vom fi primii ce vom introduce această funcție.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro