Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Septembrie  2001
" Nici un produs nu poate să apere 100% fără o politică de securitate bine pusă la punct și fără instruirea angajațiilor"

Mihai Florin RADU
AntiVirus eXpert PR Executive, Softwin

Antivirușii românești reprezintă o alternativă la produsele străine

 

Mihaela Cârstea

 

 

PC Magazine: Anul acesta atacurile virușilor au fost parcă mai virulente ca niciodată. Care credeți că este explicația acestui fenomen?

Mihai Radu: În ultimii 2 ani, ponderea virușilor de e-mail a devenit covârșitoare. S-a trecut de la dominația virușilor de macro (în 1999 - începutul lui 2000, aceștia erau de departe pe primul loc) către dominația virușilor de e-mail (mass mailer și I-Worm). Aceștia, datorită modalității de răspândire extrem de rapide și sigure, reprezintă o amenințare mult mai serioasă. Pe de altă parte, s-a trecut de la virușii cu caracteristici tehnice superioare către viruși cu un mare impact psihologic, care au potențialul de a ,,păcăli" pe oricine. Astfel, creșterea atacului viral se datorează, în primul rând, creșterii ponderii virușilor de mail (peste 90% la ora actuală), răspândirii e-mail-ului și a internetului în toată lumea (statisticile arată o creștere exponențială în ultimul timp) și tehnicilor psihologice evoluate folosite de ultimii viruși.

PC Magazine: SirCam și CodeRed au creat panică în ultimele săptămâni, luând prin surprindere chiar și companiile cele mai în măsură să știe cum să se protejeze. Cred că și Softwin-ul a fost măcar odată surprins de un atac neașteptat. Cum comentați acest lucru?

Mihai Radu: Protecția antivirus trebuie dublată neapărat de o cultură TI a angajaților care trebuie învățați cum trebuie să se protejeze ei înșiși. Nici un produs nu poate să apere 100% fără o politică de securitate foarte bine pusă la punct și fără instruirea angajaților. Virusul SirCam a avut avantajul ambelor orientări amintite anterior: a beneficiat de avantajul tehnologic oferit de propriul său client SMTP - nemaiavând nevoie de Outlook sau de un alt client de e-mail și a folosit o tehnică psihologică rafinată, făcând apel la... bunăvoința și curiozitatea oamenilor și cerându-le un nevinovat... sfat. Specialiștii laboratorului nostru antivirus au fost primii din România și printre primii trei din lume care au avertizat asupra potențialului acestui virus și tocmai faptul că se transmite prin propriile mijloace a fost ceea ce ne-a atras atenția. În ce privește viermele CodeRed, cu toții știm că răspândirea sa a fost favorizată de o gaură de securitate a Microsoft IIS (n.r. web server-ul integrat în Windows 2000 și Windows NT) despre care Microsoft avertizase cu câtva timp în urmă, punând la dispoziția utilizatorilor un patch. Atâta vreme cât au existat condițiile propice propagării lui, viermele de internet nu a făcut decât să profite de ele pentru a se răspândi.

PC Magazine: Pe măsură ce virușii sunt tot mai agresivi, produsele antivirus sunt tot mai căutate. De aici și supoziția unora că de fapt creatorii de viruși sunt plătiți de producătorii de programe antivirus. Credeți că este posibil așa ceva?

Mihai Radu: Presupunerea că producătorii de software antivirus plătesc creatori de viruși sau chiar produc ei înșiși acești viruși este doar o... legendă. Există chiar și o legendă conform căreia firmele producătoare de antiviruși angajează foști scriitori de viruși. Acestea sunt însă, din fericire, doar legende - și nimic din toate acestea nu se întâmplă în realitate. Specialiștii laboratoarelor antivirus sunt oameni care și-au câștigat experiența în acest domeniu în urma unor ani de muncă și studiu aprofundat al comportamentului programelor distructive. Și aici - ca mai peste tot - principiul care spune că valoarea înseamnă 99% transpirație și doar 1% inspirație este adevărat.

PC Magazine: În afara certificării ICSA Labs, singulară deocamdată pentru un produs românesc, cu ce alte argumente vă susțineți produsul în fața clienților, în general, și a celor români, în particular?

Mihai Radu: Dacă trebuie să vorbim de certificări internaționale - dintre care, e adevărat, una foarte importantă este cea a ICSA Labs - AVX a primit, de-a lungul timpului, numeroase premii și distincții internaționale, printre care clasificarea pe primul loc în lume pentru stabilitate și tot un prim loc pentru dinamica produsului (cea mai rapidă ameliorare a ratei de detecție), ambele obținute la Virus Test Center, în Hamburg, Germania. Mai putem enumera prezența în topul celor mai bune 10 soluții de securitate a informațiilor din lume - top realizat de același for de prestigiu - și între cele mai bune 6 produse antivirus prezentate de SecurityFocus. Virus Bulletin (Londra, Anglia) consacra anul trecut, în ediția sa aniversară, două pagini soluțiilor AVX. De asemenea, produsul AVX s-a clasat pe primele locuri în toate forurile de testare on-line (Tucows, ZDNet, Yippie, SuperShareware etc).

Pe piața internațională, ceea ce ne distinge de ceilalți actori de pe scena produselor antivirus este în principal tehnologia folosită pentru acoperirea tuturor breșelor de securitate din sistem. Cu alte cuvinte, AVX s-a transformat în ultima vreme dintr-un antivirus performant, într-un produs cu dublă întrebuințare: Antivirus și Personal Firewall, având în același timp caracteristici unice pentru fiecare din aceste clase de produse.

Nu în ultimul rând, ceea ce noi oferim la standarde pe care utilizatorii nu le pot găsi în altă parte, sunt serviciile post-vânzare. Dispunând de 50 specialiști în securitatea informațiilor - cea mai mare echipă de profil din România - dintre care 10 specialiști dedicați în exclusivitate suportului tehnic non-stop și 8 specialiști dedicați analizei virușilor nou apăruți și elaborării de antidoturi, Laboratorul Antivirus AVX este angajat în lupta pentru descoperirea și ,,vaccinarea" împotriva celor mai noi amenințări, pentru că datele utilizatorilor să fie în permanență ocrotite.

Sub deviza ,,Siguranța datelor dumneavoastră are prioritate!" și cu o experiență de peste 6 ani în domeniul protecției datelor, specialiștii AVX s-au făcut remarcați în acest răstimp atât în România, cât și în întreaga lume, dobândind faima unei baze de luptă împotriva oricăror amenințări la adresa informațiilor din sistemele informatice.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro