Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, August  2001

Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul

Mihaela Cârstea
Redactor șef
PC Magazine România

 

O recentă Hotărâre a Guvernului României, din 20 iunie 2001, a stârnit, vorba lui Topârceanu, un "lung prilej de vorbe și de ipoteze". Pentru a stăvili exodul de programatori, devenit îngrijorător pentru viitorul imediat al țării, s-a hotărât luarea unei măsuri fără precedent nu numai la noi, dar chiar și în peisajul european: neimpozitarea salariilor "celor implicați în crearea programelor de calculator". Includerea acestei categorii de salariați printre categoriile speciale, cum ar fi handicapații, veteranii de război, revoluționarii, va atrage, inevitabil, nemulțumirea altor categorii socio-profesionale, ce se vor simți îndreptățite să beneficieze de același regim preferențial.

Și cum deocamdată normele de aplicare nu au fost definitivate de Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, cei care ar putea să beneficieze de foloasele acestei scutiri de impozite fac scenarii, analizează aspectele pozitive și, în special, pericolele ce pot să apară.

Asociațiile profesionale, ce consideră ca unul din succesele activității lor această hotărâre, își manifestă încrederea. "Partea de decizie politică a fost îndeplinită cu succes", susține ANIS (Asociația Națională a Industriei de Software și Servicii), "e un pas dintr-un plan mai larg de constituire a brand-ului România - Sillicon Valley". Cam mult entuziasm (!). Asociația Română pentru Internet (ARpI) are o poziție mai reținută, atrăgând atenția asupra faptului că "fenomenul emigrării specialiștilor TI&C nu este numai rezultatul proastei remunerări, care în acest domeniu este oricum peste medie, ci este urmarea crizei economice prin care trece România. Un programator are aceleași motive să plece din țară ca și un inginer mecanic, șansa face ca în Occident să existe mai multe posturi libere în acest domeniu".

În hotărâre nu se stipulează foarte clar care sunt meseriile care vor beneficia de aceste reglementări. Se vehiculează meseria de programator, dar ar fi absurd să fie numai programatorii. Ar putea fi incluși aici managerii de proiect sau cei care prestează activități apărute relativ recent, legate de dezvoltarea pe web. Dar inginerii de sistem? Sau personalul de întreținere? Există temeri că ne vom trezi peste noapte cu mai mulți programatori decât au arătat vreodată statisticile. Cam cum s-a întâmplat cu explozia de revoluționari după 1989.

Și cine va atesta personalul care urmează să beneficeze de scutirea de impozit? Este necesară absolvirea unor facultăți anume? Sunt suficiente diplomele de absolvire a unor cursuri organizate de centre specializate? Sau doar cunoștințele candidaților la astfel de posturi vor fi suficiente? O cunoștință, absolventă de Cibernetică, dar care în ultimii șapte ani a lucrat în domeniul asigurărilor, îmi povestea că nu a fost acceptată pe un post în acest din urmă domeniu pe motiv că nu avea studiile de specialitate. Experiența? Nu contează.

Vor exista cu siguranță abuzuri. Nepotul lui X sau nepoata lui Y sau cel ce a dat șpaga mai grasă unui șef de oficiu va obține patalamaua necesară, deși cunoștințele i se vor fi măsurat doar în experiența vastă în FreeCell.

S-ar mai putea face reduceri pentru întreg personalul unei firme, dacă aceasta dezvoltă soft sau oferă servicii informatice sau produce echipamente. Dar cine îi va împiedica pe proprietarii firmei să-și declare mai multe profile de activitate? Și pe lângă una-două persoane ce s-ar încadra în activitățile scutite de taxe să beneficieze alte încă 10-20 sau chiar mai multe?

Ideea rămâne însă generoasă.

Așteptăm să se materializeze și alte măsuri promise, cu impact mai mare asupra dezvoltării domeniului TI&C, cum ar fi cele de încurajare a investițiilor fie prin deducerea din impozit a contravalorii ratelor pentru soluțiile informatice, fie trecerea acestora din categoria "investiții" în "categoria consumabile".

S-au făcut câțiva pași înainte și pentru încurajarea investițiilor, fiind disponibile facilități imobiliare pentru investitorii în tehnologii informatice și de comunicații, dar ar fi utile și o serie de facilități fiscale destinate acestui domeniu, precum și unele schimbări în regulamentele vamale, care să încurajeze producția internă.

Fără a se încerca să se prezinte informatizarea ca panaceu universal, mai sunt încă multe de făcut în educarea populației, în general, și a factorilor de conducere, în particular, pentru înțelegerea avantajelor ce le pot aduce noile tehnologii informatice și de comunicații.

La jumătatea anului 2001 avem suficient de multe semnale politice privind susținerea domeniului TI&C și, cu toate acestea, majoritatea firmelor se plâng de o scădere dramatică a vânzărilor. Oare n-ar fi fost mai bine să se reducă impozitul pentru cei care fac investiții în TI? Dacă această piață va funcționa mai eficient, firmele vor câștiga mai mulți bani și-și vor putea plăti mai bine salariații pe baza criteriului de eficiență și nu de patalama potrivită.

Ministrul Dan Nica sublinia cu ocazia numirii sale ca membru al grupului de lucru care urmează să elaboreze un plan de acțiune la nivel mondial pentru utilizarea noilor tehnologii informaționale și de comunicații în folosul dezvoltării că "România se dorește a fi un exemplu de dezvoltare rapidă prin intermediul TI în acest domeniu și în celelalte sectoare ale economiei pe care TI-ul le poate ajuta să progreseze spectaculos". Trebuie să recunoaștem că e un vis în care ne este greu să să ne punem prea mari speranțe, prea multe ne-au fost dezamăgirile din totdeauna. Dar, cine știe... Lucrurile se mișcă. Se vor face și greșeli, e inevitabil, dezvoltarea rapidă a tehnologiilor nu lasă timp prea mult de verificare a politicilor și strategiilor, ele se ajustează din mers în funcție de propria experiență, ca și de a celor din jur.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro