Timpul Liber- PC Magazine Romania, Decembrie 2001
www.ignat.ro
Dan
Iancu
Nu știu câți dintre voi ați căutat pe internet cuvântul ,,sarmale", nu de alta
dar se apropie sărbătorile de iarnă și această tradițională mâncare... turcească:-)
este prezentă pe mesele noastre în cele mai felurite forme. Fiecare regiune
sau chiar gospodină, de fapt gospodin, are propria rețetă cu care se mândrește.
Pe a mea v-o spun după ce citiți articolul. Dar există oameni care nu prea le
au cu bucătăria și pentru ei un sit cu rețete românești este un loc de referință.
Nu mai vorbesc despre cei din diaspora, unde o dată la câteva luni se lansează
un apel disperat ,,cum se fac mititeii", cam pe orice listă de discuții românească
de acolo.
Ce ar trebui să conțină un astfel de sit, deși la prima vedere este o banalitate.
Cărți de bucate, slavă Domnului, deci mare lucru nu ar fi de făcut decât de
depozitat rețetele. Mde, dar nu ar strica să poți căuta prin maldărul de foi
și nici un meniu adecvat nu ar fi de lepădat. Personal cred că o frumoasă interfață
face și ea poftă de mâncare, pe lângă claritatea și pertinența textului. Dacă
e scris în dorul lelii, șansele ca situl să aibă succes sunt cam nule.
Am dat o privire prin spațiul .ro, pentru voi, și iată unele dintre siturile
găsite.
Bucătăria
ta
O să încep să scriu fără diacritice să văd ce pățesc. Mă întreb câți dintre
cititorii acestor pagini le-au scris minunaților, nemaipomeniților, genialilor,...
(ghilimele luați de aici """"""") webdesigneri români, premiați sau nepremiați
la festivaluri și paranghelii, că limba ce-o vorbim e dulce din cauza diacriticelor,
altfel ar fi searbădă și ațoasă precum o friptură uitată-n cuptor de un bucătar
neglijent. E desigur mult mai simplu să pui textul în tavă și să nu-ți pese
de preparație că pe webgastronomul nostru îl interesează doar cum arată recipientul.
Așa mai în toate cazurile. Deci de acum încolo una din cele cinci stele de la
aprecierea fiecărui sit va fi dată doar pentru limbă. Nu cu măsline, ci cu diacritice.
Acest sit este ,,drăguț", destul de simplu și la obiect. Dar din păcate este
oprit undeva pe la Paște, iar noi acum suntem ceva mai trecuți. Nu ar fi fost
bai, că treceam și eu pe lângă el, dar văd că e la loc de cinste pe un portal,
nu spui care, persoană importantă, și în plus vorbește de renumitul Petrișor.
Are ceva meniu, căutarea nu merge, promisiunea cu în curând e cam veche, rețetele
sunt bine scrise, o grămadă de pagini goale și presupun că nu va fi prea repede
gătită. E o idee, nu cea mai fericită, dar ar fi ceva de luat în seamă. Se citește
bine, corpurile de literă folosite sunt clare, cu toate că a avut cineva nefericita
inspirație să pună un fundal nefolosibil la intrare. Ne mai vedem și când o
să aibă și altceva decât ,,Coloana Centrală". A, să nu uit. Dacă vreau păstrăv,
apoi numai păstrăv să fie, nu toți peștii la grămadă.
http://www.bucataria.ro/index.html
Apreciere:
Bucataria
Lianei
Sit tipic de amator. Nu prea prea, nici foarte foarte. Apreciem totuși efortul,
mai ales că are rețete interesante. Punctul forte este totuși progamul ,,Carte
de bucate", un instrument absolut necesar unui e-bucătar. Programul promite
multe și o versiune demonstrativă este pe sit. De exemplu, se pot adăuga rețetele
proprii la cele deja existente, vreo 700, după cum se laudă. Sau puteți afla
câte calorii are mâncarea respectivă. Există și un dicționar a cărui folosință
nu am putut să o găsesc, dar... Merge pe NT, 98, ME și este optimizat pentru
Internet Explorer 4. Cam vechi ați spune, dar e o idee. O să vedeți ce căutare
interesantă are. Și pentru marii chefi promite codificarea rețetelor pentru
a nu fi descoperite de concurență. Tot din acest sit se poate descărca și o
versiune offline a acestuia pentru a face o economie importantă la bugetul telefoanelor.
Din păcate, după cum am mai spus, interfața lasă mult de dorit, deși simplitatea
nu strică. Asta avem, asta iubim. Interesant e că versiunea în limba engleză
nu are aceleași rețete, pesemne traducerea e mai plictisitoare.
http://bucatarialianei.hypermart.net/
Apreciere:
Culinar
Prima pagină e plină de promisiuni. Am crezut că am găsit ceea ce căutam, pentru
că mi-a plăcut intrarea, dar cum afară e vopsit gardul, surpriza din interior
nu a fost chiar agreabilă. Dacă prima pagină e fin realizată, cea de a doua
este de un prost gust remarcabil. pe lângă steluțele violet pe fond muștar,
scrisul roșu pe vernil, mai găsești și o măreție de ecran de nefolosit. Pe centru
tronează o listă lungă de mâncăruri neordonate alfabetic sau după vreun criteriu
și, ca să fie masa bogată, au mai și centrat titlurile. Pesemne că telijentului
autor nu i-a dat prin minte că textele prin cărți și prin ziare nu se aliniază
de pomană la ambele capete. I-aș da o carte tehnoredactată după chipul și asemănarea
listei lui să vedem după cât timp spune piua. Păcat de actualizarea recentă
(27 octombrie), că lista mâncărurilor de carne de exemplu este pusă cu furca.
Dacă are cumva impresia cineva că un utilizator este răbdător să caute trei
ecrane sarmalele, se înșeală. În afară de aceasta, rețetele sunt după ureche
și nici nu au întrebat pe cineva ca să afle că sosurile nu sunt garnitură. Ce
să mai spun de ,,fasole verde pentru conservă" pusă la ,,conserve în oțet",
iar rețeta desigur că nu conține oțet decât poate pentru pisică. În schimb,
aflăm că frigiderul e un aparat extrem de util gospodinelor. Nu mai vorbesc
cum sunt scrise rețetele, pentru că tocătura de la sarmale nu se ,,omogenizează"
decât cu compresorul, așa că... Păcat de mulțimea de rețete. De căutare după
cuvinte cheie nu poate fi vorba. Las' că are browseru' ,,find" și află el luând
pagină cu pagină. Intenția e bună, mai ales că găsim și codul manierelor elegante.
Din păcate și acesta incomplet sau cu sfaturi fanteziste. Există de altfel și
un club numit ,,Culinar", unde la noutăți, destinate exclusiv membrilor, figurează
că pe 27 septembrie a fost lansat clubul. E și aceasta o știre proaspătă, mă
rog un pic cam fezandată, dar și eschimoșii manâncă ficatul de focă mai verde.
Forumul este foarte interesant și aceasta salvează situl de la completa lui
părăsire. Aici este și căutare, unde pe viitor puteți găsi ceea ce doriți. Mai
e ceva folositor, care iarăși schioapătă. Puteți introduce rețeta voastră. Să
spunem ca vreți să adăugați o garnitură. Categoriile sunt însă predefinite de
bucătarul sitului, așa că dacă aveți de gând să puneți un piure (nu ,,pireu",
domnilor) de cartofi trebuie ales între sosuri și ,,Sosuri pentru mincaruri
cu peste". Mde. Totuși am pus rețeta și am primit ,,eroare în baza de date".
Asta e. Rețetele pot fi și votate, dar nu am aflat încă procedeul, deși văd
că unele rețete au fost votate, mai ales salata de toamnă. Eu aș fi ales ,,rata
cu portocale" o rețetă tipic românească de pe vremea lui Ștefan Mediteranianul,
că am una cam mare la casă și portocalele îmi taie greața.
http://www.culinar.ro
Apreciere:
Casa
Romana
Că o fi romană sau româna, nu prea m-am prins, dar am savurat unele dintre rețete
și poate pentru cei din ,,Bay Area" nu e foarte dificil de citit fără diacritice.
Situl are câteva promisiuni, unele onorate, altele mai pe seară. Cum pe mine
m-au interesat doar rețetele date, pentru că, nu-i așa, gastronomia poate fi
o importantă carte de vizită, am reținut doar lucrurile interesante și ideile
de a aduce la perfecțiune un sit dedicat gastronomiei. În primul rând, niște
dicționare bine făcute pentru nivel de amator și foarte folositoare celor ce
caută prin cărți de bucate în engleză. Apoi niște trimiteri la alte situri gastronomice,
deși cu părere de rău nu am găsit pomenit la capitolul Riesling Jidveiul nostru,
ce poate sta cu cinste la orice masă. De menționat hometown.aol.com/ simonagscu/
romancook.html pentru rețetele în limba engleză, de altfel foarte multe. Rețetele
românești de la Casa romana conțin și unele delicatese ale lui Păstorel (Al.
O. Teodoreanu) fără de care un chef nu ar avea nici haz, nici inspirație. O
altă bilă albă a acestui sit este menționarea sursei de informare, pentru că
există destui care, cu patriotismul afișat ca scuză, iau de unde pot de pe internet
fără să le pese că alții, ceva mai fraieri, muncesc și că drepturile de copyright
sunt bine stabilite chiar de cei ce le-au dat casă și masă. Situl este destul
de corect făcut, deși poate o restrângere a ariei de acoperire ar fi binevenită
pentru a nu obliga cititorii să facă scurtă la gât de la un capăt la altul al
rândului. Niște tabele poate ar rezolva problemele.
http://www.casaromana.org/
Apreciere:
Mai sunt și altele, dar cât am căutat nu am găsit ceva pe sufletul meu. Unele
merg, altele dispar de pe o zi pe alta. De obicei pe unde se vorbește de patria
mumă hop și câteva rețete. Nu zic că nu e bine, dar un sit dedicat gastronomiei
românești cu tot ce este bun pe la alții zău că mi-ar face o mare plăcere. Și
nu unul la întâmplare, ci asezonat cu diacritice, corectat, nu ca unii care
scriu că la piftia de întâmpinat Moș Crăciunul, pui 1 nasol (n.b.), cu motor
de căutare, forum, colectare de rețete, ce mai încoace și-ncolo, totul ca la
o mâncare bună, nici prea sărată, nici prea pipărată, nici prea... știți domniile
voastre. Vă las cu bine la anul care vine! Cum? Rețeta de sarmale? Aaa, era
să uit. Se pun sarmalele în farfurie...
|