Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


In direct - PC Magazine Romania, Decembrie  2001

Turnirul HP - Compaq continuă


Dacă și-a imaginat cineva că odată cu anunțul fuzionării concurența dintre HP și Compaq va înceta, s-a înșelat. Până la aprobarea fuziunii de către forurile competente din Statele Unite și din UE și obținerea acordului acționarilor mai este o cale destul de lungă, ce se va finaliza într-o variantă pesimistă în luna septembrie a anului 2002. Până atunci însă competiția continuă și ea este mai acerbă ca niciodată. Pe piața românească lucrurile se întâmplă ca peste tot în lume unde sunt prezente cele două mari companii. Se poartă o luptă cavalerească în care fiecare încearcă să arate că este cel mai bun. Și cum epoca săbiilor și halebardelor a apus demult, asistăm azi la un turnir verbal, în care armele sunt declarațiile, iar câmpurile de bătaie - conferințele de presă.

HP aruncă mănușa

6 noiembrie. Încheierea anului fiscal 2001 oferă HP România un prilej excelent pentru a-și prezenta rezultatele.

Compania Hewlett-Packard și-a păstrat poziția de lider la nivel global în domeniul vânzărilor de PC-uri pentru utilizatorii individuali, înregistrând o creștere substanțială a veniturilor în Europa, cu 67% față de anul precedent. Compania a ajuns pe locul doi la nivel global în domeniul vânzărilor de laptopuri pentru utilizatorii individuali. Veniturile aduse de serverele HP Superdome (oferta UNIX high-end) au avut o creștere constantă evidențiind abordarea HP centrată pe vânzarea de soluții. Diviziile de consultanță, outsourcing și suport și-au sporit veniturile, înregistrând creșteri de 9, 20, respectiv 5 procente.

În domeniul enterprise, HP a lansat pe parcursul anului fiscal 2001 o serie de soluții puternice, cum ar fi: soluția de stocare de date Virtual Array, care implementează conceptul de virtualizare la nivel de stocare, permițând migrarea adaptivă a datelor în funcție de modul și gradul de utilizare a acestora, între diferite scheme de protecție; soluții de partiționare a resurselor sistemelor de calcul pentru toată gama de servere UNIX, pentru care este unic furnizor. Compania HP a lansat primele sisteme bazate pe noua familie de procesoare Itanium, atât pentru Linux, cât și pentru UNIX, fiind în prezent numărul 1 în ceea ce privește sistemele UNIX cu procesoare Itanium.

La rândul său, biroul din România al companiei a avut un an fiscal, în special în cea de-a doua jumătate a sa, cu rezultate peste estimările și angajamentele făcute. În domeniul proiectelor strategice, anul 2001 a adus nu numai o creștere semnificativă a volumului vânzărilor, dar și o evidentă îmbunătățire calitativă. Ponderea serviciilor de consultanță/proiectare/implementare este din ce în ce mai importantă, ca și a echipamentelor high-end. "Suntem mândri să anunțăm că HP România implementează în domeniul telefoniei mobile soluții complexe, unele dintre acestea situându-se printre primele de acest tip la nivelul tuturor entităților HP din lume", sublinia la conferința de presă Radu Enache, directorul general al firmei. ,,Este de menționat, de asemenea, faptul că în ceea ce privește instalările celui mai avansat server UNIX din lume - HP Superdome - HP România se situează pe un loc fruntaș, devansând toate țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv țări cu o bogată tradiție în TI, precum Polonia și Cehia".

O creștere spectaculoasă a fost înregistrată în 2001 la vânzările de laptopuri HP Omnibook - de 272%, ajungând să ocupe prima poziție pe piața românească. Volumul perifericelor vândute a crescut în 2001 cu 15% față de cel înregistrat în 2000, reușindu-se să se dezvolte puternic cererea către produse tip soluție completă de tip "all in one", soluții de imprimare de format mare, soluții de achiziție și prelucrare a imaginii.

Demnă de menționat este și creșterea de 143% la vânzările de retail, cele mai importante evoluții avându-le laptopurile (4371%), echipamentele multifuncționale (687%) și scanerele (176%).

Rezultatele se datorează în bună măsură și adaptării strategiei la schimbările fiecărui segment de piață. În sfera utilizatorilor individuali, HP România s-a axat pe compensarea scăderii prețurilor prin creșterea numărului de unități vândute, un succes deosebit având produsele "all in one" (triplarea vânzărilor) și "digital imaging" (dublarea vânzărilor). În sfera afacerilor, avantajele noilor tehnologii înglobate (High Performance Architecture, Embeded Virtual Machine, Internet Enable Technologies) și ale parteneriatelor cu furnizori de software importanți, precum și eforturile de a le face cunoscute au contribuit la sporirea considerabilă a vânzărilor.

 

Compaq răspunde

Miercuri 7 noiembrie. Compaq România își face cunoscută poziția pe piață după trei trimestre ale anului fiscal 2001. Concluzia: firma este lideră de piață în ansamblu (cu o cotă de piață de 15,5%, următorul clasat având 10,1%) și în următoarele categorii: calculatoare desktop (14%, 11%), mobile (30%, 16%), servere (27%, 19%).

,,Am câștigat cotă de piață în toate categoriile și am crescut cu mai mult de două ori față de creșterea pieței în trei categorii din 4", sublinia Mihai Pascadi, directorul general al firmei.

Pentru susținerea practică a acestor rezultate, au fost prezentate câteva soluții de succes pe plan local - soluție rezilientă la dezastre implementată la MobilRom și galeria de artă Qshop - și internațional - soluții pentru armata americană și serviciul poștal al SUA.

Folosind tehnologiile Alpha și StorageWorks, specialiștii Compaq au proiectat și implementat prima soluție integrală din clasa "Disaster Tolerance" (DT) din România. "Această soluție, bazată pe replicarea completă și în timp real a activității unui întreg centru de prelucrare a datelor (data center) oferă", conform afirmațiilor lui Dragoș Cărare, EBG Product Manager, "o disponibilitate fără precedent, fiind capabilă să rămână operațională inclusiv în situația distrugerii complete a unui data center."

Acest sistem stă la baza infrastructurii de facturare a operatorului GSM MobilRom. Soluția este bazată pe o structură de "Cluster Disaster Tolerant" OpenVMS ce asigură o disponibilitate foarte apropiată de 100%.

Infrastructura de stocare de date bazată pe tehnologia StorageWorks asigură replicarea continuă sincronă a datelor între cele două centre de prelucrare. În orice moment datele se află asigurate în cel puțin două locuri. Luând în calcul și noua infrastructură Compaq de backup, implementată cu ocazia acestui proiect, în scurt timp se va putea face o urmărire mult mai eficientă a documentelor legate de facturarea clienților Dialog.
Cu ocazia trecerii la ultima generație Alpha și StorageWorks, timpul total de eliberare al facturilor a scăzut cu circa 40% creând premizele ambițioaselor planuri de dezvoltare ale firmei MobilRom.

În cele cinci luni de la inaugurarea oficială a magazinului virtual Qshop, acesta a atins o cifră de afaceri de aproximativ 80.000$, oferind spre vânzare 200 de tipuri de produse informatice. Din dorința de a demonstra flexibilitatea și elasticitatea echipei Compaq, care privește comerțul electronic dintr-o perspectivă largă, cât și a soluției Qshop, magazinul virtual a dobândit un nou etaj, ce aduce o nouă premieră pe piața românească: prima galerie de artă cu vânzare pe internet din România. Primele lucrări aparțin maestrului Ion Sălișteanu care expune spre vânzare 120 de lucrări de artă.

Soluția Qshop nu se dorește a fi folosită exclusiv de Compaq, ea poate fi vândută sau există posibilitatea închirierii de spațiu în magazinul virtual.

Chiar dacă în soluțiile pentru piața americană nu există o contribuție românească, prezentarea lor a arătat potențialul Compaq, experiența și competențele companiei, ce pot fi preluate în orice țară și adaptate necesităților locale.

Aceste contracte reprezintă o reconfirmare a capacității Compaq de a furniza o gamă completă de produse și servicii, precum și validarea direcției strategice adoptate de Compaq de a acorda o atenție deosebită ofertei sale de soluții la cheie, precum și gama variată de soluții ce acoperă cu succes atât platforma Wintel cât și cea AlphaServer - Tru64 UNIX.

Vajnici competitori, nimic de zis. Cine va învinge? Al treilea, cum este și normal. Adică piața. - MC

Detalii la www.compaq.ro; www.hp.com.ro


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro