Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții - PC Magazine Romania, Noiembrie  2001

Swap Windows și Linux pe aceeași partiție

Budai Laszlo

Suntem mulți cei care avem instalat Windows și Linux pe același calculator și din diferite motive nu putem sau nu dorim să renunțăm la nici unul dintre cele două sisteme de operare amintite. Deoarece ambele sisteme de operare folosesc memorie virtuală făcând swap (schimbarea paginilor de memorie) pe disc, deseori se pune întrebarea dacă nu este posibilă partajarea între Windows și Linux a acelei zone de disc.

Cu toții cei care am instalat Linux știm că acesta necesită o partiție separată pentru swap (versiune kernel anterioara 2.4). În această partiție sunt stocate datele în timpul rulării proceselor. Aceste date sunt temporare și își pierd relevanța în momentul terminării proceselor de care aparțineau, iar zonele de disc pe care au fost stocate sunt alocate altor procese aflate în "criză de memorie", deci nu este nici o problemă dacă între două sesiuni de lucru aceste informații se pierd. Bineînțeles, acest lucru este valabil și pentru Windows, cu mențiunea că aici datele sunt păstrate într-un fișier. În concluzie, teoretic este posibil să folosim aceeași suprafață de disc pentru swap atât pentru Windows, cât și pentru Linux, atâta vreme cât cele două sisteme de operare nu rulează în același timp pe un calculator. Cum facem practic această partajare? Idea e simplă: la fiecare pornire a Linux-ului partiția swap este activată ca și swap Linux, iar la oprirea acestui sistem de operare este transformată în partiție FAT pe care poate să facă swap Windows-ul.

Practic avem de făcut următorii pași:
1. Identificarea partiției swap folosită de Linux. Pentru aceasta căutați în fișierul /etc/fstab înregistrarea corespunzătoare swap-ului (/dev/hda5 în cazul de față):

LABEL=/ / ext2 defaults 1 1
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner 0 0
none /proc proc defaults 0 0
none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
/dev/hda5 swap swap defaults 0 0
/dev/cdrom /mnt/cdrom iso9660 noauto,owner,kudzu,ro 0 0

2. Dezactivarea swap-ului: #swapoff /dev/hda5

3. Schimbarea tipului partiției din Linux Swap în FAT32. Pentru aceasta lansați comanda #fdisk /dev/hda
La prompterul apărut dați comanda "t", după care vi se cere numărul partiției căreia doriți să-i schimbați tipul. Aici introduceți numărul partiției dumneavoastră (5 în cazul de față), după care trebuie să introduceți tipul de partiție dorit. Aici introduceți "b", care corespunde tipului FAT32. Acestea fiind făcute, puteți verifica tabela de partiții cu comanda "p", iar dacă totul este în regulă, atunci comanda "w" va scrie pe disc noua configurație și va ieși din program. Dacă la un moment dat credeți ca ceva nu este așa cum v-ați dori, atunci comanda "q" iese din fdisk fără a scrie nimic pe disc.

4. Identificarea fișierului în care se face activarea swap-ului (/etc/rc.d/rc.sysinit în cazul RedHat 7.1). Dacă nu știți care este acest fișier atunci puteți face o căutare cu următoarea comandă:
#find /etc -type f -exec grep swapon {} \; -print
această comandă va căuta secvența de caractere "swapon" în toate fișierele din directorul /etc și subdirectoarele acestuia.

5. În fișierul găsit identificați linia care conține comanda swapon și înaintea acesteia inserați următoarea linie:
mkswap /dev/hda5
aceasta va pregăti partiția pentru a fi utilizată ca swap pentru Linux.

6. Identificați fișierul în care se face dezactivarea partiției swap (/etc/rc.d/init.d/halt în cazul RedHat

7.1). Sau folosiți comanda:
#find /etc -type f -exec grep swapoff {} \; -print

7. În fișierul găsit identificați linia care conține comanda swapoff și după aceasta inserați următoarea linie: "mkdosfs /dev/hda5".

Aceasta va iniția sistemul de fișiere de tip FAT pe partiția respectivă.

În acest moment sistemul este pregătit, mai trebuie doar să specificați Windows-ului unde să facă fișierul swap. Pentru aceasta intrați în Windows și în System Properties/ Performance/ Virtual Memory specificați discul (partiția) care tocmai a apărut după operațiile efectuate anterior.

În acest moment totul este pregătit, iar după repornirea Windows-ului acesta poate începe să utilizeze swap-ul specificat (puteți verifica existența fișierului WIN386.SWP).

Ar mai fi o observație: pe partiția nou creată nu puneți alte fișiere decât swap-ul, deoarece acestea se vor pierde atunci când veți lansa Linux-ul.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro