Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Octombrie  2001
,,Dependența de internet devine o boală și tratarea ei poate veni doar din interior, din voința fiecăruia"

MIHAELA NEVEANU
Psiholog

Poate crea internetul dependență?

 

Cristi Lucan

Mulți utilizatori ai rețelei de internet simt o atracție puternică și deosebită, chiar fatală față de internet. Dorința de a-și face cât mai mulți prieteni sau de a afla diverse informații, îi determină pe mulți să-și petreacă nopți întregi în fața calculatorului. Însă trebuie făcută o delimitare clară între un interes sănătos față de internet și o dependență patologică, care influențează negativ capacitatea de muncă și dezechilibrează sănătatea psihică.

PC Magazine: Cum s-ar putea defini dependența de internet?

Mihaela Neveanu: Psihologii consideră că dependența de internet este o dorință obsesivă de a fi mereu pe internet, de a fi online și incapacitatea de a ieși din rețea. Manifestarea este la fel ca și la alte obsesii și se întâlnește la toate categoriile de persoane, indiferent de vârstă, sex sau statut social. Aceasta poate să fie mai pregnantă sau neaccentuată, depinde de fiecare individ în parte.

PC Magazine: Care sunt cauzele apariției acestei dependețe?

Mihaela Neveanu: E foarte simplu, pentru a supraviețui individul are nevoie de informație, cum internetul este o sursă inepuizabilă, acesta devine un mediu excelent pentru satisfacerea nevoilor sale. Cum această satisfacere este rapidă, eficientă, comodă si atragătoare, cererea crește din ce în ce mai mult până capătă aspect de dependență. Prin intermediul internetului, individul își satisface și nevoile de comunicare și de exprimare, folosind anonimatul conferit de chat. Ba mai mult prin dezvoltarea unor anumite servicii internet (e-commerce) care pot satisface trebuințele materiale și biologice, individul poate ajunge să se desprindă de lumea reală.

PC Magazine: Care este simptomatologia acestui fenomen?

Mihaela Neveanu: Simptomatologia se manifestă prin dorința obsesivă de verificare a e-mail-ului, nerăbdarea de a intra pe internet, nemulțumirea și iritarea celor din jur pentru timpul petrecut și banii cheltuiți pe internet.

Dependența de internet poate fi observată luând în considerare timpul petrecut pe internet pentru a obține satisfacție (câteodata senzația de satisfacție obținută prin comunicarea în rețea este echivalentă cu o adevărată euforie), existența tendinței de a nu mai folosi internetul sau măcar de a reduce timpul petrecut online.

Întreruperea sau reducerea timpului petrecut pe internet creează utilizatorului chiar o mică depresie care durează de la câteva zile până la o lună și se exprimă prin stări de neliniște și agitație, monotonie, gânduri obsesive despre ce se mai întâmplă acum pe internet, fantezii și închipuiri legate de internet, ba chiar se pot observa și mișcări voluntare sau involuntare ale mâinilor care imită scrierea cu ajutorul tastelor. Aceste schimbări emoționale care se petrec la individul care vrea să renunțe sau să reducă timpul petrecut ne indică clar dependența sa psihologică de internet.

PC Magazine: Care sunt repercursiunile în fază incipientă asupra individului?

Mihaela Neveanu: Se poate constata că utilizatorul devine nervos când este off-line sau nu se poate conecta, începe să mintă în legătură cu timpul petrecut pe internet și, chiar mai mult, simte că acesta îi aduce probleme profesionale, financiare sau chiar de statut în relațiile cu ceilalți. Din caracteristicile menționate anterior, un individ își poate da seama singur de propria dependență de internet. Dependența de internet poate fi comparată fără să exagerăm cu dependența de droguri, datorită efectelor avute asupra psihicului și fizicului. Dependența de internet este comparată cu alte dependențe deoarece mecanismul formării lor este același.

PC Magazine: Ce ar trebui să facă o persoană care este dependentă de internet?

Mihaela Neveanu: Dacă o persoană are manifestările enunțate anterior este clar că prezintă dependență de internet și, în primul rând, este important să recunoască și să își conștientizeze dependența și apoi să încerce să-și rezolve problema singură sau cu ajutorul celor apropiați sau chiar a specialiștilor, a psihologilor sau psihoterapeuților. O atitudine prea tolerantă față de problemele personale (adică negarea lor) îi transformă pe oameni în dependenți de internet, deoarece nu se acceptă așa cum sunt și nu își acceptă nici problemele lor.

Soluția constă în continuarea folosirii internetului dar la un nivel normal, permițându-se eliminarea sindromului renunțării. Dacă s-a eliminat sindromul renunțării nu înseamnă că dependența nu se mai poate manifesta, ea se poate accentua oricând, totul depinde de voință.

PC Magazine: Ce se întâmplă dacă persoana își neglijează dependența?

Mihaela Neveanu: Dacă dependența nu este rezolvată, putem fi siguri că folosirea necontrolată și excesivă a internetului este cauza nereușitei școlare și profesionale și a problemelor de comunicare apărute în relațiile cu ceilalți. Sindromul renunțării la internet provoacă utilizatorului scăderea sau dezechilibrarea activității sociale și profesionale. Internetul de multe ori este folosit prea mult timp sau prea des față de cum a fost el conceput.

Activitatea socială, profesională, care era cândva importantă pentru individ, ba chiar și relaxarea și odihna, dispar sau se reduc din cauza utilizării excesive a internetului. Astfel apare epuizarea fizică și mintală, se creează un mediu favorabil dezvoltării altor afecțiuni, metabolismul nu mai funcționeză corect.

Internetul continuă să fie folosit chiar dacă oamenii încep să aibă probleme permanente pe plan fizic, psihologic, social, profesional. Cele mai bune exemple sunt somnul insuficient și efectele sale, problemele de familie, întârzierile la întâlniri importante, o atitudine indiferentă față de obligațiile si responsabilitățile profesionale, detașarea față de realitate. Astfel dependența de internet devine o boală și tratarea ei poate veni doar din interior, din voința fiecăruia.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro