Computer Press Agora
Votați pentru noi



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




PC Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


In pas cu cerintele business-ului modern

HP Romania a incheiat anul fiscal 2000 pe 1 noiembrie cu rezultate foarte bune, cifra de afaceri depasind cu 25% valoarea stabilita la inceputul anului. Cum s-a ajuns la aceste rezultate, care au fost schimbarile de strategie ale companiei am aflat de la Radu Enache, general managerul firmei cu ocazia evenimentului HP Industry Day, ce a avut loc pe 16 noiembrie la Bucuresti, eveniment ce s-a adresat factorilor de decizie si responsabililor TI ai principalelor sectoare locale ale industriei.

Interviu cu RADU ENACHE, General Manager HP Romania

PC Magazine: HP Romania a incheiat cu rezultate foarte bune ultimul an financiar. Acest lucru s-a datorat unei schimbari de strategie? Si daca da, care au fost elementele definitorii ale acesteia?

Radu Enache: Marturisesc ca strategia noastra a fost legata in principal de ideea de a incepe sa aducem in Romania tot ceea ce HP-ul face in lume. Dezvoltarea in acest sens a permis cresterea activitatii noastre. De exemplu, compania este numarul unu pe domeniul retail in Statele Unite, deci in vanzarea prin magazine Am implementat si noi in Romania programul de vanzare cu bucata a PC-urilor, la preturi extrem de atractive, cu stocuri asigurate, cu campanii promotionale, si acest lucru a avut succes. In acelalasi sistem am inceput sa vindem laptopuri HP si iarasi acest program a avut succes. Recent am inceput un program de schimbare a imprimantelor vechi cu imprimante noi.

Impreuna cu BCR demaram acum programul de vanzare in rate de echipamente HP catre persoane fizice. Prin resurse interne asiguram, de la sfarsitul anului trecut, credit suplimentar pe termen lung pentru parteneri, astfel incat ei sa-si poata construi stocuri.

HP-ul are o contributie importanta la nivel mondial in zona solutiilor, si noi am facut eforturi mari ca sa oferim solutii si pe piata romaneasca, sa le le implementam rapid si cu performante adecvate. Avem deja 5 specialisti in departamentul de consultanta, orientati in special pe domeniul comunicatiilor si pe servicii financiare si bancare, iar numarul acestora probabil ca se va dubla pana la sfarsitul anului financiar viitor.

PC Magazine: HP are servicii de finantare deosebite, unele dintre ele implementate si in Romania de catva timp. Totusi au existat probleme legate de garantarea creditelor de catre banci.

Radu Enache: Numarul de banci care pot garanta asemenea credite este relativ limitat, bancile romanesti sunt destul de reticente cand analizeaza garantarea unor credite, insa au aparut oportunitati suplimentare in sensul ca pentru firmele cu capital strain putem oferi servicii de finantare ale unor proiecte informatice - ce includ nu numai hardware-ul nostru, ci si solutii, consultanta si alte produse non-HP - cu o simpla scrisoare de garantie din partea companiei mama. Nu e o garantie bancara, nu implica nici un fel de costuri si se deruleaza foarte rapid, e o scrisoare prin care se confirma proiectul respectiv.

Am realizat deja un astfel de proiect fara nici un fel de garantii. HP e dispus sa analizeze un business plan, sa analizeze o activitate anterioara si sa hotarasca sa finanteze un proiect chiar fara nici un fel de garantie, daca proiectul respectiv este viabil.

PC Magazine: Acest lucru este valabil chiar si pentru firmele romanesti 100%?

Radu Enache: Da, pe baza de business plan si pe baza bilanturilor din ultimii doi ani.

PC Magazine: HP promoveaza serviciile electronice, cum vedeti implementarea acestora in Romania in prezent si ce clienti potentiali aveti in vedere?

Radu Enache: Fiind vorba de e-services, tinta o reprezinta firmele furnizoare de servicii, de la furnizorii de servicii de comunicare, in zona serviciilor financiar-bancare, a asigurarilor, in zona media, a companiilor de utilitati etc.

Sigur ca aici lucrurile probabil ca se vor misca mai greu, datorita necesitatii implementarii unor aplicatii informatice care lipsesc in zona furnizorilor de electricitate, de gaze, de apa. Exista insa interes si eu cred ca vom putea realiza si asemenea proiecte in anul urmator.

PC Magazine: Pentru ca suntem in zona e-, cum stati cu e-commerce-ul si cu e-business-ul la HP Romania?

Radu Enache: Nu lucram decat e- in interiorul HP-ului, in sensul ca siturile HP furnizeaza partenerilor nostri toate informatiile tehnice si de pret, toate comenzile se plaseaza electronic, sunt prelucrate electronic, starea comenzilor si livrarea lor e urmarita electronic. Practic, noi avem in interiorul HP unul dintre cele mai mari intraneturi private si credem ca succesul partenerilor nostri se datoreaza in mare parte lucrului electronic in sistemul e-commerce si e-business, pentru ca in felul acesta isi reduc costurile.

PC Magazine: Deci pe partea B2B este perfect, ce se intampla insa cu B2C?

Radu Enache: In zona aceasta, HP-ul a inceput in Europa de Vest. Aceasta activitate nu va elimina partenerii pentru ca, practic, ei vor livra echipamentele. In Romania suntem in faza in care implementam un sistem care sa permita accesul partenerilor nostri la marii distribuitori HP, avand in vedere ca noi nu avem un import direct si ca deocamdata, un an-doi, probabil ca nu vom furniza direct echipamente in Romania. Suntem insa intr-o faza avansata de a conecta cu situl nostru siturile partenerilor, de unde se vor putea comanda direct echipamnete HP. Nu ma intrebati de sistemul de plati care constituie o problema delicata. Este o problema care trebuie sa o rezolve cineva care vede suficient business care sa justifice investitia necesara, dar e si o problema legislativa.

PC Magazine: O alta componenta a activitatii HP in Romania o reprezinta si dezvoltarea de software. Se spunea la un moment dat ca se vor muta aici centrele software HP din tarile din centrul Europei. Ce s-a realizat in acest sens?

Radu Enache: Centrele de dezvoltare software din Europa nu se vor muta in Romania, dar noi vom actiona in continuare pentru a utiliza cat mai multe resurse locale prin intermediul HP Romania. Avem doi project manageri care sunt deja implicati in toate proiectele internationale. Avem cca 20 de persoane care lucreaza pe partea de soft si anul acesta am adaugat contracte cu noi firme de software. Este mai important pentru HP sa folosesca resursele software din Romania decat sa atraga oameni care sa lucreze in America sau in alta parte.

Este adevarat insa ca avem nevoie de o anumita masa critica care sa faca vizibila in interiorul HP-ului aceasta activitate.Din volumul de business al HP-ului, de aproape 50 mld.$, noi reprezentam unu la mie, va dati seama ca fara o realizare semnificativa nu avem suficienta vizibilitate ca sa se ia hotararea de a face aici o investitie mai mare.

Credem ca proiectele mari pot sa ajute dezvoltarea informaticii in Romania, pot sa ne ajute pe noi ca HP si sa-i faca pe romani sa se simta bine la ei acasa.

PC Magazine: In Romania se dezvolta proiecte speciale sau oamenii de aici sunt inglobati in echipe internationale?

Radu Enache: Lucrurile au evoluat. Daca acum doi ani si jumatate noi eram un fel de forta de munca "livrata la bucata", in sensul ca eram integrati in niste echipe si scriam niste bucatele de programe, acum proiectarea se face in Romania, proiectele sunt implementate in Romania, testate in Romania si mentenanta pentru ele se face tot in Romania. A fost o dezvoltare calitativa extrem de importanta si cu firmele de software cu care vom lucra in paralel abordarea e aceeasi. Incet, incet am reusit sa facem sa dispara neincrederea cu privire la calitatea muncii noastre, la tehnologia folosita.

PC Magazine: Pe partea de consultanta, lucrurile sunt similare? Consultantii romani sunt implicati in proiecte internationale?

Radu Enache: Consultantii din Romania ofera consultanta si in Turcia si in Egipt si vor urma probabil si alte tari. In general, consultantii din aceasta parte a Europei lucreaza, in functie de proiecte, in diverse zone. Evident ca noi vrem sa-i folosim pe ai nostri la mari proiecte din Romania.

PC Magazine: Ce urmeaza? Care sunt proiectele pentru anul urmator?

Radu Enache: Teoretic, sunt multe zone interesante. Eu vad in zona comunicatiilor o dezvoltare importanta, mai ales ca vor fi oferite servicii suplimentare care vor necesita aplicatii care sa le sustina. Cred ca in zona furnizorilor de internet vom vedea lucruri foarte interesante, probabil ca vor incepe sa furnizeze si alte servicii, inclusiv cele financiar-bancare. Sper ca bancile se vor alinia acestei politici, pentru ca altfel exista riscul sa piarda beneficiari.si sa piarda oportunitati importante. Multe banci incearca sa-si aduca serviciile la nivelul oferit de bancile din occident.

O zona care ar trebui sa se dezvolte este cea a utilitatilor de interes gereral, unde suntem foarte departe de standardele europene. Ar trebui ca in urmatorii ani sa putem plati electronic factura de apa, de gaz s.a.m.d.

Si in zona guvernamentala ar trebui sa se faca mai mult pentru reducerea costurilor, pentru cresterea eficientei, pentru managementul activitatii guvernamentale, pentru adunarea impozitului global, pentru toata partea de asigurari furnizata populatiei (pensii, sanatate), zona cadastrului. Sper ca vor continua proiectele din invatamant.

Exista multe oportunitati, speram ca ele sa fie valorificate. Noi suntem optimisti.

A consemnat Mihaela Carstea


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.