Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


A fi sau a nu fi in societatea informationala

O analiza logica a conditiilor socio-politico-istorico-economice ar conduce la un raspuns afirmativ, mai mult, nici nu ar trebui sa existe in acest moment o astfel de dilema.
Am zis logic, dar de cate ori am fost martorii ilogicului in Romania? Fiind noi, insa (asa cum arata un studiu recent facut de Leo Barnett in tarile din zona Europei Centrale si de Est), o natie de optimisti, din cand in cand unii - altii mai pun de-un seminar, de-o masa rotunda, de-o conferinta, doar, doar efectul "ciocanitoarei Woody" va fi eficient si asupra guvernantilor nostri.
Un astfel de demers a avut loc pe 10 iulie la Complexul Expozitional Romexpo din Bucuresti, in organizarea Agentiei Nationale pentru Comunicatii si Informatica (ANCI) si a Forumului pentru Societatea Informationala. Seminarul, avand ca tema ,,Impactul social al societatii informationale", a urmarit sa atraga atentia (nu prea stiu cui?) asupra faptului ca societatea informationala este un obiectiv al dezvoltarii, fiind o componenta esentiala a programului politic si economic de dezvoltare si o conditie obligatorie pentru participarea pe piata unica europeana.
Lucrarile seminarului s-au desfasurat pe doua sectiuni: Educatia, instruirea si cultura pentru a trai si lucra in societatea informationala si Cetateanul si serviciile publice. Prima sectiune a abordat tematici, precum: Integrarea tineretului in era digitala - invatamantul superior, secundar si liceal; Formarea continua si TIC in societatea informationala; Sustinerea diversitatii culturale- minimizarea riscului de aparitie a conflictelor religioase, etnice; Reconversia profesionala prin adaptarea pregatirii profesionale la cerintele pietei muncii. La sectiunea a doua au fost abordate urmatoarele subiecte: Participarea cetatenilor la viata sociala si intarirea democratiei; Economisirea timpului si reducerea birocratiei prin utilizarea TIC in administratie - elemente de impact in sprijinul cetateanului; Informatia publica si cetateanul; Crearea de locuri de munca specifice societatii informationale; Managementul mediului).
Subiectele au fost interesante, dar dincolo de un schimb de informatii intre cei aflati de aceeasi parte a baricadei, nu s-a realizat nimic in plus. Bine ar fi fost sa fi participat si reprezentanti ai Guvernului, poate ai partidelor politice, opozantii sau cei care nu sunt convinsi inca de faptul ca fara informatizare nu este posibila dezvoltarea societatii sub toate aspectele atat pe plan intern, cat si in relatiile cu restul lumii, fara de care o natie nu poate evolua.
Organizatorii n-au stiut (nu vreau sa cred ca nu au vrut), sa-si apropie nici presa la acest eveniment. Cei cativa ziaristi prezenti au fost tinuti departe (2-3 metri) de restul invitatilor, mapele nu au fost suficiente, scaune deabea s-au gasit.
Ma intreb atunci daca factori de decizie nu au fost prezenti, presa nu v-a interesat, stimati organizatori, de ce ati mai organizat aceasta intalnire, doar a va plange unii pe umerii celorlalti?

Mihaela Carstea


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro