Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


E-commerce in stil american pe malurile Dambovitei

In ultimul timp se simte un suflu nou in industria de software romaneasca. In criza de programatori, companiile de software din Vestul dezvoltat cauta resurse in tarile din Europa de Est. Si cum romanii au inceput sa fie cunoscuti pentru calitatile lor in acest domeniu, nu suntem ocoliti, dimpotriva. Daca in conducerea companiei se afla si o persoana ce si-a facut studiile sau o parte din ele in Romania, e si mai bine.
Pe 6 iunie a.c., AuctionWatch.com, important furnizor de servicii de licitatie online, a anuntat in cadrul ,,Forumului de Investitii American - Romania 2000" deschiderea primului sau birou international la Bucuresti.

Theodore Nissim, Engineering Vice President, AuctionWatch.comInterviu cu domnul Theodore Nissim, Engineering Vice President, AuctionWatch.com

PC Magazine: Oricine viziteaza situl www.auctionwatch.com poate afla cu destula usurinta care sunt serviciile oferite de acesta, am sa va rog totusi sa le amintiti dv. pe cele mai importante, pentru a le trezi curiozitatea cititorilor nostri, si sa ne spuneti care sunt atuurile acestui sit in fata celorlalte aproximativ 400 care asigura servicii similare?
Theodor Nissim:AuctionWatch.com este o companie de comert electronic, care urmareste asigurarea unei platforme care sa ofere servicii puternice de realizare a licitatiilor online. Paradigma licitatiilor e foarte populara pe Net in toate tipurile de afaceri: business to business (B2B), business to consumer (B2C) sau consumer to consumer (C2C), cantitatea de bunuri vandute prin internet crescand continuu.
Spre deosebire de alte situri care se ocupa de licitatiile online, AuctionWatch.com asigura atat servicii pentru cei care fac vanzari, cat si pentru cei interesati de cumparaturi. Viteza de cautare a unui produs este foarte mare, efectuandu-se 4 milioane de comparatii in 6 secunde,. performanta datorandu-se tehnologiei proprietare folosite. Celor interesati de vanzari le sunt asigurate o multime de facilitati, cum ar fi: prezentarea produselor insotite de imaginile si caracteristicile acestora, efectuarea licitatiei, cu toate operatiunile aferente pentru gestionarea si monitorizarea sa etc. Mai mult, sunt implementate si servicii post-licitatie, ce privesc efectuarea platilor sau livrarea produselor.
Penru a oferi clientilor nostri servicii cat mai bune colaboram cu eBay, Amazon.com Auctions,Yahoo! si alte companii ,,dot com". Traficul este foarte ridicat. Iata si cateva statistici: peste 2,6 milioane de vizitatori pe luna, peste 300.000 de utilizatori inregistrati, peste 1,2 milioane de licitatii lansate in fiecare luna, vanzarile depasind 40 milioane de dolari in fiecare luna.
PC Magazine: Care este distributia geografica a clientilor AuctionWatch.com? Exista clienti si din Europa de Est? Si daca nu, care credeti ca este explicatia, inexistenta unor mijloace de plata adecvate?
Theodor Nissim: Majoritatea clientilor nostri sunt din Statele Unite. Piata din Europa de Vest este foarte diferita de cea americana. Tarile din aceasta regiune nu sunt unite, in fiecare dintre ele exista cate o casa de licitatie care domina piata respectiva, deci nu se apeleaza prea des la operatiile online.
In privinta Europei de Est, cred ca aici nu a ajuns inca moda licitatiilor. In plus, piata nu e suficient de dezvoltata pentru astfel de activitati, nu exista nici destule calculatoare folosite acasa. Nu e o problema de modalitati de plata. De altfel, pana in urma cu cateva luni, toate platile la eBay se faceau prin cecuri, o metoda destul de primitiva. Doar de putin timp au fost introduse sisteme de plata automata.
Deci, cred ca principala problema este de constientizare si de dezvoltare generala a pietei.
PC Magazine: Cum ati ajuns sa colaborati cu romanii? Ati apelat la ei pentru ca erati legat sentimental de aceasta tara unde v-ati facut partial studiile?
Theodor Nissim: Este o poveste foarte pragmatica. In Statele Unite, exista o criza foarte mare de programatori. Am fost foarte norocosi sa avem o echipa de foarte buna calitate in SUA, dar ea nu este suficient de numeroasa. Ritmul de angajare este foarte lent, exista o divergenta intre ceea ce dorim si ceea ce putem avea.
Exista o firma si in Canada, la Toronto, cu care am format o echipa virtuala. Treaba a mers excelent, dar ei nu sunt si nu doresc sa fie angajati ai AuctionWatch.com. Ne-am gandit la Europa de Vest, am avut o incercare in Irlanda, dar care nu s-a finalizat. Atunci ne-am orientat spre Europa de Est. Aici poti sa faci afaceri in Republica Ceha, Ungaria sau Romania. Avand sansa sa o cunosc pe Irina Athanasiu (profesor la catedra de Calculatoare a UPB), ne-am indreptat atentia spre Romania. Irina ne-a ajutat sa organizam biroul de aici. Suntem convinsi ca echipa existenta (formata in prezent din 14 persoane) va face treaba foarte buna. Oferim unor tineri foarte talentati oportunitatea de a lucra in programare in tara lor, in loc sa fie exportati la Microsoft sau in alta parte si speram ca si alte companii sa faca acest lucru.
PC Magazine: Membrii echipei din Romania vor urma cursuri in Statele Unite?
Theodor Nissim: Intentionam sa existe o comunicatie foarte stransa intre echipa din Romania si cea din California (sediul firmei este la San Bruno, CA). Exista de fapt o singura echipa intre membrii careia se afla, din greseala, o distanta de 10.000 km. Daca managementul nu va vedea lucrurile asa, totul se va solda cu un esec.
Deja 4 din angajatii din Romania au fost la San Bruno pentru a cunoaste echipa de acolo si a avea primele schimburi de experienta. In urmatoarele 6 luni, toata lumea care lucreaza aici va ajunge in California, dar vor fi si multe vizite ale membrilor echipei americane aici.
Nu intentionam sa organizam un curs formal, este vorba de o absorbtie intre grupul american si cel roman. Legaturile personale sunt importante, ele contribuie la realizarea unor relatii de camaraderie. Pana acum lucrurile au mers excelent. Daca initial inginerii romani au fost primiti cu curiozitate, cu putina neincredere, dupa ce s-a trecut de faza intrebarilor de genul: unde este Romania?, ce este Romania?, dupa doua zile reactia a fost extraordinara.
Nu am nici un fel de dubiu ca lucrurile vor merge la fel de bine si de acum inainte.
PC Magazine: Echipa din Romania va functiona ca o divizie separata ce se va ocupa de anumite proiecte?
Theodor Nissim: Nu, este o parte din departamentul de proiectare care-mi raporteaza mie. Vor exista proiecte similare sau complementare cu ceea ce se face in America.
PC Magazine: Este foarte interesant ca o companie dedicata comertului electronic vine sa faca dezvoltare in Romania, unde afacerile pe internet sunt in faza incipienta. Credeti ca prezenta AuctionWatch.com aici va contribui la imbunatatirea acestei situatii?
Theodor Nissim: Partea paradoxala este ca in Romania exista un numar important de ingineri care cunosc tehnologii de ultima ora (Linux, Apache, Java, Web, PGP), care se folosesc in Statele Unite. Este de neconceput si surprinzator ca avand asa un potential uman situatia comertului electronic este atat de trista.
PC Magazine: Credeti ca o parte din membrii echipei din Romania va fi tentata sa emigreze in SUA dupa un timp?
Theodor Nissim: Nu stiu. Noi nu urmarim sa ajutam oamenii sa emigreze. Suntem neutri. Daca unii dintre ei vor sa aiba o experienta americana si vor sa traiasca in SUA , ii vom muta din grupa din Romania in cea din California pentru un an, doi sau cat vor dori. Ideea de baza este sa avem un grup in Romania, un grup format din cei mai talentati ingineri, care sa lucreze aici.
PC Magazine: Ati intampinat dificultati de natura legislativa sau de vreun alt fel la deschiderea biroului din Bucuresti?
Theodor Nissim: Absolut deloc. Filozofia noastra este ca vom lucra cu sistemul care exista aici. Ne-am adaptat lui si am rezolvat toate problemele in sase saptamani, ceea ce inseamna ca se poate.

A consemnat Mihaela Carstea


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro